7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Architektūros [pokalbių] fondas kviečia į dvidešimtąjį pokalbių ciklą

Architektūros fondo inf.
Nr. 13 (1207), 2017-03-31
Kultūra Anonsai

Post-architektūra

XX a. pabaiga yra pažymėta ypatingais sociopolitiniais, socioekonominiais ir sociokultūriniais lūžiais: Šaltojo karo pabaiga, kapitalizmo ir globalizacijos įsigalėjimu, informacijos technologijų plėtra.  Šis laikotarpis taip pat yra reikšmingas įvairių, nepajudinamais atrodžiusių, reiškinių ir paradigmų pabaiga:  socializmo, kolonijinio pasaulio, modernybės. Tai negalėjo neįtakoti ir architektūros reiškinių ir jos raiškos sampratų platesniame kultūriniame lauke: ji jau yra nagrinėjama postsocializmo, postkolonializmo, postmodernizmo kontekstuose. Šis pokalbių ciklas skirtas išsiaiškinti, kaip XX a. pabaigos pokyčiai įtakojo architektūros raidą ir būvį, ypatingą dėmesį skiriant Rytų Europos regionui. 20-sis pokalbių ciklas pristatys architektus, tyrėjus, akademinės bendruomenės atstovus, kurie pokalbių ir paskaitų metu dalinsis įžvalgomis apie XX amžiaus pabaigos Post-architektūros reiškinius.

Balandžio 4 d. (antradienį) ciklas prasidės pašnekesiu su architektais Algimantu Černiausku, Vaidotu Kuliešiumi ir Alfredu Trimoniu. Šie architektai 1980-jų  pabaigoje Šiauliuose, Kaune ir Vilniuje sukūrė įsimintinų ir išskirtinių architektūros kūrinių, kurių estetinė raiška stipriai skyrėsi nuo tuomet vyravusios architektūros. Prisimenant skirtinguose miestuose kuriančių architektų patirtis, pokalbyje bus bandoma suprasti, kas svarbu buvo to meto Lietuvos architektūrai, kaip sociokultūrinė situacija įtakojo tuo laikotarpiu aktyviai kūrusius autorius, ir kokį poveikį ji turėjo jų vėlesnei kūrybai.
 
Balandžio 13 d. (ketvirtadienį) pokalbių ciklą pratęs Oslo Architektūros ir dizaino mokyklos (AHO) docentė Léa-Catherine Szacka. Jos pastebėjimu, tuomet, kai pokarinės modernistinės šiuolaikinės architektūros išsaugojimas yra jau pakankamai gerai įtvirtintas nacionalinio ir tarptautinio lygmens dokumentais, postmodernistiniai pastatai, kraštovaizdžio kūriniai  ir interjerai dėl savo “nepakankamo” amžiaus tik neseniai tapo tinkamais kandidatais apsaugai. Paskaitoje bus aptariami postmodernizmo pastatų saugojimas ir griovimas, paliečiant jų vertės ir autentiškumo klausimus.
 
Balandžio 19 d. (trečiadienį) įspūdingą Lenkijos architektūros etapą pristatys jaunų architektų ir tyrėjų grupė Izabela Cichońska, Karolina Popera ir Kuba Snopek. Tarp 1945 ir 1989 metų, nepaisant komunistinės valstybės priešiškumo religijai, Lenkijoje buvo pastatyta daugiau nei 3000 bažnyčių. Šį reiškinį galima apibūdinti kaip Septintosios dienos architektūrą. Jų ypatingos raiška ir kokybė buvo tarsi sustingusios centralizuotos valstybės įtrūkių simbolis. Šių bažnyčių istorija bus atskleidžiama pasitelkiant  fotografijas, žemėlapius ir archyvinę medžiagą.

Balandžio 25 d. (antradienį) ketvirtąją paskaitą skaitys architektūros kritikė, pedagogė ir mokslininkė, Aalto universiteto architektūros fakulteto lektorė Anni Vartola. Jos paskaitoje bus kalbama apie tai, kad tarptautinis XX amžiaus Suomijos architektūros įvaizdis nuolat praleisdavo jos raidą po 1970-ųjų ir to meto postmodernizmo įtakas Suomijos architektūros diskursui. Pokalbyje bus aptariami suomiško postmodernizmo pavyzdžiai ir pristatyta kritinė perspektyva į Suomijos architektūros reformaciją 1960-90-aisiais.
 
Gegužės 4 d. (ketvirtadienį) pokalbių ciklą užbaigs architektai ir architektūros tyrėjai iš Latvijos Uldis Luksevics ir Linda Leitane-Smidberga, 2014 metų Venecijos architektūros bienalėje pristatę Latvijos paviljoną, skirtą sovietinei pokario architektūrai. Iškėlę provokatyvų klausimą – ar yra Latvijoje modernizmo architektūra, parodos kuratoriai atkreipė dėmesį, kad šalyje nėra pripažinto pokario architektūros dokumentavimo, tyrimo ir vertinimo. Kas pasikeitė nuo to laiko, ar paveldosaugos žvilgsnis atsigręžė į moderniuosius paveldus, - šie ir kiti klausimai bus aptarti architektų iš Rygos paskaitoje.

Kiekvienas iš pranešėjų paskaitos metu rekomenduos knygą. Jas galite rasti NDG Dailės informacijos centro mediatekoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). Negalėsiančius dalyvauti pokalbiuose, kviečiame praėjusių paskaitų vaizdo įrašus ir fotografijas žiūrėti internete.
 

Ciklo kuratoriai: Tomas Grunskis, Martynas Mankus.
Plakato iliustracijos autorius: Andrew Kovacs, Plan for a 9 Square Grid, 2011.
Pokalbiai vyks balandžio – gegužės mėnesiais Nacionalinėje Dailės Galerijoje (NDG), Konstitucijos pr. 22, Vilniuje.


Pokalbių pradžia 20.00 val. Renginiai nemokami. Pokalbiai vyks anglų ir lietuvių kalbomis.
Pokalbiai filmuojami, video įrašai talpinami www.archfondas.lt
20-o pokalbių ciklo rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lenkijos institutas Vilniuje, Aco Nordic, Alucobond, Cembrit, Schindler, Tarkett, Velux.