7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kultmisijos“: Ar menininkas turi teisę galvoti apie pinigus?

„Kultmisijų“ inf.
Nr. 37 (1231), 2017-11-10
Kultūra Anonsai
Arūnas Sverdiolas. www.semiotika.lt nuotr.
Arūnas Sverdiolas. www.semiotika.lt nuotr.

Kultūra ir kapitalas – partneriai ar priešai? Jei kalbame apie pinigus, tai jau nebe menas. O gal visgi ne taip? Ar menininkas turi teisę galvoti apie pinigus? Kas turi išlaikyti menininkus: valstybė, verslas, ar jie patys? Ar investicijos į kultūrą atsiperka? Kodėl tampama mecenatais ir kodėl Lietuvoje jų turime tiek mažai?  Atsakymų į šiuos klausimus jau šį sekmadienį ieškos nauja dokumentinė kultūros apybraiža „Kultmisijos“.

 

Kaip pastebi istorikas Egidijus Aleksandravičius, mūsų sąmonėje turtingi žmonės dažnai atsiduria šalia banditų, nedorų žmonių, ir taip atsitinka pernelyg nesigilinant, kad galbūt tai visai neatitinka tikrovės. „Mes neturime teigiamo kapitalisto, kuris būtų turtingas. Turime džiovininkus poetus, kuriuos garbiname, bet jei jie būtų buvę vieninteliai, mes būtume seniai išnykę. O juk turėjome ir Petrą Vileišį, ir Jakūbą Frenkelį, kuriems buvo natūralu, kad turtėji ir daliniesi“, – primena jis.

 

Savo požiūriu laidoje „Kultmisijos“ pasidalins ir retai viešumoje matomas didžiausias šiuolaikinės Lietuvos mecenatas Viktoras Butkus. Kodėl jis uždirbtus milijonus nusprendė išleisti pastatydamas modernaus meno muziejų?

Tuo tarpu dailininkas Vilmantas Marcinkevičius atvirai pasakys ir visiems žinomą skaudžią tiesą: menas menu, tačiau jo kūrėjai taip pat turi išgyventi visuomenėje, pagrįstoje socialinėmis taisyklėmis, tai yra, išlaikyti šeimą, mokėti mokesčius, paprasčiausiai pirkti maistą. Kaip atrasti balansą tarp to, ką norisi kurti, ir to, kas leidžia išlikti?

Filosofas prof. dr. Arūnas Sverdiolas atkreips žiūrovų dėmesį į faktą, kad šiuo metu kapitalizmo logika yra vienintelė mūsų kultūros logika, neturinti kitos alternatyvos. „Jei užsiimi veikla, kuri tave patį traukia, kodėl tu tikiesi, kad kažkas tavo pomėgius turi finansuoti? Tu jau esi prašytojo vaidmenyje: noriu pasilinksminti, duok rublį“, – provokuoja jis. O gal visgi ne taip?

 

Savo mintimis „Kultmisijose“ taip pat dalinsis filosofas, Vilniaus universiteto lektorius Mindaugas Kubilius, menotyrininkas Ernestas Parulskis, etnologė Gražina Kadžytė, Lietuvos Respublikos Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovė Rūta Prusevičienė, galerijos „Vartai“ vadovė Nida Rutkienė, „Lewben Art Foundation“ ir „Lietuvos išeivijos dailės fondo“ įkūrėjas, verslininkas Vilius Kavaliauskas, menininkų edukacijos centro „Rupert“ direktorė Justė Jonutytė.

 

„Kultmisijos“ – lapkričio 12 d., sekmadienį, 12 val., per LRT „Kultūra“ kanalą.

 

Projektą finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Arūnas Sverdiolas. www.semiotika.lt nuotr.
Arūnas Sverdiolas. www.semiotika.lt nuotr.