7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prasideda penkioliktieji Marijos Gimbutienės skaitymai

LNM inf.
Nr. 8 (1245), 2018-02-23
Kultūra Anonsai

Penkioliktą kartą Lietuvos nacionaliniame muziejuje rengiami žymiausiai lietuvių archeologei, daugelio knygų ir straipsnių autorei prof. Marijai Gimbutienei (1921–1994) skirti skaitymai.

 

„Šioje tęstinėje konferencijoje kviečiame dalyvauti visus besidominčius Lietuvos priešistore ir istoriniais laikais, norinčius sužinoti daugiau. Nuo vasario iki balandžio dvylika pranešėjų per šešis vakarus supažindins su naujausiais archeologiniais tyrinėjimais ir atradimais Lietuvoje“, – pristatydamas naujojo sezono skaitymų vakarus sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologas Gediminas Petrauskas.

 

Pirmajame skaitymų vakare, vasario 21 d. (trečiadienį), bus kalbama apie seniausius medžiagų perdirbimo atvejus ir išskirtinius naujųjų laikų dirbinius. Humanitarinių mokslų daktarė Agnė Čivilytė klausytojus supažindins su medžiagų perdirbimo archeologija, pristatys tūkstantmečius menančius perdirbimo būdus ir priežastis. Pranešėja papasakos apie tai, kaip medžiagų perdirbimas, šiandien neatsiejamas nuo dėmesio aplinkai ir ekologijai, praeityje turėjo daugelį reikšmių: ekonominių, kultūrinių ir net psichologinių.

 

Archeologė Skaistė Ardavičiūtė-Ramanauskienė pranešime „Šaukštai su apaštalų figūromis“ pristatys Lietuvoje retą, tačiau itin puošnų naujųjų laikų stalo įrankių tipą. Autorė apžvelgs šaukštų su apaštalų figūromis radimo aplinkybes, konkretaus apaštalo pasirinkimo reikšmę šaukšto šeimininkui, kels klausimą apie tokių šaukštų sąsajas su kūdikių krikštynomis.

 

Penkioliktus metus rengiami Marijos Gimbutienės skaitymai šiemet prasidės vasario 21 d. ir baigsis balandžio 11 d. Renginiai vyks Lietuvos nacionalinio muziejaus Archeologijos ekspozicijoje, Arsenalo g. 3. Įėjimas – nemokamas.

 

2018 m. skaitymų ciklo programa:

Vasario 28 d. 17 val.

„Naujausi archeologiniai atradimai Panevėžio krašte: Sabonių, Nauradų, Lakštingalų kaimų kapinynai“. Pranešėjas – Dovilas Petrulis.

„Padavimai apie piliakalnius: naujas tyrimų kelias“. Pranešėjas – prof. dr. Vykintas Vaitkevičius

Kovo 14 d. 17 val.

„Kraštotyra ir archeologija: naujų paminklų paieškos Akmenės rajone“. Pranešėjas – dr. Gediminas Petrauskas

„Lietuvos archeologinio žemėlapio reprezentatyvumo klausimu“. Pranešėjas – dokt. Žilvinas Montvydas.

Kovo 21 d. 17 val.

„Naujausi tyrinėjimai Kernavėje“. Pranešėjas – dr. Rokas Vengalis

Balandžio 4 d. 17 val.

„Povandeniniai Žeimenos lobiai“. Pranešėjai – doc. dr. Egidijus Šatavičius, Aldas Matiukas, Saulius Zakarevičius.

Balandžio 11 d. 17 val.

„Persirengėliai“ Marvelės kapuose“. Pranešėjas – doc. dr. Mindaugas Bertašius.

„Bilionių piliakalnio paslaptys“. Pranešėjas – doc. dr. Gintautas Zabiela.

Žymos:
LNM inf.,