7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Modernaus meno centras diskutuos, kaip auginti kūrybingą žmogų

MMC inf.
Nr. 8 (1202), 2017-02-24
Kultūra Anonsai

Šiemet Vilniaus knygų mugėje Modernaus meno centras (MMC) pristatys ne tik naujausias knygas – ketvirtadienį, vasario 23 d., 14 val., Forume-LRT studijoje MMC rengia diskusiją „Kaip auginti kūrybingą žmogų“. Apie tai kalbėsis edukologė dr. Austėja Landsbergienė, psichologė Sigita Laurinaitytė-Dirgėlienė ir MMC direktorė Milda Ivanauskienė. Diskusiją moderuos reklamos kūrėjas, kūrybingumo dėstytojas Tomas Ramanauskas.

 

Pasak M. Ivanauskienės, kūrybingumo tema yra aktuali, nors ir ne nauja – kūrybingumas įvardijamas tarp svarbiausių gebėjimų, kurie ateityje bus reikalingi profesinėje veikloje. Kalbama ne apie kūrybines veiklas, o apie savybę, reikšmingą visiems žmonėms, nepaisant jų profesijos. Šios savybės ugdymui MMC skiria dėmesį jau ne vienerius metus, pasirinkęs kryptingą knygų leidybos strategiją.

 

Pernai spalį MMC išleista meno kritikės Monikos Krikštopaitytės meno ir nuotykių knyga „Kultūringa pelė Stasė“ inspiravo platesnę diskusiją šia tema.

 

„Pasakojimas apie pelę Stasę yra daugiasluoksnis. Ne tik žadina pažinimo alkį, pažindina vaikus ir visą šeimą su meno pasaulio užkulisiais, bet, svarbiausia, parodo kelius ir įkvepia drąsos individualiai pažinčiai su meno kūriniu. Būtent meno kūrinių analizavimas, klausimų apie juos kėlimas pripažįstamas viena iš priemonių pažinti save, lavinti emocinę raišką, kritinį mąstymą, gebėjimą bendrauti – visa tai, kas yra būdinga kūrybingiems žmonėms“, – sako MMC direktorė.

 

2018 m. Vilniuje iškilsiantis Modernaus meno centras kvies šeimas turiningai praleisti laisvalaikį. Pasak M. Ivanauskienės, dabartinei vaikų kartai ypač stiprią įtaką daro vizualinė stimuliacija, todėl vizualieji menai yra paveikūs, padeda užmegzti emocinį kontaktą su vaikais. Muziejaus misija bus suteikti reikalingų įrankių, skatinančių tarpusavio pokalbį apie tai, kas matoma. Taip didesnis svoris suteikiamas ne korekcinei pedagogikai, kuri kenkia kūrybingumui, o pozityviam ugdymui.

 

„Kartu su diskusijos svečiais mėginsime skirtingais kampais pažvelgti į kūrybingumą – į tai, kaip jis ugdomas, ar yra amžiaus ribos kūrybingumui lavinti, kokią įtaką tam turi menas. A. Landsbergienė, T. Ramanauskas ir S. Laurinaitytė–Dirgėlienė yra edukacijos, kūrybinio ugdymo ir psichologijos profesionalai, todėl tikimės, kad diskusijos metu bus pasidalinta naudingomis įžvalgomis“, – teigia MMC direktorė.

 

Vilniaus knygų mugės metu vasario 23–26 d. MMC stende (5C.11) visi norintys taip pat galės susipažinti su MMC knygomis apie meną vaikams ir suaugusiems. Vasario 26 d. 11–16 val. stende su svečiais sveikinsis pati Žemaitė, prakalbinta per MMC projektą „Vilniaus kalbančios skulptūros“, ir ragins išeiti į miestą su Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės parengtu kultūriniu gidu „Vilniaus skulptūrų kelias“. Taip pat vasario 26 d., 14 val., su skaitytojais bendraus ir autografus dalins „Kultūringos pelės Stasės“ autorė M. Krikštopaitytė.

 

MMC – 2018 m. Vilniuje iškilsianti nauja kultūros erdvė. 2009 m. MMC pradėjo kurti Danguolė ir Viktoras Butkai. Iki atidarymo MMC veikia kaip „muziejus be sienų“ – įgyvendina visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“), leidžia meno edukacijai skirtas knygas. Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno nuo 1960-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra daugiau nei 4300 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažintų menininkų kūrinių. Daugiau apie MMC: www.mmcentras.lt.

 

 

Kontaktai: Ringailė Papartytė, [email protected], 861585707.

Žymos:
MMC inf.,