7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus paveikslų galerijoje – Vladislovo Neveravičiaus 200-osioms gimimo metinėms skirtas vakaras

 

Rengėjų inf.
Nr. 12 (1118), 2015-03-27
Kultūra Anonsai
Vladislovo Neveravičiaus studija
Vladislovo Neveravičiaus studija

Lietuvos dailės muziejus kovo 25 d., trečiadienį, 17 val. kviečia į Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) rengiamą dailininko Vladislovo Neveravičiaus 200-osioms gimimo metinėms skirtą kultūros vakarą. Prieš vakarą lankytojai kviečiami apžiūrėti galerijos XXII salėje eksponuojamą parodą „Vladislovo Neveravičiaus studijoje“. Paroda veiks iki gegužės 31 d.

 

Vakare dalyvaus Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja mokslui Laima Bialopetravičienė, parodos kuratorė Dalia Tarandaitė, meno istorikai: habil. dr. Rūta Janonienė ir dr. Helmutas Šabasevičius. Muzikuos pianistas Paulius Pancekauskas.

 

Vladislovas Neveravičius gimė 1814 ar 1815 m. Marcybiliškių dvarelyje Vileikos apskrityje Minsko gubernijoje (dab. Baltarusija). Dailės studijas pradėjo Vilniaus universitete, kur 1830–1831 m. piešimo ir tapybos jį mokė Jonas Rustemas. Dalyvavo 1831 m. sukilime, todėl buvo priverstas emigruoti. Prisidengęs Jono Tysevičiaus slapyvardžiu išvyko į Austrijos-Vengrijos valdomą Galiciją. Apsigyveno Lvove, vėliau persikėlė į Vieną. Vienos dailės akademijoje studijavo tapybą pas Friedrichą von Amerlingą, kurį laiką tobulinosi Romoje. 1843 m. persikėlė į Paryžių, Monmoransio priemiestyje įsigijo vilą. Gyvendamas svetur nenutraukė ryšių su tėvyne, lankėsi Lvove, Vilniuje. 1854–1855 m. Lvove surengė dailės parodą. Mirė 1891 m. sausio 16 d. Monmoransyje. Kilnojamą ir nekilnojamą turtą – aliejinius paveikslus, akvareles, piešinius, prancūzų bronzos dirbinius, įvairias senienas, keliasdešimt knygų ir 200 000 frankų vertės vilą Monmoransyje – testamentu paliko Osolinskių nacionaliniam fondui Lvove. Pelną už vilą skyrė tapybą studijuojantiems jaunuoliams paremti.

 

Dailininkas tapė portretus ir portretines miniatiūras, sukūrė religinio turinio paveikslų, buitinio žanro kompozicijų. Dar gyvenant Vienoje jauną dailininką išgarsino paveikslas „Šv. Marija Magdalietė“, 1842 m. nutapytas pagal Romoje gyvenusio belgų kilmės tapytojo Jano Baptisto Lodewycko Maeso (1794–1856) kūrinį. V. Neveravičius nutapė keletą „Šv. Marijos Magdalietės“ replikų. Viena iš jų saugoma Lietuvos dailės muziejuje, kitą Christie's aukcione neseniai įsigijo Lietuvos išeivijos dailės fondas. 1842–1857 m. V. Neveravičiaus „Šv. Marija Magdalietė“ buvo eksponuota Vienoje, Berlyne, Drezdene, Leipcige, Lvove, Varšuvoje, Maskvoje, Peterburge ir kt. Visur sutraukdavo minias žiūrovų.

 

Gyvendamas Prancūzijoje V. Neveravičius turėjo pasisekimą ne tik lenkų kolonijoje, bet buvo pastebėtas ir oficialiosios prancūzų kritikos. 1849 m. Paryžiaus Salone eksponuotą jo paveikslą „Šv. Petras“ gyrė visi apie parodą rašę autoriai. Šį kūrinį Prancūzijos vyriausybė nupirko Kajako Šv. Petro ir Povilo bažnyčiai, kurią paveikslas puošia iki šiol.

 

V. Neveravičius, kaip piešėjas ir iliustratorius, savo gyvenimo tikslu laikė Adomo Mickevičiaus poemų iliustravimą. Jis parengė ir savo lėšomis 1851 m. Paryžiuje išleido iliustruotą poemų „Konradas Valenrodas“ ir „Gražina“ leidimą trimis kalbomis (lenkų, prancūzų ir anglų). Tuo metu tai buvo vienas gražiausių iliustruotų leidinių, puoštas šimtu medžio graviūrų. Kelis knygos egzempliorius dailininkas paspalvino akvarele. Puošniai įrištas knygas padovanojo Napoleonui III, imperatoriui Pranciškui Juozapui I, Prūsijos karaliui Frydrichui Vilhelmui IV, Saksonijos karaliui Jonui I ir kitiems žymiems asmenims.

 

V. Neveravičiaus kūrybinis palikimas išsibarstęs po pasaulį. Aštuoniolika jo paveikslų turi Lietuvos dailės muziejus. Juos 1959 m. mainų būdu perdavė Lvovo paveikslų galerija. Kūriniai yra iš V. Neveravičiaus palikimo, testamentu užrašyto Osolinskių nacionaliniam fondui ir iki mirties buvo dailininko studijoje. Tai paskatino jubiliejui skirtą parodą įrengti kaip studiją.

 

Kūrinius parodai skolino Lietuvos išeivijos dailės fondas ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka.

 

Informacija internete – www.ldm.lt

Informaciją teikia parodos kuratorė Dalia Tarandaitė, mob. 8 629 77 487.

 

 

LDM Ryšių su visuomene skyrius  

                                                                                                  85 262 18 83, 8 674 94 104

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Vladislovo Neveravičiaus studija
Vladislovo Neveravičiaus studija