7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Leonidas Donskis – ar dar gyvas miestas-svajonė?

 

Architektūros fondo inf.
Nr. 44 (1105), 2014-12-12
Kultūra Anonsai

Po XX amžiaus socialinių eksperimentų žmonijai dingo noras žavėtis utopijomis. Net teisingos ir geros visuomenės idėja neretai yra pajuokiama ir laikoma kažkuo iš utopinių fantazijų sferos. Tik kažkodėl pamirštama, kad utopija, mūsų pasaulyje išvaryta pro duris, sugrįžo pro langą. Įvyko jos privatizacija – šiandien mes svajojame ne apie gerą visuomenę ar bendruomenę, o apie gerą savo pačių gyvenimą ir individualią sėkmę. Bet kur lieka miestas?

 

Šį trečiadienį, gruodžio 17 dieną, 20 valandą, Nacionalinėje Dailės Galerijoje paskutinėje Architektūros [pokalbių] fondo „Koks miestas?“ ciklo paskaitoje Leonidas Donskis pateiks savo požiūrį į tai kas nutiko su utopija šiuolaikiniuose miestuose.

Miestas yra tikroji utopijų jų vedinių – eutopijų ir distopijų – erdvė. Paradoksalu, bet miestas iš simbolinio mąstymo erdvės, estetinio miesto kūno ir kultūros atminties gyvojo lauko šiandien virsta atminties karų vieta. Sykiu ir segmentacijos bei atomizacijos vieta. Mieste mes stebime ateities žmonijos integracijos ir dezintegracijos ženklus. Ar dar gyvas miestas-svajonė? Gal socialinė ir kultūrinė svajonė nusikėlė tik į mažuosius miestelius, kurie mielai tampa nebe juos anksčiau ar vėliau inkorporuojančio didmiesčio dalimi, o organizuota atmintimi ir jos salelėmis – knygų mugėmis, festivaliais ir kultūros alternatyvų paieškos vieta?
Apie tai, sykiu ir apie miestus-knygas, arba naujuosius ir mažuosius bibliopolius, bus kalbama Leonido Donskio viešoje paskaitoje „Atminties karai mieste: utopijos, eutopijos ir distopijos“.    

Filosofas, idėjų istorikas, visuomenės veikėjas ir akademikas Leonidas Donskis šiuo metu yra ISM vadybos ir ekonomikos universiteto mokslo prorektorius. L. Donskio tyrimai ir publikacijos apima, bet neapsiriboja, civilizacijų analize, politinių idėjų istorija ir kultūros filosofija. Jo straipsnius ir interviu galima aptikti lietuviškoje architektūros periodikoje (žurnale „Archiforma“). L. Donskis dirbo JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos, Estijos, Vengrijos ir, žinoma, Lietuvos universitetuose ir tyrimų centruose. Nuo 1997 m. dėsto Helsinkio universitete, o nuo 2007 m. – Bolonijos universitete ir „Corvinus“ universitete Budapešte.

Maloniai kviečiame apsilankyti paskutinėje šio ciklo paskaitoje:
2014 m. gruodžio 17 d. Leonidas Donskis (Lietuva) „Atminties karai mieste: utopijos, eutopijos ir distopijos“

Ciklo kuratoriai: Ieva Cicėnaitė, Andrius Ropolas, Matas Šiupšinskas

Pokalbiai vyksta Nacionalinėje Dailės Galerijoje (NDG), Konstitucijos pr. 22, Vilniuje.
Pokalbis prasidės gruodžio 17 dieną, trečiadienį, 20:00.
Renginiai nemokami. Pokalbiai filmuojami, video įrašai talpinami www.archfondas.lt
Ciklas rengiamas bendradarbiaujant su VGTU Architektūros fakultetu.
Rėmėjai: Kultūros taryba, „Dextera“.

Pokalbių ciklas „Koks miestas?“
Anksčiau garbintą sterilią miestų tvarką ir griežtą logiką, pakeitė miesto, kaip pozityviai konfliktiškos ir patrauklios žmonėms, vietos vizija, o praeities utopijos sulaukė tiek pat daug kritikos kiek iki tol buvo sulaukusios šlovės. Gyvenamosios aplinkos formavimas buvo atiduotas į ambivalentiškos neoliberaliosios rinkos rankas. Tai nebūtinai reiškia, kad šiuolaikinė visuomenė nėra pajėgi formuoti projekcijų į ateitį. Tai nereiškia, kad šiandienos miestai nėra ideologiniai tvariniai ir utopinės mąstysenos produktai.


Šio ciklo tikslas – aptarti koks yra šiuolaikinis miestas, kas formuoja jo įvaizdį, kokį vaidmenį šiame procese atlieka ideologija ir kieno rankose koncentruojasi galios svertai. Miesto vizijų formavimas, erdvių kokybės gerinimas, protų pritraukimas - visa tai daro daugybė tarpusavyje besivaržančių miestų. Bet ar miestas kuris neturi kultūrinės, politinės ar socialinės pozicijos gali išlikti globaliose varžybose?


Primename, kad visos keturioliktojo Architektūros [pokalbių] fondo ciklo „Koks miestas?“ paskaitos yra atviros ir nemokamos, skirtos ugdyti savyje architektą – humanišką, jautrų, mąstantį, įžvalgų. Pokalbiuose dalyvauja įkvepiančios asmenybės, kurios ne tik pristato ir aptaria aktualią temą, bet suintriguoja, priverčia mąstyti kitaip. Daugiau informacijos ir video įrašus iš jau praėjusių paskaitų ciklų galite rasti http://www.archfondas.lt/paskaitos/pokalbiai.


Pokalbiai vyksta Nacionalinėje Dailės Galerijoje (NDG), Konstitucijos pr. 22, Vilniuje. 
Pokalbių pradžia 20:00.

„Koks miestas?“ – tai keturioliktasis ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO paskaitų ciklas. Tęstinis įkvepiančių pokalbių ciklas su išskirtiniais pašnekovais iš užsienio ir Lietuvos yra skirtas ugdyti humanišką, jautrią, mąstančią ir įžvalgią asmenybę. Daugiau informacijos ir video įrašus iš jau praėjusių paskaitų ciklų galite rasti http://www.archfondas.lt/paskaitos/pokalbiai.


Keturioliktojo ciklo kuratoriai – Ieva Cicėnaitė, Andrius Ropolas, Matas Šiupšinskas.
Daugiau informacijos: Matas Šiupšinskas +370 651 98236, www.archfondas.lt
 [email protected]