7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Susitikimas su Julian Bonder - JAV viešųjų erdvių architektu

 

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1040), 2013-06-28
Kultūra Anonsai

Naujoji kairė ir DEMOS kritinės minties institutas kviečia dalyvauti NK auditorijos susitikime su Julian Bonder, žinomu JAV viešųjų erdvių architektu ir viešuoju intelektualu tema „Vieša atminties erdvė: kaip sukurti erdvę kritinei refleksijai ir socialiniam veiksmui". NK auditorija vyks birželio 26 d., trečiadienį, kavinėje „La Boheme“ (Baltoji salė), Šv. Ignoto g. 4/3 (Vilnius). Pradžia – 18.30 val.

 

Diskusiją moderuos: Linas Eriksonas

Disputantas: Gediminas Urbonas

 

Julian Bonder yra architektas ir architektūros profesorius. Julian gimė 1961 m. Niujorke, užaugo Buenos Airėse. Nuo 1995 metų gyvena ir dirba Kembridže, JAV. Julian studijavo arichitektūrą ir dizainą Buenos Airių ir Harvardo universitetuose. Šiuo metu dėsto architektūrą Roger Williams universitete, JAV.

Julian Bonder yra visame pasaulyje plačiai pagarsėjęs memorialinių vietų kūrėjas ir viešasis intelektualas, savo profesinėje ir akademinėje veikloje jungiantis architektūrą ir socialinį veiksmą, aktyviai pasisakantis atminties, viešųjų erdvių, kultūrinių traumų, paminklų architektūros klausimais. Savo projektuose ir publikacijose Julian nagrinėja ryšius tarp visuomenės „istorinės atminties“, kultūrinių traumų, paminklų architektūros ir viešosios erdvės. Jo praktiniai darbai gvildena traumatinių istorijos epizodų - JAV pilietinio karo, Holokausto, kovos už pilietines teises ir vergovės panaikinimą, Rugsėjo 11-osios tragiškų įvykių – architektūrinį įamžinimą viešose erdvėse, skirtose kritinei refleksijai ir socialiniam veiksmui. Jo architektūriniai, istoriškai svarbių memorialinių vietų, sprendimai plačiai žinomi pasaulyje ir sulaikė daugybės apdovanojimų, ypač už tai, kad plečia tradicines architektūros suvokimo ribas, sieja architektūrą ir socialinį veiksmą.

 

Kalbėdamas Vilniaus auditorijai Julian Bonder pristatys savo garsųjį projektą – Memorialą skirtą vergovės panaikinimui (le Mémorial de l'abolition de l'esclavage), pastatytą Nanto miesto centre 2012 m., kurį Julian Bonder suprojektavo kartu su lenkų architektu Krzysztof Wodiczko. Beveik 10 metų kurtas unikalus 350 metrų paminklas ant Luaros upės kranto pelnė tarptautinį pripažinimą ir buvo įvertintas apdovanojimas už urbanistiką.

 

Pasak architekto, memorialo istorinė paskirtis yra susieti istorinę atminti su dabarties iššūkiais. „Memorialas, momentas, monumentas, kaip "monitorius" siūlo mums ne tik istorinio įvykio "atminimą", rimtį, bet ir kviečia aktyviai priminti, įspėti, patarti ir kviesti aktyviam veiksmui. Kaip mūsų politiniai ir etiniai patarėjai memorialas turi funkcionuoti kaip erdvė mąstymui apie dabartį ir praeitį, jis turi kurti naują kritinę sąmonę demokratinėje viešoje erdvėje“, - sako Julian. Savo paskaitoje jis klaus kaip mes susiejame dizainą ir veiksmą viešoje erdvėje, kokia yra architekto, menininko, mokytojo, studento pozicija, kai jie kuria tokius projektus?

 

Savo pristatyme Julian Bonder kalbės ne tik apie savo tarptautinę profesinę patirtį ir kūrybą, bet ir dalinsis įspūdžiais iš apsilankymo Lietuvoje, bendravimo su Lietuvos menininkais ir aktyvistais, siekiančiais, kad viešos erdvės būtų kuriamos visuomenės intereso pagrindu.

 

Apie Julian Bonder ir jo garsųjį memorialą – žr. nuorodas internete:

http://publicspace.org/en/works/g290-memorial-de-l-abolition-de-l-esclavage

http://www.archdaily.com/256516/memorial-to-the-abolition-of-slavery-wodiczko-bonder/

http://www.miesarch.com/index.php?option=com_mipress_anterior&cerca&autor=-1&tipologia=-1&classificacio=2&pais=-1&edicio=2013&lang=en

http://memorial.nantes.fr/rencontres-internationales-2013/

http://www.gsd.harvard.edu/#/news/memorial-by-krzysztof-wodiczko-and-julian-bonder-mdess-96-to.html

http://www.architects.org/architectureboston/articles/memory-verb

http://rwu.edu/about/who-we-are/profiles/julian-bonder