7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Epistolofilija. Užrašytas Onos Šimaitės gyvenimas

VVGŽM inf.
Nr. 31 (1183), 2016-10-07
Kultūra Anonsai

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla kviečia spalio 13 d. 17.30 val., ketvirtadienį, dalyvauti Julijos Šukys knygos „Epistolofilija. Užrašytas Onos Šimaitės gyvenimas“ pristatyme, kuris vyks VVGŽM Tolerancijos centre (Naugarduko g.10/2, Vilniuje). Renginio metu vyks vaizdo konferencija su knygos autore Julija Šukys (Kanada).

 

Turbūt nėra kitos lietuvių moters, kuri būtų taip plačiai žinoma pasaulyje iš įvairiomis kalbomis išleistų knygų, enciklopedijų bei vadovėlių, kaip Ona Šimaitė. Kukli pedagogė, publicistė, bibliotekininkė, II pasaulinio karo metais dirbusi Vilniaus universiteto bibliotekoje, tapo garsiausia Vilniaus geto žydų gelbėtoja. Ona Šimaitė nešiodavo ten įkalintiems žmonėms maistą, drabužius, vaistus, pinigus ir padirbtus dokumentus. Ji gelbėdavo netekusius vilties, išklausydama jų baimių ir atsakydama į jų laiškus. Nežinoma, kiek gyvybių ji išgelbėjo. Skaičiuoti juos bibliotekininkei būtų buvę keista, o sąmoningai pamiršdama tų, kuriems pagelbėjo, vardus ir adresus ji taip apsaugodavo ir save, ir kitus.

 

Kanados lietuvė, literatūrologė, rašytoja Julija Šukys savo knygoje praskleidžia laiškuose bei dienoraščiuose užrašytą šios moters gyvenimą. 2004 m. baigusi lyginamosios literatūros doktorantūrą Toronto universitete J. Šukys šiuo metu dėsto kūribinį dokumentinės literatūros rašymą Misūrio universitete. Knyga „Epistolofilija. Užrašytas Onos Šimaitės gyvenimas“ buvo išleista 2012 m. ir 2013 m. pelnė Kanados literatūrinį apdovanojimą.

 

Įėjimas laivas. Renginio metu bus galima įsigyti knygą.

 

Daugiau informacijos:

Mob. tel.:8 663 53322 Jurga Jackevičiūtė

FB: https://www.facebook.com/events/166422543805450

 

Žymos:
VVGŽM inf.,