7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kintų meno rezidencija atveria duris

Paulina Nalivaikaitė
Nr. 23 (1260), 2018-06-08
Kultūra Anonsai
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Per septynerius veiklos metus viešosios įstaigos „Kintai Arts“ sukauptas įdirbis, organizuojant kraštą garsinantį Kintų muzikos festivalį, o pastaruosius keletą metų – ir pirmąsias menininkų rezidencijas, šiemet transformuojasi į naują lygmenį, kuris atveria šviesias perspektyvas tolesnėms kultūros veikloms Kintuose. Birželio 11 d. 14 val. įvyks Kintų menininkų rezidencijos atidarymas, šventiškai paskelbsiantis naujojo Kintų meno rezidencijos pastato gyvavimo pradžią.

 

Šiemet Šilutės rajono savivaldybė, įvertinusi „Kintai Arts“ progresyvią ir kraštui pridėtinę vertę kuriančią veiklą, pasiūlė partnerystę, suteikdama panaudai senosios Kintų mokyklos pastatą, kuriame ir bus plėtojama meno rezidencijos veikla. Čia įrengtos ekspozicinės salės, kūrybinės studijos, rezidentų gyvenamosios patalpos – taigi pastatas jau birželio mėnesį vėl atveria savo duris ir kviečia bendruomenę bei miestelio svečius susitikimams, bendravimui, kultūrinei sklaidai bei mainams.

 

Didžiulę paramą meno rezidencijos įrengimui suteikė Koncernas SBA . Jam organizatoriai ypač dėkingi už tai, kad koncerno fabrikai „Germanika“, „Kauno baldai“ ir „Šilutės baldai“ Kintų meno rezidencijai padovanojo visus baldus. Nuoširdžią padėką „Kintai Arts“ vadovė Audra Juodeškienė reiškia visai Koncerno SBA vadovybei ir viešųjų ryšių vadovei Virginijai Dunauskienei, kuri nuoširdžiai rūpinosi, kad šis rezidencijos įsikūrimo projektas sklandžiai pavyktų.

 

Anksčiau Kintuose nuolat rezidavo Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO) su vadovu Gediminu Gelgotu, prieš keletą metų vyko tapybos rezidencija – pleneras „Piknik“ (vadovai grafikė Gabija Vidrinskaitė ir tapytojas Martynas Pekarskas), o pernai pirmą kartą viešėjo ir Europos kompozitoriai su vadovu kompozitoriumi, profesoriumi Vykintu Baltaku. Nuo šių metų, turint sąlygas, menininkų veikla Kintuose smarkiai intensyvėja: birželį reziduos dailininkai ir muzikantai, vyks operos inkubatorius, o jau kiek vėliau, nuo liepos vidurio, visą mėnesį miestelyje skambės Kintų muzikos festivalis.

 

Dailininkų rezidencija-pleneras „Migruojantys paukščiai“

Jau nuo birželio 1 d. naujojoje Kintų meno rezidencijoje sklando kūrybiška dvasia – kartu su vasaros pradžia startavo dailininkų rezidencija-pleneras „Migruojantys paukščiai“. Šiemet, norint įprasminti Mažosios Lietuvos istorijos atmintį (2018 m. paskelbti Europos kultūros paveldo metais), rezidencijoje darbuojasi dailininkai, kuriantys Vokietijoje ir Lietuvoje; jų kompaniją papildė ir korėjietė. Birželio 1-14 d. vykstančios rezidencijos tematika „Migruojantys paukščiai“ kviečia kūrėjus aktualizuoti žmonių migraciją ir jos poveikį gyvenamajai aplinkai bei gamtai, reaguojant į vietos specifiką, diskutuojant tarpusavyje ir su bendruomene.

 

Dailininkų rezidencijos veiklą koordinuoja ir kuruoja Vokietijoje gyvenanti grafikė ir tapytoja šilutiškė Gabija Vidrinskaitė bei Kintuose augęs Martynas Pekarskas. Jauno menininko, šiuo metu studijuojančio magistrantūroje Vilniaus dailės akademijoje, kūrybos spektras labai platus – nuo tapybos, freskos iki video darbų. Ši rezidencija –  savotiškas M. Pekarsko slaptos svajonės išsipildymas. Apie galimybę kurti gimtinėje, apsuptyje profesionalių menininkų, jis svajojo nuo pat tos akimirkos, kai išvyko studijuoti dailės į Klaipėda, o vėliau – ir į Vilnių. Kūrėjas tikisi, kad naujoji rezidencija taps pastovia jo kūrybine baze, kurioje bus galima susipažinti su šio jauno menininko darbais. 

Muzikantų rezidencija: muzikinis teatras Kintuose

Jau nuo šio penktadienio, birželio 8-14 d., dailininkų gretas Kintuose papildys muzikantai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) studijuojantys Šiuolaikinės muzikos studijų programos magistrai, kuriems – kaip ir pernai – vadovaus kompozitorius, Belgijoje, Nyderlanduose ir Lietuvoje dėstantis prof. Vykintas Baltakas. Šiemet rezidencijos dėmesio centre bus muzikinio teatro žanras. Pripažintų 20-21 a. kūrėjų Mauricio Kagelio, Georges‘o Aperghis, Dieter‘io Schnebel‘io ir Simono Steen-Anderseno kūriniai bus įgyvendinti scenoje kartu su režisiere Karina Novikova.

 

Kiekvieną vakarą rezidencijoje birželio 9-13 dienomis nuo 20.30 val. bus rengiami reziduojančių muzikantų koncertai – nepraleiskite progos išgirsti išradingų, jaunatviškų ir entuziastingų atlikėjų muzikavimą!

 

***

Kintiškiai, kraštiečiai ir Pamario krašto svečiai labai laukiami birželio 11 d. 14 val. Kintų menininkų rezidencijos ir dailininkų parodos atidaryme. Šventėje gros muzikantų rezidencijos dalyviai. Nuoširdžiai kviečiame atvykti ir tapti pokyčių Kintuose liudininkais!

 

 

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.