7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Menas skaičiuose, skaičiai mene

Viešos Migruojančių meno akademijų paskaitos

Rengėjų inf.
Nr. 46 (1060), 2013-12-13
Kultūra Anonsai

Skaitmeninis realybės atvaizdavimas paprastai netampa meninių praktikų atskaitos tašku, nors skaičiai yra lengvai suvokiamas ir palyginamas matas. Gruodžio 9–14 dienomis Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Akademija" rengiamose kūrybinėse dirbtuvėse „Creative Un(A)Counting“ dalyviai, susirinkę iš skirtingų Europos šalių, mėgins kūrybiniams procesams pritaikyti skaičiavimo metodus. Organizuojamos paskaitos yra atviros visiems susidomėjusiems.

„Kūrybinių dirbtuvių metu tiriame galimybes skaičiavimą suvokti kaip kūrybinę būseną, ne tik kaip objektyvią operavimo pasirinktais mato vienetais sistemą",- sako kūrybinių dirbtuvių apie skaičius įkvėpėjas, Kiolno medijų meno akademijos profesorius Žilvinas Lilas.

Kūrybinių dirbtuvių metu jaunieji menininkai tirs skaitmenimis išreiškiamos informacijos apimtis ir juos supančią socialinę, ekonominę, politinę tikrovę. Matavimui kaip veiksmui bus iškelta daugybę klausimų – ką matuojame, kodėl matuojame tai, ką matuojame, kokie yra mūsų matavimo vienetai, kas nustato jų santykinę vertę ir t.t. Proceso metu kuriama ekspozicija bus bandoma atkreipti dėmesį į tokius objektyvios realybės elementus kaip statistinės informacijos tyrimas, ir pasiūlyti požiūrį, pagal kurį skaitmeninė tikrovės išraiška turi save pagrindžiančią ideologiją. Kūrybinių dirbtuvių rezultatai bus pristatomi „Akademijos" galerijoje šeštadienį gruodžio 14 d.

Gruodžio 9 d. viešų paskaitų ciklą pradės Kiolno medijų meno akademijos profesorius Žilvinas Lilas, kuris pasiūlys pažvelgti į švietimo epochą ir jos suklestėjimą skaičiams suteikus įpatingą dėmesį. Matematinius pagrindus ir kaip suprasti esmines matematines struktūras išdėstys Vilniaus universiteto dėstytojas Algirdas Javtokas. Gruodžio 10 d. Vilniaus dailės akademijos profesorius Alvydas Lukys pristatys meninę hipotezę apie samonės tęstinumą fraktalų principu, o menininkas ir tyrinėtojas Mindaugas Gapševičius kalbės apie elementariais skaičiavimais pagrįstus raštus pastebimus mus supančioje gamtoje.

„Migruojančių meno akademijų“ (MigAA) tinklas, kurio programoje vyksta kūrybinės dirbtuvės, yra skirtas inovacijai ir patirties dalinimusi meno edukacijoje. „Creative Un(A)Counting“ kūrybinės dirbtuvės yra remiamos Lietuvos kultūros ministerijos ir Europos Sąjungos programos Kultūra. Renginius organizuoja Vilniaus dailės akademijos medijų meno katedra kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

Kontaktai:


Lina Rukevičiūtė, mob. tel. +370 6 3111495, el.p.: [email protected]

Mindaugas Gapševičius, mob. tel.: +370 62019229,  el.p.: [email protected] 



Daugiau informacijos:


Migruojančios meno akademijos: http://www.migaa.eu