7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

11-osios Kauno bienalės žodinė programa: GINČYTINA ATMINTIS – GINČYTINOS ERDVĖS

Kauno bienalės inf.
Nr. 27 (1221), 2017-09-01
Kultūra Anonsai
Mark Lennihan nuotr.
Mark Lennihan nuotr.

2017 m. rugsėjo 16–17 d.d., Vytauto Didžiojo universitetas, V. Putvinskio g. 23, Kaunas
2017 m. spalio 26 d., Nacionalinė dailės galerija, Konstitucijos pr. 22, Vilnius

Kokios gali būti šiuolaikinių paminklų formos? Kokią įtaką paminklo forma turi įamžinamo turinio suvokimui? Kaip kuriant nacionalinės svarbos memorialus pasiekti sutarimą tarp politikų, visuomenės ir menininkų? Kodėl politikai ir visuomenė iki šiol mieliau renkasi tradicinius figūratyvinius paminklus? Kaip naujausias įamžinimo praktikas priima Vakarų visuomenės? Šiuos ir daugelį kitų su paminklinimo problemomis ir (ne)galimybėmis susijusių klausimų šį rudenį gvildens 11-osios Kauno bienalės YRA IR NĖRA žodinė programa.

Pasak šių metų žodinės Kauno bienalės programos kuratorės Rasos Antanavičiūtės: „Kartu su 11-ąją Kauno bienale, žodinė programa oponuoja populistiniam, konservatyviam tradicionalizmui, įsigalėjusiam Lietuvos viešųjų erdvių įprasminimo praktikoje ir nori paskatinti bei legitimuoti šiuolaikines konceptualias įamžinimo idėjas bei strategijas.“ Programos tikslas – papasakoti dailės ir kultūros tyrėjams, menininkams, studentams, visuomenės veikėjams ir neabejingiems piliečiams apie gausius alternatyvius atminties įamžinimo pavyzdžius kitose šalyse, tikintis, kad ši informacija nepraslys ir pro sprendimus dėl paminklų Lietuvos viešosiose erdvėse priimančių asmenų ausis.

Siekdama skatinti visuomenės diskusiją apie dabartinius Lietuvos paminklus ir kitokias istorijos įamžinimo galimybes, 11-oji Kauno bienalė kvies apsilankyti net keturiuose viešuose susitikimuose, kuriuose pranešimus skaitys visame pasaulyje pripažinti paminklus kuriantys menininkai ir paminklinimo teoretikai.

Pranešėjai ir diskutantai: prof. James E. Young, dr. Horst Hoheisel ir Andreas Knitz, Jochen Gerz, dr. Matthew Rampley, Manca Bajec, dr. Rasa Antanavičiūtė, dr. Giedrė Jankevičiūtė, dr. Giedrė Mickūnaitė ir kt.  
Daugiau informacijos apie pranešimus ir pranešėjus rasite www.bienale.lt

 

Mark Lennihan nuotr.
Mark Lennihan nuotr.