7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„KULTmisijų“ provokacija: kam XXI amžiuje reikalingi muziejai

Jūratė Žuolytė
Nr. 1 (1153), 2016-01-08
Kultūra Anonsai
Vinjetės autorius – Liudas Parulskis
Vinjetės autorius – Liudas Parulskis

Kam šiais laikais reikalingi muziejai? Ką turime – jei apskritai turime – daryti, kad muziejų salės nestovėtų tuščios? Muziejų Lietuvoje turime per daug, ar per mažai? Atsakymo į šiuos klausimus ieškos ketvirtoji dokumentinė kultūros apybraiža „KULTmisijos“.

Laikai, kai muziejai atrodė ir veikė lyg senų daiktų kapinės, jau praeityje. Dabartiniam lankytojui, įpratusiam prie įvairiapusio jo juslių žadinimo, vien informacijos suteikimo nebepakanka – jis nori būti aktyviu dalyviu. Tačiau ar Lietuvos muziejai prisitaikė prie pasikeitusių publikos norų? O galbūt nereikia pataikauti publikai ir verčiau likti ištikimam senosioms vertybėms? Apie muziejų misiją, pasikeitusį veiklos pobūdį, jų svarbą visuomenei ir jos raidai „KULTmisijų“ autoriai kalbino žinomus menininkus, menotyrininkus, kultūros ekspertus, muziejų vadovus.

Modernaus meno centro kolekcijos kuratorė, Vilniaus dailės akademijos profesorė Raminta Jurėnaitė – aistringa muziejų gerbėja, kelionių metu visada sugrįžtanti į savo mylimiausius muziejus, net jei juose ne kartą lankėsi. Ar yra toks mylimas muziejus, kurio pasiilgtum, Lietuvoje? Kas lemia muziejų patrauklumą ir nesenstančią intrigą?

Laidos autoriai Lietuvos situaciją lygins ir su savo muziejais garsėjančiomis Didžiąja Britanija ir Prancūzija. Žurnalistams pavyko pakalbinti Luvro muziejaus atstovus ir lietuvę Leilą Džeiran Šukiur, dirbančią Britų bei Viktorijos ir Alberto muziejuose Londone. Kodėl Paryžiuje ar Londone šeimai įprasta nuspręsti savaitgalį leisti muziejuje? Leila Džeiran Šukiur papasakos apie naktines pramogas Londono muziejuose, kurios Lietuvoje vargiai būtų įsivaizduojamos.

Menotyrininkė, Vytauto Didžiojo universiteto docentė Linara Dovydaitytė atskleis, kaip muziejai prisideda prie mūsų visų „tikrovės“ formavimo. Jei galvojate, kad muziejai yra ta erdvė, kurioje saugoma neutrali tiesa, „KULTmisijoms“ teks sugriauti šį mitą...

Menininkas Dainius Liškevičius, savo kūriniu „Muziejus“ išgarsėjęs tarptautinėje erdvėje, pasidalins savo netradiciniu požiūriu į muziejus. Ar būtinai muziejus turi būti pastatas, ar kita konkreti erdvė su joje saugomais eksponatais? Galbūt tokiam suvokimui jau metas... į  muziejų?

Dokumentinė kultūros apybraiža „Kultmisijos“ – sausio 8 d., penktadienį, 21 val. per LRT Kultūros kanalą.

Jau rodytų laidų įrašus galite rasti čia:

http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/86312/kultmisijos.


Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Daugiau informacijos

https://www.facebook.com/kultmisijos/?fref=ts

Daiva Bilinskienė

[email protected]
8 699 63550

Vinjetės autorius – Liudas Parulskis
Vinjetės autorius – Liudas Parulskis
Leila Džeiran Šukiur
Leila Džeiran Šukiur
Doc. dr. Linara Dovydaitytė
Doc. dr. Linara Dovydaitytė
Prof. dr. Raminta Jurėnaitė
Prof. dr. Raminta Jurėnaitė