7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Už bernardinių vienuolyno durų

BPM inf.
Nr. 24 (1176), 2016-06-17
Kultūra Anonsai

Birželio 18 d. 14 val. kviečiame Jus į išskirtinę ekskursiją Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius). Jos metu galėsite apžiūrėti ne tik muziejaus ekspoziciją su nuostabaus grožio kūriniais iš Vilniaus arkikatedros lobyno, bet ir visą Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios ir buvusio bernardinių vienuolyno ansamblį. Ekskursiją ves Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

 

Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios ir bernardinių vienuolyno ansamblis – retas renesansinės architektūros pavyzdys Lietuvoje. XVII a. pr. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kanclerio Leono Sapiegos iniciatyva pastatyta elegantiška bažnyčia tapo Sapiegų šeimos mauzoliejumi.

 

Šalia bažnyčios esančiuose vienuolyno pastatuose įsikūrė seserys bernardinės, priėmusios griežtą klauzūrą. Vienuolyno patalpas joms buvo galima palikti tik karo, maro ar gaisro metu. Nors vienuolynas buvo uždarytas ir apleistas, iki šių dienų išlikusios ansamblio architektūros detalės liudija apie uždarą seserų bendruomenės gyvenimą.

 

Bažnytinio paveldo muziejus, po restauracijos įsikūręs dalyje buvusio vienuolyno patalpų, kviečia praverti šios uždaros erdvės duris jau šį šeštadienį! Tai išskirtinė galimybė ne tik apžiūrėti muziejaus lankytojams matomas įspūdingas ansamblio erdves, bet ir tas patalpas, kurios liko uždaros iki šių dienų: buvusio vienuolyno vidinį kiemą, koridorius, celes, Sapiegų šeimos herbu papuoštą valgomąjį bei virtuvę su autentišku kaminu.

 

Kartu kviečiame apžiūrėti Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje eksponuojamą Vilniaus katedros lobyną. Tai neįkainojami auksakalystės, tapybos, tekstilės šedevrai, nuo XIV a. saugoti katedroje. Lobynas buvo paslėptas prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, jį pavyko atrasti tik praėjus keliems dešimtmečiams. Nuo 2009 m. jis tapo Bažnytinio paveldo muziejaus ekspozicijos šerdimi.

 

Įėjimas su muziejaus bilietu, kaina 4,50 Eur, su nuolaida 2,50 Eur.

Būtina registracija!

Tel.: 8 5 269 7803, 8 5 269 7800

El. p. [email protected]

 

Žymos:
BPM inf.,