7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Įkvepiančios Nidos restorano istorijos

 

Rengėjų inf.
Nr. 31 (1045), 2013-08-02
Kultūra Anonsai
Restorano bufetininkė Zita Pelekienė. 1968 (nuotrauka iš asmeninio Z. Pelekienės archyvo)
Restorano bufetininkė Zita Pelekienė. 1968 (nuotrauka iš asmeninio Z. Pelekienės archyvo)

1961 m. Nidoje buvo atidarytas legendinis restoranas „Neringa“. Jo pastatas, kaip teigia šaltiniai – tipinis sovietmečio projektas, modernios architektūros atspindys Nidoje, ne kartą perstatytas, keitęs pavadinimus ir šeimininkus. Nuo 2011 m. vasaros sezono metu jame veikia restoranas „Kitchen“, tapęs naujo dizaino vadybos projekto objektu.

 

Projektas prasidėjo balandžio mėnėsį kūrybinių dirbtuvių Nidos meno kolonijoje metu, sujungęs grupelę dizaino ir vadybos studentų bei profesionalų. Tuo metu vyko tarptautinis dizaino vadybos seminaras, inicijuotas Vilniaus dailės akademijos ir Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje, sukvietęs Lietuvos ir užsienio universitetų skirtingų dizaino sričių studentus ir dėstytojus ir skirtas spręsti Nidos identiteto, firminio stiliaus, paslaugų ir socialinio dizaino problemas, inovatyviai žvelgti į užsisenėjusias ar nepastebėtas nišas ir siūlęs naujus sprendimus.

 

Viena iš projekto dalių – restoranas „Neringa“ ir jo istorijos, kurias siekta interpretuoti į pagalbą pasitelkiant dizaino artefaktus, žmonių pasakojimus ir už pastato slypinčias legendas. Naujai atrastos, anksčiau niekur nepublikuotos, Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomos fotografijos, kuriose puikiai atsispindi pastato architektūros ir interjero detalės, 7  deš. stilius ir ypatinga restorano dvasia.

 

Kiekvienas restorano darbuotojas ar lankytojas turėjo savo istoriją, malonią ar sentimentalią, atspindinčią restorano gyvenimą, įsimintinas akimirkas, restorano pakilimo laikus. Vienu iš įkvėpimo šaltinių tapo Zitos Pelekienės, ilgametės restorano bufetininkės prisiminimai ir asmeninio archyvo nuotraukos. Svarbus atradimas – Lietuvos fotografijos meistro Antano Sutkaus fotografija iš jo garsios J. P. Sartre’o 1965 m. kelionės Lietuvoje serijos, kurioje matome įspūdingą filosofo portretą, užfiksuotą sėdint Nidos restorane (ligšiol A. Sutkus manė, kad ši fotografija buvo padaryta Kaune).

 

Projekto metu taip pat buvo sukurta ir pagaminta speciali šokolado serija. Šokolado grafinio dizaino stilius – originali 7 dešimtmečio dizaino interpretacija šiems laikams, kelių skirtingų raštų junginys – saldainių dėžutės „Nida“ motyvai ir magnetolos „Neringa“ šriftas. Tai keletas septintojo dešimtmečio legendų, kurios savo dvasia puikiai įsiliejo į projektą.

 

Parodos atidarymas vyks rugpjūčio 1 d., ketvirtadienį, 18 val., „Kitchen“ restorane Nidoje (Pamario g. 1/31).

 

Projekto įgyvendinimą iš dalies finansuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

 

Projekto komanda: Dovilė Gabalytė, VDA dizaino vadybos MA II kurso studentė; Gerda Vilkevičiūtė, VDA dizaino katedros MA II kurso studentė; Anna-Kaisa Varjus, Laplandijos Universiteto dizaino MA II kurso studentė; Karolina Jakaitė, dizaino istorikė, VDA dizaino vadybos programos lektorė; Julija Reklaitė, architektė, ekspozicijos koncepto autorė; Tomas Gedminas, „Kitchen“ restorano direktorius.

 

Daugiau informacijos:

Dovilė Gabalytė, + 370 677 36403, [email protected]

 

Restorano bufetininkė Zita Pelekienė. 1968 (nuotrauka iš asmeninio Z. Pelekienės archyvo)
Restorano bufetininkė Zita Pelekienė. 1968 (nuotrauka iš asmeninio Z. Pelekienės archyvo)