7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pabėgėliai Lietuvoje – tada ir dabar: 1939 ir 2016

VVGŽM inf.
Nr. 20 (1172), 2016-05-20
Kultūra Anonsai

Gegužės 18 d. 15 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g.10/2) vyks diskusijų popietė „Pokalbis su Basiru. Pabėgėliai: vengti, suprasti, priimti?“. Diskusijoje dalyvaus šiuo metu Lietuvoje gyvenantis afganistanietis Abdulas Basiras Yousof, Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro atstovė Lietuvoje Renata Kuleš, karo istorikas dr. Gintautas Surgailis ir VU Orientalistikos centro islamo teologijos ir kultūros istorikė Maritana Larbi.  

 

Aktualių politinių diskusijų fone 2016 m. kovo mėn. VVGŽM Tolerancijos centre buvo  atidaryta fotografijų paroda iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių „Iš nežinios į nežinią: Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai Lietuvoje“. 1940 m. sausio viduryje Lietuvoje apytikriai buvo jau 34 939 Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai: 4173 lietuviai, 17 297 lenkai, gudai, rusai ir 13 469 žydai. Vilniuje tvyrojusią atmosferą įamžino fotografų šeima Edmundas  ir Boleslava Zdanauskai, vykdydami draugijos Vilniaus kraštui remti misiją. Fotografijas lydi draugijos atstovo iškalbingas vaizdų aprašymas, atskleidžiantis prieškarinės Lietuvos gebėjimą, nepaisant Antrojo Pasaulinio karo grėsmės, pasirūpinti 1939 m. į ją pradėjusiais plūsti atbėgėliais.

 

Pasak diskusijos moderatoriaus, VVGŽM direktoriaus Marko Zingerio, „tuometinė Lietuva, kaip atrodo, buvo daug geriau pasirengusi priimti karo pabėgėlių srautus: ką tik atgautame Vilniaus mieste pabėgėliams iš karo niokojamos Europos buvo organizuotos labdaringos draugijos, sukurta laikino apgyvendinimo ir netgi švietimo sistema“.

 

Diskusija „Pokalbis su Basiru. Pabėgėliai: vengti, suprasti, priimti?“ vyks lietuvių kalba. Paroda „Iš nežinios į nežinią: Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai Lietuvoje“ Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre veiks iki 2016 m. gegužės 22 d.

Įėjimas laisvas.

 

Daugiau informacijos (kontaktų prašome neskelbti):

VVGŽM Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja Irina Pocienė

Tel. (8 689) 86191, el.paštas: [email protected]

 

Žymos:
VVGŽM inf.,