7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinė istorijos ekspertų komanda ves seminarą Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje

VVGŽM inf.
Nr. 3 (1155), 2016-01-22
Kultūra Anonsai
Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras
Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras

Minėdamas Tarptautinę Holokausto atminimo dieną – sausio 27-ąją – ir stiprindamas tarptautinius ryšius, Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus sausio 20–22 d. rengia seminarą „Holokaustas, kolaboravimas ir masinės žudynės Lietuvoje“. Seminare, kuris vyks muziejaus Tolerancijos centre, dalyvaus 44 mokytojai iš įvairių Lietuvos regionų. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus partneriai organizuojant seminarą yra Šoa memorialas (Mémorial de la Shoah, Prancūzija) ir Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

 

Pasak organizatorių, šis seminaras išsiskiria tuo, kad jame bus liečiamos ne tik Holokausto istorijos Europoje ir Lietuvoje, kolaboravimo, bet ir kitų masinių žudynių bei jų atminties temos. Mokytojams paskaitas skaitys pripažinti istorikai Philippe Boukara ir Georges Bensoussanas iš Šoa Memorialo, Christianas Ingrao ir Nicolas Werthas iš Šiuolaikinės istorijos instituto (Prancūzija), Tomislavas Dulicas iš Upsalos universiteto (Švedija), Christophas Dieckmannas iš Fritzo Bauerio instituto Vokietijoje, Alainas Blumas iš Prancūzų-rusų centro Maskvoje, prof. Saulius Sužiedėlis iš Millersvillio universiteto (JAV), o taip pat ir Lietuvos istorijos mokslų daktarai Arūnas Bubnys, Nerijus Šepetys, judaikos ekspertė dr. Lara Lempert.

 

Į seminarą atvykusius mokytojus sveikins Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris, LR Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius specialiems pavedimams Dainius Junevičius, Prancūzijos Respublikos ambasadorius Lietuvai Philippe Jeanteaud, Švietimo ir mokslo ministerijos vyr. specialistas Rimantas Jokimaitis, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas bei Šoa memorialo Tarptautinių santykių skyriaus vadovas Bruno Boyeris.

 

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus kaupia, tiria ir įvairiomis formomis pristato visuomenei Lietuvos žydų istoriją ir kultūrą, siekdamas užpildyti spragą, kurią Lietuvos istorijos naratyve ir gyventojų pasaulėžiūroje paliko XX a. totalitariniai režimai. Muziejaus ekspoziciniai padaliniai atskleidžia atskirus žydų istorinio, kultūrinio, meninio palikimo ir Holokausto tragedijos aspektus. Lankytojų laukiame muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius), Holokausto ekspozicijoje (Pamėnkalnio g. 12, Vilnius) ir Panerių memoriale (Agrastų g. 15, Vilnius).

 

Daugiau informacijos:

www.jmuseum.lt

Dr. Kamilė Rupeikaitė

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus

direktoriaus pavaduotoja muziejaus veiklai

Tel. (8 5) 262 9544; el.paštas: [email protected]

Žymos:
VVGŽM inf.,
Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras
Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras