7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rolando Karaliaus paroda „Būsena“

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune
 

NMKČDM inf.
Nr. 47 (1061), 2013-12-20
Kultūra Anonsai

Sausio 9 d., ketvirtadienį, 16 val. įvyks Rolando Karaliaus parodos „Būsena“ iš ciklo „Lūžio kartos vardai“ atidarymas.

Praėjusių metų vasarą Eglės Velaniškytės paroda prasidėjęs naujas ciklas „Lūžio kartos vardai“ pristato kito šios kartos menininko Rolando Karaliaus kūrybą.

Jau XX a. 9–10-ojo dešimtmečių sandūroje prasidėjo R. Karaliaus tapybos kaita nuo ekspresyvių, įdomių, išraiškingų, tapybiškų motyvų paveikslo erdvės minimalizavimo ir abstrakčios tapybos principų taikymo link. Tuo metu Lietuvoje ėmė klestėti naujos meno formos – instaliacijos, videomenai. R. Karaliaus posūkis į abstrakcionizmą buvo vienas iš būdų suteikti tapybai kitokią formą. Abstrakcionizmą jis pasiekė koncentruodamas mintį į spalvą ir iš to gaudamas vaizdą. Tokia tapyba tapo šio menininko vizitine kortele.

R. Karaliaus spalvinėmis linijomis ir plokštumomis formuojamos erdvės praplėtė lietuvių tapybos tradiciją, įtraukdamos XX a. pradžioje Europoje ir Amerikoje atsiradusią kitokią tapybos patirtį: atsiribojimą nuo emocijų ir koncentravimąsi į tą erdvę, kuri yra tarp kūrėjo ir jo vaizdinio. Karalius tą erdvę vadina tyla: „Ta tyla galbūt ir yra pagrindinė inspiracija.“

Dar vienu R. Karaliaus kūrybos skiriamuoju ženklu tapo jo videodarbai. Subtiliai ironiški, iškalbingi savo estetika ir minties daugiaplaniškumu. Mintis, spalva, vaizdas įsikūnija ir judančiame ekrane, taip atspindėdami menininko būseną.

2000 m. Kauno paveikslų galerijoje buvo atidaryta „Lūžio kartos ir jos mokytojų “ ekspozicija, kurią sudarė XX a. 9-ojo dešimtmečio jaunosios menininkų kartos, po studijų Vilniuje grįžusios į Kauną, ir jų mokytojų, dirbusių Kaune ir vėliau kartu įsitraukusių į bendrą veiklą su mokiniais, darbai.

Dėl M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rekonstrukcijos 2006 m. „Lūžio kartos“ ekspozicija buvo uždaryta. Galerija, nuo pat savo įkūrimo palaikiusi pažintį su šiuolaikine daile, rengusi jų parodas ir ekspozicijas, liko be nuolatinės XX a. pabaigos dailės apžvalgos.
 
„Lūžio kartos vardai“ nesiekia atkurti buvusios ekspozicijos. Parodų ciklo tikslas – pristatyti 9-ojo dešimtmečio buvusius jaunuosius dailininkus ir jų mokytojus dabartiniame kontekste.

Papildomą informaciją teikia: parodos kuratorė Kristina Civinskienė  tel. 370 686 19606

Paroda veiks: 2014 01 09–2014 03 02