7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

II leidinių iniciatyvos nr. „Modernizmas – tarp nostalgijos ir kritiškumo“

 

Architektūros fondo inf.
Nr. 2 (1063), 2014-01-17
Kultūra Anonsai
Nuotrauka iš architekto V.E. Čekanausko šeimos archyvo
Nuotrauka iš architekto V.E. Čekanausko šeimos archyvo

Architektūros fondas pristato antrąjį leidinių iniciatyvos numerį tema „Modernizmas – tarp nostalgijos ir kritiškumo“, nuo šiol prieinamą lietuvių bei anglų kalbomis internete adresu www.archfondas.lt/leidiniu

 

Šio leidinio dėmesio centre – klausimas: kodėl pastaraisiais metais taip išaugo susidomėjimas modernistine architektūra? Architektūros [leidinių] fondas siūlo ieškoti atsakymo nagrinėjant dvejopą požiūrį į modernizmą – nostalgiškąjį ir kritinį. Ar ilgesys šiai epochai gali eiti išvien su kritiniu žvilgsniu? Ar galima tyrinėti pačią nostalgiją modernizmui, kūrėjų asmenines istorijas bei archyvus kaip vertingą dokumentą? Kokie iššūkiai laukia tyrėjų, kuratorių, menininkų, visuomenės?

 

Modernizmo aktualijos pristatomos Architektūros [pokalbių] fondo paskaitų ciklų „Modernizmas.lt“ ir „Modernieji paveldai“ pranešėjų Marto Kalmo, Claeso Caldenby, Davido Crowley, Marijos Drėmaitės, Vaido Petrulio ir Annos Bronovickajos tekstuose. Esė skyriuje savo įžvalgomis bei tyrimų medžiaga apie tris išskirtines Baltijos šalių architektes modernistes Martą Stanją Latvijoje, Valvę Pormeister Estijoje ir Eleną Nijolę Bučiūtę Lietuvoje dalijasi Maija Rudovska, Liina Jaenes ir Indrė Ruseckaitė bei Lada Markejevaitė; Lietuvos architektų modernistų privačius archyvus naršo Julija Reklaitė, o Ernestas Parulskis vaikšto po daugiabučių blokinių namų rajonus kvestionuodamas šio paveldo vertės ir jį supančių pasakojimų ryšį. Daugybė originalių modernizmo aspektų atsiskleidžia išsamiuose interviu su menininku Fredericu Chaubinu, architektūros istorikais ir parodų kuratoriais Davidu Crowley, Andresu Kurgu, Hartmutu Franku ir architekte Aet Ader.

 

Spausdintą leidinį bus galima pavartyti ketvirtadienį, sausio 16 d., 20 val., po Nerijos Putinaitės paskaitos Nacionalinėje dailės galerijoje, o vėliau – pagrindinėse Lietuvos bibliotekose bei skaityklose.

 

Leidinį finansavo Kultūros rėmimo fondas bei Lietuvos mokslo taryba (sutarties Nr. MIP-099/2013).

 

Daugiau informacijos:

Marija Drėmaitė

tel. +370 687 81425

[email protected]

 

Nuotrauka iš architekto V.E. Čekanausko šeimos archyvo
Nuotrauka iš architekto V.E. Čekanausko šeimos archyvo