7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pristatomas tarptautinis senųjų fotografijų skaitmeninimo ir sklaidos projektas „Europeana­Photography“

 

LDM inf
Nr. 32 (1046), 2013-09-06
Kultūra Anonsai
Tomo Kapočiaus nuotr.
Tomo Kapočiaus nuotr.

Lietuvos dailės muziejaus filialas Lietuvos muziejų informacijos, skaitmeninimo ir LIMIS centras (LM ISC LIMIS) kviečia žiniasklaidos atstovus rugsėjo 10 d. 16 val. dalyvauti spaudos konferencijoje, kurioje bus pristatomas tarptautinis senųjų fotografijų skaitmeninimo ir sklaidos projektas „EuropeanaPhotography“ ir jam skirti rugsėjo 9–11 d. Vilniuje vyksiantys renginiai: plenarinis susitikimas, senųjų Lietuvos fotografijų parodos atidarymas ir tarptautinė konferencija apie skaitmeninimą bei fotografinę atmintį. Spaudos konferencija vyks Lietuvos dailės muziejaus administracijos pastate (Bokšto g. 5) Konferencijų salėje (antras aukštas).

 

Rugsėjo 10 d. 17 val. LDM filialo LM ISC LIMIS patalpose gotikinėje salėje (Bokšto g. 5/ Didžioji g. 4) atidaroma kilnojama senųjų Lietuvos muziejuose saugomų fotografijų paroda „XIX a. II p.–XX a. pr. Lietuvos valstybės politikos, kultūros, mokslo, visuomenės elitas ir jo aplinka“. Parodoje eksponuojami dailininkės Loretos Uzdraitės sumaketuoti stendai. Juose panaudotos senosios fotografijos iš 25 Lietuvos muziejų, dalyvaujančių „EuropeanaPhotography“ projekte. Fotografijose įamžintos tokios žymios asmenybės kaip Kazimieras Būga, Petras Vileišis, Maironis, Mykolas Romeris, Antanas Smetona, Jonas Jablonskis, Jonas Basanavičius, Marija ir Jurgis Šlapeliai, žymiausios Lietuvos muzikinio gyvenimo figūros bei jų gyvenamoji aplinka, visuomeninis kultūrinis gyvenimas, taip pat aukštuomenė bei kilmingieji: Rietavo dvaras, Rokiškio dvaras ir didikai Tyzenhauzai, Lietuvos bajorai Kosakovskiai, Tiškevičiai, Plungės kunigaikščiai Oginskiai, Didikai Radvilos. Dalyje fotografijų užfiksuota Žemaičių vyskupystės realijos, Nepriklausomos Lietuvos kariuomenė ir svarbūs Lietuvos istorijos įvykiai: 1863 m. sukilimas, XIX a. pab. – XX a. pr. Lietuvos tautinis sąjūdis, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydis, 1923 m. Klaipėdos krašto prijungimas prie Lietuvos. Parodos koncepcijos ir tekstų autorė – Danutė Mukienė, kuratorės – Danutė Mukienė ir Viktorija Jonkutė.

Parodos metu bus rodomas Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus parengtas dokumentinis filmas „Prieškario Lietuva“. Naudodamiesi planšetiniais kompiuteriais parodos lankytojai galės peržiūrėti virtualią parodą, parengtą iš Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus priklausančių fotografijų. Joje pristatoma  XX a. pradžios Vilniaus inteligentų mada. Lankytojai taip pat turės galimybę susipažinti ir su  Lietuvos dailės muziejaus rinkiniuose saugomomis vieno žymiausio XX a. I p. Lietuvos fotografo ir fotografijos teoretiko Jano Brunono Bułhako (1876–1950) fotografijomis, kuriose įamžinti Vilniaus miesto vaizdai ir architektūrinės detalės. Taip pat bus galima susipažinti su senaisiais Lietuvos fotoalbumais bei kitais senajai fotografijai skirtais leidiniais.

Paroda „XIX a. II p.–XX a. pr. Lietuvos valstybės politikos, kultūros, mokslo, visuomenės elitas ir jo aplinka“ LDM filialo LM ISC LIMIS gotikinėje salėje veiks rugsėjo 10–30 dienomis. Vėliau ji pradės kelionę po muziejus, kurie dalyvauja projekte „EuropeanaPhotography“.

 

Rugsėjo 11 d. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A. Goštauto g. 1) vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninimas ir fotografinė atmintis“. Renginyje daugiausia dėmesio bus skiriama dviem svarbiausiems projekto  „EuropeanaPhotography“ aspektams, kurie nurodyti ir konferencijos pavadinime: skaitmeninimui ir fotografinei atminčiai. Rengiamoje konferencijoje fotografija bus aptariama kaip daugialypis fenomenas: ir kaip meninis objektas, ir kaip istorinė kultūrinė terpė ar mediumas, ir kaip fotodokumentas ar iliustracija, tampantys atminties įrankiu ir reprezentuojantys istoriją.

Konferencijos dalyviai turės galimybę pasvarstyti, koks yra istorijos ir jos reprezentacijos fotografijoje santykis, gilintis į teatro bei spaudos fotografijų fenomenus. Besidominčiųjų Lietuvos fotografija lauks pranešimai apie Lietuvos fotografijos istorijos rašymą, Lietuvos senosios fotografijos albumus bei Lietuvos muziejuose saugomas senąsias fotografijas, kuriose užfiksuoti  svarbiausi pirmojo fotografijos gyvavimo šimtmečio Lietuvos įvykiai. Informacinių technologijų ir skaitmeninimo iniciatyvų ekspertai patars, kaip galima kūrybiškai panaudoti skaitmeninį turinį, pasidalins sėkminga šios veiklos srities praktika.

Konferencijoje pranešimus skaitys projekto „EuropeanaPhotography“ koordinatoriai ar dalyviai, taip pat – ne vieną apdovanojimą ar įvertinimą pelnę fotografijos ar skaitmeninės kultūros ir technologijų specialistai.

 

Daugiau informacijos apie šią konferenciją galima rasti svetainėje www.emuziejai.lt, adresu http://www.emuziejai.lt/konferencija-skaitmeninimas-ir-fotografine-atmintis-2/

 

Informaciją teikia projekto „EuropeanaPhotography“ koordinatorė Lietuvoje Viktorija Jonkutė (el. paštas [email protected], mob. 8 684 629 77) ir LM ISC LIMIS centro vedėja Danutė Mukienė (el. paštas [email protected], tel. (8 5 261 9670). 

 

 

LDM filialo LM ISC LIMIS centro informacija

 

 

 

Tomo Kapočiaus nuotr.
Tomo Kapočiaus nuotr.