7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

54-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“

LRS inf.
Nr. 19 (1256), 2018-05-11
Kultūra Anonsai
Almis Grybauskas. V. Braziūno nuotr.
Almis Grybauskas. V. Braziūno nuotr.

Gegužės 13 d. 17 val. Lietuvos nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, Nacionaliniame Kauno dramos teatre ir Klaipėdos Teatro aikštėje prasideda didžiausias Lietuvoje literatūros renginys – 54-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“. Jį rengia Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas.

 

Per 15 festivalio dienų įvyks 157 renginiai visoje Lietuvoje ir šešiose užsienio šalyse. Poetai su skaitytojais ir vėl susitiks ne tik įprastose erdvėse, bet ir netikėčiausiose vietose.

 

Į „Poezijos pavasarį“ atvyksta poetai iš aštuonių užsienio šalių: Vanni Bianconi (Šveicarija), Uldis Bērziņš (Latvija), Alí Calderón (Meksika), Jorgos Chuliaras (Graikija), Anna Halberstadt (JAV), Lone Hørslev (Danija), Rein Raud (Estija), Aleś Razanaŭ (Baltarusija). 

 

Norinčius susipažinti su šiuolaikine pasaulio poezija ir atvykusiais svečiais kviečiame apsilankyti „Poezijos pavasario“ svečių vakare Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje, tarptautiniuose dvikalbiuose poetų skaitymuose „Duetai +“ Rašytojų klubo salėje, tarptautinėje poetų ir kritikų konferencijoje. Festivalio svečiai dalyvaus renginiuose ir Kaune, Klaipėdoje, Nidoje, Panevėžyje, Akmenės, Biržų, Ignalinos, Joniškio, Panevėžio, Prienų, Radviliškio, Telšių, Ukmergės, Varėnos ir kituose rajonuose.

 

Vilnius nuo seno yra daugiatautis miestas, todėl prasminga, kad į festivalio renginius įsitraukia ir kitų tautų bendruomenės, įsikūrusios Vilniuje: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose lietuvių poetų eiles skaitys užsieniečiai, gyvenantys Lietuvoje.

 

Dvidešimt aštuonios poetų, festivalio svečių, vertėjų, literatūros kritikų, aktorių, muzikų grupės susitiks su skaitytojais visoje Lietuvoje, o šešios poetų grupės vyksta pas lietuvius, gyvenančius Airijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Rusijoje, Šveicarijoje.

 

Rašytojų sąjungoje bus surengta tarptautinė poetų ir literatūros kritikų konferencija „Žaismė ir nuobodulys šiuolaikinėje poezijoje“, kurioje pranešimus skaitys Lietuvos ir užsienio poetai, literatūros kritikai, vertėjai: Eugenijus Ališanka, Vannis Bianconis (Šveicarija), Lina Buividavičiūtė, Neringa Butnoriūtė, Ali Calderonas (Meksika), Jorgas Chuliaras (Graikija), Dainius Dirgėla, Anna Halberstadt (JAV), Žydronė Kolevinskienė, Reinas Raudas (Estija), Antanas Šimkus. Įdomiausi pranešimai bus paskelbti kultūrinėje spaudoje.

 

Išleistas almanachas „Poezijos pavasaris 2018“ su kompaktine plokštele. Almanachą sudarė literatūrologės, literatūros kritikės Elžbieta Banytė, Neringa Butnoriūtė, Virginija Cibarauskė, poetas Antanas Šimkus. Jie atrinko ryškiausius poezijos kūrinius, publikuotus 2017 metų kultūrinėje spaudoje. „Poezijos pavasario“ svečių kūrybos vertimais pasirūpino poetas, vertėjas Vytas Dekšnys. Kompaktinę plokštelę „Poezija ir balsas 2018“ parengė poetas Rimantas Kmita. Almanacho dailininkė – Lina Sasnauskaitė.

 

Laureato vainikavimo iškilmės šiais metais vėl sugrįžta į Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelį.

 

54-uoju „Poezijos pavasario“ laureatu tapo poetas, vertėjas Almis Grybauskas, už eilėraščių rinkinį „Toli blizga“, kurį išleido leidykla „Homo liber“, jam bus įteikta Maironio premija. Kitiems geriausias poezijos knygas 2017 m. išleidusiems poetams bus įteiktos Dionizo Poškos, Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Zigmo Gėlės premijos, taip pat bus įteikta Vilniaus miesto mero premija ir „Poezijos pavasario“ premija už geriausią knygą vaikams. Be premijų, kūrėjai bus apdovanoti prizais – už eseistiką, už lietuvių ir už pasaulio poezijos vertimus, geriausią debiutą ir kita. Festivalio rengėjų prizas skiriamas už literatūros sklaidą. Festivalyje aktoriams skaitovams bus įteiktas Laimono Noreikos prizas.

 

Ypatingas šių metų festivalio akcentas – Lietuvos šimtmečiui skirtas poetinis žygis per Lietuvą. Du jauni aktoriai Balys Ivanauskas ir Artūras Dubaka gegužės 8 d. iš Klaipėdos pėsčiomis pradės kelionę į Vilnių, kasdien susitikdami su Lietuvos miestų ir rajonų skaitytojais, jiems parodydami savo sukurtus poezijos spektaklius pagal šiuolaikinių lietuvių autorių kūrybą. Poetinio žygio naujienas bus galima stebėti „Facebooke“: fb.com/teatrasp.

 

„Poezijos pavasaris“ bus įdomus visiems, besidomintiems ne tik poezija, bet ir menu apskritai: Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje vyks vakaras-koncertas: „Poezijos pavasario“ laureatai ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro kamerinis ansamblis, išėjusių poetų kūrybos ir klasikos skaitymai Vilniuje ir Klaipėdoje, pažintinė kelionė „Baltarusiški Vilniaus veidai“, teatrinis išgyvenimas „Įrėžta gintare“ VU Teatro salėje, slemas kavinėje „Pauzė“ Klaipėdoje, sakralinės poezijos valandos Kaune, Kėdainiuose, Vilniuje, žaismingi skaitymai Užupio kavinėje Vilniuje, ant kavinės stogo Klaipėdoje, naktiniai skaitymai VU Botanikos sode ir Lakštingalų slėnyje, moterų kūrybos skaitymai Kaune ir Vilniuje, poezijos pamokos gimnazijose. Norintys palaikyti jaunuosius poetus ir pačius jauniausius kviečiami dalyvauti moksleivių poezijos skaitymuose Rašytojų klube, jaunųjų poetų kūrybos ir dainuojamosios poezijos vakare „Sueiliuotas pavasaris“, jaunųjų aktorių ir poetų literariume, poetiniuose „Slinkčių“ skaitymuose ir kituose festivalio renginiuose.

           

Visi festivalio renginiai nemokami.

 

Festivalio programa: http://www.rasytojai.lt; https://www.facebook.com/poezijosfestivalisPoezijosPavasaris/

 

Žymos:
LRS inf.,
Almis Grybauskas. V. Braziūno nuotr.
Almis Grybauskas. V. Braziūno nuotr.