7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Architektūros [pokalbių] fondas pradeda dvyliktąjį pokalbių ciklą

Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius)

Architektūros fondo inf.
Nr. 26 (1087), 2014-07-04
Kultūra Anonsai

Architektūros [pokalbių] fondas pradeda dvyliktąjį pokalbių ciklą, skirtą mokytis bendradarbiauti. Pirmojo ciklo renginio metu menotyrininkė Elona Lubytė kalbėsis su menotyrininkėmis Rasa Antanavičiūte ir Ūla Tornau, architektu Audriumi Ambrasu ir istoriku Tomu Vaiseta.

Liepos 3 dieną (ketvirtadienį) 20 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) įvyks pirmasis ciklo pokalbis – „Skulptūra viešumoje: menininkų, užsakovų ir publikos vertybės“. Pasitelkus skirtingų pašnekovų patirtis, bus bandoma suprasti, kodėl iki šiol kūrėjų santykiai su viešąja erdve ir šiuolaikiniu menu tokie komplikuoti?  Ar šiandien  išlieka aktuali, ispanų filosofo Chose Ortegos Gaseto  straipsnyje „Meno dehumanizacija” (1925 m.), išsakyta mintis: „kiekvienoje epochoje, kurioje egzistavo dviejų rūšių menas, mažumos ir daugumos, pastarasis visada buvo realistinis“?

Dr. Tomas  Vaiseta yra knygos „Nuobodulio visuomenė. Kasdienybė ir ideologija vėlyvuoju sovietmečiu (1964-1984)“ („Naujasis Židinys-Aidai“, 2014) autorius. Vilniaus dailės akademijos (VDA) Nidos meno kolonijos koordinatorės, doktorantės Rasos Antanavičiūtės tyrimų laukas - svarbiausių Vilniaus viešųjų erdvių kaita XX a. Šiuolaikinio meno centro kuratorė ir VDA doktorantė Ūla Tornau tyrinėja oficialios kasdienės erdvės praktikas pokario Vilniaus centre. Vienas žymiausių savo kartos architektų Audrius Ambrasas yra visuomeninių pastatų, jau tapusių Vilniaus miesto ženklais, autorius.
 
Architektūros [pokalbių] fondo dvyliktojo ciklo tikslas – mokytis  bendradarbiauti.  Atspirties tašku pasirinkta Nacionalinėje dailės galerijoje vykstanti  ir į viešąsias erdves išsiveržusi skulptoriaus Mindaugo Navako kūrybos retrospektyva „Šlovė buvo ranka pasiekiama”. Kalbantis su skirtingų patirčių pašnekovais ir atsakant į auditorijos klausimus, sieksime suprasti kūrėjų nebendradarbiavimo priežastis.

Šiandien yra daug kalbama apie skirtingų sričių atstovų, taip pat ir kūrėjų, bendradarbiavimą.  O kaip tai vyksta iš tikrųjų?  Kaip  dabartinės politinės, ekonominės, sociokultūrinės ir technologinės permainos keičia visuomenės suvokimą apie šiuolaikinį meną  ir viešąsias erdves?  Kodėl naujų galimybių akivaizdoje menininkai, užsakovai ir publika nebendradarbiauja?

Pokalbis vyks 2014 m. liepos 3 dieną, Nacionalinėje Dailės Galerijoje (NDG), Konstitucijos pr. 22, Vilniuje. Pokalbio pradžia 20:00. Renginys nemokamas.
Paskaitą organizuoja Architektūros fondas. 
Dvyliktojo ciklo kuratoriai – Ieva Cicėnaitė, Elona Lubytė, Matas Šiupšinskas, paskaita organizuojama bendradarbiaujant su Nacionaline dailės galerija.
Paskaitą remia Lietuvos kultūros taryba.

Kviečiame apsilankyti ir kitose 12-ojo Architektūros [pokalbių] fondo ciklo paskaitose:

2014 m. liepos 17 d. „Šiuolaikinio meno įvietinimai“
Su nepriklausoma kuratore, meno kritike Laima Kreivyte  ir menininku Deimantu Narkevičiumi kalbėsis Elona Lubytė.

2014 m. liepos 31 d. „Skulptūros ekonomika“
Su ekonomiste Aušra Maldeikiene ir menotyrininku Ernestu  Parulskiu kalbėsis Elona Lubytė.

2014 m. rugsėjo 4 d. „Kūrybinio pasipriešinimo taktikos“
Su miesto antropologe Jekaterina Lavrinec, istoriku Aurimu  Švedu  ir inovacijų konsultantu Eigirdu  Žemaičiu kalbėsis Elona Lubytė.

2014 m. rugsėjo 11 d. „Šlovė buvo ranka pasiekiama“
Su skulptoriumi Mindaugu Navaku kalbėsis Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė.

Daugiau informacijos: Matas Šiupšinskas, +370 651 98236, www.archfondas.lt, [email protected]

*Iliustracijų autorė: Ugnė Balčiūnaitė.
Iliustracijoje AF12_A2 panaudota nuotrauka: Vlado Urbanavičiaus skulptūra „Krantinės  arka” (2009) ant Vilniaus miesto Šnipiškių seniūnijos naujametinio sveikinimo.