7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Išskirtinė draugystė ir „blogio banalumas“ Holokausto akivaizdoje

VVGŽM inf.
Nr. 4 (1198), 2017-01-27
Kultūra Anonsai
Henryk Sławik ir József Antall. Nuotrauka iš VVGŽM archyvo
Henryk Sławik ir József Antall. Nuotrauka iš VVGŽM archyvo

Minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus pakvies į dviejų biografinių filmų peržiūras ir parodos apie išskirtinę vengro ir lenko draugystę, kurios dėka buvo išgelbėti tūkstančiai žmonių, atidarymą. Renginiai, vyksiantys muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius), bus atviri plačiajai visuomenei.

 

Sausio 26-ąją, Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos išvakarėse, muziejuje bus atidaryta paroda „Sławik Ir Antall. Lenkas ir vengras – didieji Teisuoliai. Trijų tautų – lenkų, vengrų ir žydų – didvyriai“ bei rodomas dokumentinis filmas “Gyvenimas ant ribos. Henryk Sławik – József Antall vyresnysis“, kurio peržiūroje dalyvaus ir filmo režisierius Grzegorzas Łubczykas. Šis renginys įvyks bendradarbiaujant su Lenkijos Respublikos ir Vengrijos ambasadomis bei Lenkijos institutu Vilniuje.

 

Sausio 31-ąją muziejus pakvies į Holokausto tragediją pažvelgti iš kito požiūrio taško. 17.30 val. prasidės diskusija „Blogio banalumas“, kurioje dalyvaus muziejaus direktorius, rašytojas Markas Zingeris ir docentas, istorijos mokslų daktaras Nerijus Šepetys. Po diskusijos vyks biografinio filmo „Hannah Arendt“ peržiūra, surengta bendradarbiaujant su Federacinės Vokietijos Respublikos ambasada. Filmo centre – Vokietijos žydų kilmės filosofė Hannah Arendt, prestižiniam Amerikos žurnalui „The New Yorker“ rašanti apie nacių karo nusikaltėlio Adolfo Eichmanno teismo procesą, 1961–1962 m. vykusį Jeruzalėje. Filosofės įžvalgas ir „blogio banalumo“ teoriją pasaulis sutinka nevienareikšmiškai.

 

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena bus paminėta ir muziejaus Holokausto ekspozicijoje. Sausio 27-ąją, kurią prieš 72 metus buvo išlaisvinti Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos kaliniai, Holokausto ekspozicijoje (Pamėnkalnio g. 12, Vilnius) vyks nemokamos ekskursijos lietuvių ir anglų kalbomis.

 

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus – vienintelis žydų muziejus Lietuvoje, kuriame veikia Lietuvos žydų dailės, kultūros, istorijos, judaikos ir Holokausto ekspozicijos, vyksta vietiniai ir tarptautiniai renginiai, organizuojami edukaciniai užsiėmimai.

 

Daugiau informacijos:

Živilė Juonytė,

VVGŽM komunikacijos koordinatorė

Tel. (8 5) 231 3179

El. p. [email protected]

Žymos:
VVGŽM inf.,
Henryk Sławik ir József Antall. Nuotrauka iš VVGŽM archyvo
Henryk Sławik ir József Antall. Nuotrauka iš VVGŽM archyvo