7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prie Sereikiškių Matthiaso Schampo projektas „Mito grilis“

Birželio 29 d. – liepos 7 d.

Goethe’s instituto inf.
Nr. 27 (1041), 2013-07-05
Kultūra Anonsai
Gruzdintų bulvyčių šachmatai (laikinajame „Mito grilio“ filiale Heilbrone, 2010). © Matthias Schamp
Gruzdintų bulvyčių šachmatai (laikinajame „Mito grilio“ filiale Heilbrone, 2010). © Matthias Schamp

Kurti nėra lengva, tai ir fizinis darbas. Taip galima net suprakaituoti. Kai savo idėjas įgyvendina Matthiasas Schampas, net dūmai rūksta. Mat menininko iš Vokietijos kūrybinis projektas „Mito grilis“ („Mythos-Grill“) yra neatsiejamas nuo bulvyčių gruzdinimo. Birželio 29 d. – liepos 7 d. Goethe’s instituto kvietimu Vilniuje įsikurs laikinasis „Mito grilio“ filialas.

 

Dar 1997 m. menininkas Matthiasas Schampas įkūrė menamą įmonę – gruzdintų bulvyčių kioską (vok. Pommesbude) „Mito grilis“. Laikui bėgant muziejų ir kitų meno erdvių prieglobstyje savo vietą surado jau daugiau nei 30 „Mito grilio“ laikinųjų filialų. Vienas iš jų netrukus įsikurs Vilniuje ir lauks lankytojų.

 

Matthiasą Schampą domina greito maisto kultūra: jis kuria meno kūrinius iš vienkartinių plastikinių šakučių. Tūkstančiai įvairiaspalvių plastiko gabalėlių kūrybiniame procese virsta debesėliais ir apskritimais. Koliažus iš plastikinių objektų jis apjungia su bulvyčių gruzdinimo ar šakučių rūšiavimo akcijomis, o aukštąjį meną susieja su kasdienybės kultūra. Jausti, ragauti, uosti ir matyti – M. Schampo kūryba paliečia visus jutimo organus. „’Mito grilis‘ man – ne tik kūrybos, bet kartu ir refleksijos, mąstymo vieta“, – sako menininkas. „Man svarbu apjungti dvi kryptis: klasikinę kultūrą ir industrijos istoriją“.

 

Laikinasis „Mito grilio“ filialas Vilniuje bus atidarytas šeštadienį, birželio 29 d. 18 val. adresu Barboros Radvilaitės g. 6. (prie įėjimo į Sereikiškių parką). Jame dalyvaus Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto Vokietijos studijų centro studentai, kurie su savimi atsineš ir bulvių iš įvairių Baltarusijos vietovių. Kūrybinių dirbtuvių metu bulvės bus meniškai apipavidalinamos ir virs vertingais meno kūriniais – gruzdintų bulvyčių skulptūromis ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiškais.

 

Norintieji susipažinti su Matthiaso Schampo veiklos filosofija ir sudalyvauti gruzdintų bulvyčių meninio apipavidalinimo konkurse, kviečiame aplankyti „Mito grilį“ kasdien, nuo birželio 29 d. iki liepos 7 d., 15–21 val., o „Kultūros naktį“, t.y. liepos 5 d., nuo 15 iki 23 val.

Stengsimės patenkinti net reikliausių klientų poreikius.

 

Šis Goethe’s instituto projektas – tai vienas iš „Kultūros nakties“, kuri vyks liepos 5 d. ir taps pagrindiniu Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai atidarymo kultūriniu įvykiu, renginių. Projekto partneris – Europos humanitarinio universiteto Vokietijos studijų centras.

Foto: Gruzdintų bulvyčių šachmatai (laikinajame „Mito grilio“ filiale Heilbrone, 2010). © Matthias Schamp

 

Daugiau informacijos:

Inga Nostytė, Kultūros programų koordinatorė

Tel: + 370 5 231 44 34

[email protected]

http://www.goethe.de/ins/lt/vil/ver/lt11090412v.htm

http://www.der-schamp.de/Mythos%20Grill/01MythosGrill.html

 

Gruzdintų bulvyčių šachmatai (laikinajame „Mito grilio“ filiale Heilbrone, 2010). © Matthias Schamp
Gruzdintų bulvyčių šachmatai (laikinajame „Mito grilio“ filiale Heilbrone, 2010). © Matthias Schamp