7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Architektūros [pokalbių] fondas kviečia į vienuoliktąjį pokalbių ciklą „Kaip aš čia patekau? Nacionalinis identitetas architektūroje“

* Pavadinimas pasirinktas iš menininko Stefan Bruggeman tęstinio kūrinio „Parodų pavadinimai“

 

Architektūros fondo inf.
Nr. 2 (1063), 2014-01-17
Kultūra Anonsai

2014 m. Sausio 16 – vasario 13 dienomis, ketvirtadieniais, 20.00 val. Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje (Konstitucijos pr. 22) Architektūros [pokalbių] fondas pristato pokalbių ciklą „Kaip aš čia patekau? Nacionalinis identitetas architektūroje“, kuriame šia tema kalbės aštuoni pranešėjai iš Olandijos, Suomijos bei Lietuvos.

 

„Kaip aš čia patekau? Nacionalinis identitetas architektūroje“ – Architektūra kuria gyvenamąją ir socialinę aplinką, joje atsispindi laikmečio socioekonominiai, politiniai, ideologiniai reiškiniai, gyvenimo būdas ir istorija. Mūsų gyvenamojoje aplinkoje atsiskleidžia, kaip žmonės sieja save su regionu, šalimi, ar tarpusavyje. Kita vertus, architektūra yra stiprus identiteto formavimo įrankis. Postindustrinėje visuomenėje architektūra suvokiama kaip prekė, kaip ekonominės arba politinės galios simbolis, todėl ji itin retai atspindi šalį, tautą ar visuomenę. Kyla klausimas, ar nacionalinis identitetas architektūroje apskritai yra reikalingas? Ar jis kada nors egzistavo? Gal tai tik praeities konstruktas, nostalgiškas mitas, nebereikalingas rudimentas?

Lietuva, maža Europos sąjungos šalis, siekianti save parodyti globaliam pasauliui kaip unikalią ir savitą. Šioje, persipynusios istorijos ir patirties valstybėje, nostalgiškas nacionalinio identiteto suvokimas yra itin stiprus, tai per laiką susiformavusi savotiška istorijos interpretacija, primenanti iliuziją. Todėl vienuoliktas architektūros [pokalbių] fondo ciklas paskaitomis, diskusijomis, ekskursijomis ir parodomis, analizuos daugiabriaunę nacionalinio identiteto temą architektūroje.

 

Sausio 16 dieną (ketvirtadienį) 20 val. įvyks pirmasis ciklo pokalbis – „Naujosios sovietinės „tradicinės šventės“ ir jų architektūriniai pavidalai“. Išskirtinė pašnekovė Nerija Putinaitė kalbės apie tai, kaip šeštajame dešimtmetyje kovoje prieš religiją sovietinis režimas Lietuvoje pasitelkė vadinamųjų naujųjų švenčių priemones. Jomis buvo siekiama pakeisti religinių švenčių (krikštynų, santuokų, laidotuvių) papročius, jas paverčiant nureligintomis sovietinėmis šventėmis, minimalizuojant Katalikų Bažnyčios įtaką, įprasminant svarbiausius žmogaus gyvenimo įvykius. Tai buvo daroma kuriant specialius ritualus, o taip pat – naujas švenčių šventimo erdves.

 

Nerija Putinaitė – humanitarinių mokslų (filosofijos) daktarė. 2004-2008 m. LR Prezidento patarėja, 2008-2012 m. švietimo ir mokslo viceministrė. Dėsto Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Tiria lietuviškąją tautinę, sovietinę ir posovietinę tapatybes, kurios aprašomos monografijoje „Nenutrūkusi styga“.

 

Po šios paskaitos bus pristatmas ir naujas ARCHITEKTŪROS [leidinių] FONDO numeris, tema “Modernizmas – tarp nostalgijos ir kritiškumo”, daugiau informacijos http://www.archfondas.lt/leidiniu/#

O sausio 18  dieną (šeštadienį) 12.00 vyks speciali ekskursija į Valdovų rūmų muziejų su archeologu, humanitarinių mokslų daktaru Albinu Kuncevičiumi, daugiau informacijos paskaitoje, o dalyvavimas ekskursijoje tik užsiregistravus [email protected]

 

Paskaitų ciklas „Kaip aš čia patekau? Nacionalinis identitetas architektūroje“ – tai vienuoliktas ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO projektas. Tęstinis įkvepiančių pokalbių renginys su išskirtiniais pašnekovais iš užsienio ir Lietuvos yra skirtas ugdyti humanišką, jautrią, mąstančią ir įžvalgią asmenybę. Daugiau informacijos ir video įrašus iš jau praėjusių paskaitų ciklų galite rasti http://www.archfondas.lt/paskaitos/pokalbiai.

 

Renginys nemokamas.

Vienuoliktojo ciklo kuratoriai – Julija Reklaitė, Justina Muliuolytė, Tadas Jonauskis.

 

Daugiau informacijos: Julija Reklaitė, +370 600 99 690, www.archfondas.lt

[email protected]