7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt
Rengėjų inf.
Nr. 20 (1257), 2018-05-18
Kultūra Anonsai

Gegužės 17–31 d. dvidešimt penktą kartą vyks Lenkijos ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 100-mečiui skirtas festivalis „Gegužė prie Neries“. Idėjos autorius ir pagrindinis organizatorius Lietuvoje – Kultūros plėtros draugija „Znad Wilii“, organizatorius Lenkijoje – Mazovijos kultūros institutas Varšuvoje. Festivalio tikslas – skleisti lenkų kultūrą Lietuvoje ir stiprinti lenkų ir lietuvių kūrėjų ryšius.

 

Festivalis yra interdisciplininio pobūdžio, jame bus pristatoma ne tik poezija ir proza, bet ir istorija, kinas, muzika, parodos, taip pat vyks diskusijos ir pokalbiai. Festivalio svečiai – lenkų poetai, rašytojai, žurnalistai bei aktoriai, tarp jų Dorota Masłowska, Brygida Helbig, Stanisławas Łubieńskis, Wojciechas Pszoniakas, Joanna Moro, Stanisławas Soyka, Marianas Turskis, Stanisławas Zawiślińskis, Mirosławas Ikonowiczius. Taip pat dalyvaus Andriejus Chadanowiczius, Renata Putzlacher-Buchtová, Birutė Jonuškaitė, Vytas Dekšnys, Andrius Konickis. Festivalio programoje ir Grzegorzo Kasdepke’s  – vieno populiariausių Lenkijos rašytojų, rašančių vaikams ir jaunimui, susitikimai su jaunaisiais skaitytojais, filmo apie poetą Sławomirą Worotyńskį premjera,  monografijos „Oskaras Milašius. Lietuvos ir paukščių bičiulis” bei kitų knygų pristatymai, pokalbiai ir koncertai.

Gegužės 27 d. (sekmadienis)
Lenkų kultūros namai
17 val. Joannos Moro ir grupės rečitalis pagal tarpukario poetų eiles.

18.30 Poetui Sławomirui Worotyńskiui skirto dokumentinio filmo  „Nieobecny“ premjera,  pokalbis su filmo kūrėjais ir poeto sūnumi  Marcinu Worotyńskiu.

19 val. „Stanisław Soyka trio“ koncertas.

Vakare bus pristatytos festivalio svečių knygos, vyks knygų mugė.

Gegužės 28 d. (pirmadienis)

Adomo Mickevičiaus muziejus

10 val. Iškilmingas festivalio atidarymas, dalyvaujant organizatoriams ir Lenkijos Respublikos Ambasados, Lenkijos instituto Vilniuje ir Lietuvos rašytojų sąjungos atstovams.

10.20 Vieno eilėraščio priešpietė  – festivalio svečių kūrybos skaitymai.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji  biblioteka

13 val. Susitikimas su lenkų vaikų ir jaunimo rašytoju Grzegorzu Kasdepke ir rašytoja, lenkų literatūros vertėja Birute Jonuškaite (renginys lenkų ir lietuvių kalba, 7-10 metų vaikams).

Lenkijos institutas    

15 val. Jano Skłodowskio  fotografijų parodos „Lietuvišku Narutovičių keliu“ atidarymas, dalyvauja autorius.

15.30 Konferencija „Nepriklausomybė turi ne vieną vardą“. Dalyvauja Tomaszas Kuba Kozłowskis (Susitikimų su istorija namai, Varšuva). Po konferencijos Oskarui Milašiui skirtoje diskusijoje dalyvauja Andrius Konickis, Tomaszas Otockis, Romualdas Mieczkowskis.  

Gegužės 29 d. (antradienis)

8 val. „Józefo Piłsudskio pėdomis“ – festivalio svečių išvyka (Vilnius, Rasų kapinės, Bezdonys, Pabradė, Pavoverė,  Zalavas, Jašiūnai).

Šalčininkų kultūros centras

11 val. susitikimas su lenkų vaikų ir jaunimo rašytoju Grzegorzu Kasdepke.

Vilniaus universiteto Senato salė (Centriniai rūmai, Universiteto g. 3)

14 val. „Žurnalistika – ar tai cinikų profesija?“. Diskusijoje, kurios metu bus pristatyta Mirosławo Ikonowicziaus knyga „Pohulanka“, dalyvaus Varšuvos Universiteto dėstytojas, knygų apie K. Kieślowskį, K.Zanussi autorius Stanisławas Zawiślińskis, žurnalistai Renata Butkiewicz („Znad Wilii”), Andrius Vaišnys (Vilniaus Universitetas), Dainius Radzevičius (Lietuvos žurnalistų sąjunga).Garbės svečias – lenkų žurnalistas ir istorikas Marianas Turskis.

Jašiūnų Balinskių dvaro rūmai

16.30 susitikimas su festivalio svečiais ir filmo „Nieobecny“ peržiūra.

18 val. Lenkų ir lietuvių poezijos vakaras. Dalyvauja aktoriai Wojciechas Pszoniakas ir Birutė Mar, groja Janas Maksymowiczius.  

Gegužės 30 d. (trečiadienis)

Lenkijos institutas    

9.30  Emigracinių filmų festivalis „EMIGRA 2018“ – filmų apie užsienyje gyvenančius lenkus ir filmo „Nieobecny“ peržiūra. Dalyvauja festivalio direktorė Agata Lewandowski.

14 val. Spaudos konferencija.

Jono Pauliaus II gimnazija
13 val.  susitikimas su lenkų vaikų ir jaunimo rašytoju Grzegorzu Kasdepke.

Bazilijonų vienuolyno kiemelis
15.30 „Nepamirštame Konrado celės“. Literatūrinis trečiadienis. Vieno eilėraščio turnyras jauniesiems, siekiantiems Poezijos pameistrio premijos.

Lietuvos rašytojų sąjunga / Rašytojų klubas

17 val. Susitikimas su lenkų rašytojais Dorota Masłowska, Stanisławu Łubieńskiu, lenkų literatūros vertėjais Vytautu Dekšniu ir Birute Jonuškaite,. Vakaro vedėja – Joanna Tabor, groja Janas Maksymowiczius.  

Meno galerija „Znad Wilii“

20 val.  Poetų, dailininkų, muzikų ir jų bičiulių vakaronė (įėjimas su kvietimais).  

Gegužės 31 d. (ketvirtadienis)

10 val.  Pokalbiai apie knygų vertimus bei lietuvių ir lenkų literatūrinio bendradarbiavimo aptarimas.  Dalyvauja  Birutė Jonuškaite, Irena Aleksaitė, Vytas Dekšnys, Vyturys Jarutis.

13 val. Palaimintojo Michało Sopočkos hospiso lankymas.

15- 20 val. Literatūriniai pasivaikščiojimai po Vilnių, lenkų organizacijų ir įstaigų lankymas.

Programa: www.mik.waw.pl/majnadwilia, FB/majnadwilia

Renginiai nemokami.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,