7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kilimai Kazio Varnelio namuose-muziejuje

 

Vidas Poškus
Nr. 19 (1125), 2015-05-15
Kultūra Anonsai
Kazys Varnelis savo namuose Čikagoje 1975 m.
Kazys Varnelis savo namuose Čikagoje 1975 m.

Tarptautinės muziejų dienos proga Kazio Varnelio namuose-muziejuje penktadienį (gegužės 15 dieną) nuo 16 iki 20 valandos lankytojai kviečiami ne tik apžiūrėti dalį atvertos nuolatinės ekspozicijos, kurioje eksponuojami optiniai, septintajame-aštuntajame dešimtmečiais Čikagoje menininko sukurti darbai, bet ir susipažinti su jo sukauptu kilimų rinkiniu.

 

Kilimų, bent jau didžiosios jų dalies, K. Varnelis nerinko specialiai, savo ir taip gausiai bei įvairiapusei kolekcijai. Tai namų apyvokos daiktai, puošę interjerus Kazio ir Gabrielės Varnelių namuose Čikagoje – trijų aukštų pastate pačiame miesto centre, kuriame gyventa nuo 1958 iki 1978 metų, ir Stokbridže, Virdžinijos viloje (Villa Virginia).

 

Kiekybiškai bent pusę kilimų sudaro industrinės gamybos pavyzdžiai, vadinamieji shag/shaggy rugs – gauruoti, natūralios ar pusiau sintetinės vilnos gaminiai, primenantys avikailius. Tokie kilimai, buvę ypač populiarūs kontrkultūrinės ir intelektualinės visuomenės atstovų naminėje aplinkoje 7 dešimtmetyje, yra viena iš hipių epochos ir modernaus dizaino ikonų. Varnelių namuose šie kilimai būdavo „eksponuojami“ kartu su optiniais dailininko paveikslais. Taip jie suteikdavo naujų kontekstų ir atspalvių abstrakčiai ir geometrizuotai, vaizdinį suvokimą analizuojančiai tapybai. Bent viena pastovios muziejaus ekspozicijos salė, įrengta paties K. Varnelio, yra kuo tikriausias vieno iš Čikagos interjerų „persodinimas“ į vilnietiškojo muziejaus aplinką.

 

Kitą K. Varnelio kilimų kolekcijos dalį sudaro rytietiški – turkiški ir persiški tekstilės objektai. Vienas įspūdingiausių (savo dydžiu, raštais) yra XIX amžiuje Mešhedo (Mashhad) miesto audyklose sukurtas kilimas. Irano miestas Mešhedas dar nuo XVI amžiaus yra tapęs svarbiu audimo centru, garsėjęs ypatingai puikios kokybės vilna ir dideliais (iki 5 metrų ilgio) raudonos, mėlynos spalvos kilimais.

 

Optinė K. Varnelio tapyba buvo veikiama tekstilinės logikos ir estetikos – iš čia jo minimalistinės tapybos kompozicijose yra atsiradę begalinio tįsumo (non finito), geometrizmo, kompozicijos centro nebuvimo principai, galop kai kurie koloristiniai sprendimai, raštai ir motyvai. Belieka priminti, kad paties K. Varnelio motina Teofilė Domarkaitė (1877–1969), kilusi iš Barstyčių ir gyvenusi Alsėdžiuose, buvo garsi siuvėja ir audėja. Tad K. Varnelio sukurtos tapybos ir jo kauptų kilimų derinys yra intriguojantis ir vertingas pažintine bei estetine prasme.

 

K. Varnelio namai-muziejus

Adresas: Didžioji g. 26, Vilnius (Rotušės aikštė)

Tel. (8-5 )2791644

 

 

Žymos:
Vidas Poškus,
Kazys Varnelis savo namuose Čikagoje 1975 m.
Kazys Varnelis savo namuose Čikagoje 1975 m.
Kilimas KazioVarnelio muziejuje
Kilimas KazioVarnelio muziejuje