7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prasideda „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ kelionės po Lietuvos miestelius

Architektūros [vaikų] fondo organizuojamas projektas

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1040), 2013-06-28
Kultūra Anonsai

 

 

Architektūros [vaikų] fondo organizuojamas projektas „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ (KAD), kurio metu ruošiamasi aplankyti 16 Lietuvos miestelių ir juose surengti kūrybines dirbtuves su vaikais, jau pradeda pirmąsias keliones. Šia proga prie Baltojo tilto Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje organizatorių komandos atstovai pristatė projektą. Vėliau upės krantinėje buvo įgyvendintos pirmosios kūrybinės dirbtuvės, kurių metu suformuotas nusileidimas prie vandens.

 

Pristatymo metu šnekėjusi architektė Sigita Simona Paplauskaitė visų pirma pabrėžė, kad edukacija, kuria užsiima projekto komanda, nėra skirta architektūros specialybei propaguoti. Ji orientuota į socialiai aktyvios bendruomenės kūrimą ir architektūra yra tik įrankis savo aplinkai pažinti. Architektas Rolandas Palekas pridėjo, jog projekto misija yra ne tik aplinką padaryti geresne, bet ir pamatyti ir parodyti, kad nereikia laukti jokių investicijų, pinigų, reikia tik šiek tiek fantazijos, pamėginti sulaužyti kokią nors įprastą, nusistovėjusią taisyklę. „Mes visi esam savo aplinkos šeimininkai ir tik nuo mūsų priklauso, ar yra geriau, ar blogiau. Juk žmogaus sukurta aplinka ir yra architektūros objektas.“ – teigė architektas. 

 

„Miestų kūrimo procesas, kai architektas urbanistas sugalvoja idėją ir ją įgyvendina, jau yra pasenusi tradicija, šiandien ji nebetinka“, - pridėjo kitas savanoris, urbanistas Tadas Jonauskis. Jo nuomone, šis edukacinis projektas atsiskleidžia per du aspektus. Vienas – tai architektų ir urbanistų veiklos savanoriškas pobūdis, parodantis, jog norima kažką daryti, keisti „iš apačios“, nelaukiant valdžios indėlio. Antras aspektas – projektų sėkmė dažnai priklauso nuo žmonių įtraukimo. Žmonių dalyvavimas procese užtikrina, kad jie ir toliau naudosis tuo produktu – sukurta aplinka.

 

Dalyvauti projekte atrinkti nedideli miesteliai ir kaimai. Komandos narys verslininkas Mantas Timantis teigė, kad didieji miestai, ir netgi vaikai juose, yra išlepę nuo dėmesio, vyksta daug projektų. Todėl buvo  atsigręžta į mažesnius miestelius, kur galima būtų atnešti daugiau naudos ir kūrybos.

 

Šį sekmadienį pirmoji savanorių grupė išvyko į Žadeikonių kaimą (Pasvalio r.). Šiame, kaip ir kiekviename kitame miestelyje, komanda praleis keturias dienas. Pirma diena skirta atvykimui ir įsikūrimui, susipažinimui. Viešojoje miestelio erdvėje pastatytoje  projekto palapinėje  kitos dienos rytas prasidės nuo diskusijų, paieškų, miestelio tyrinėjimo kartu su vaikais ir koncepcijos kūrimo. Likusį laiką bus kuriamas objektas, skirtas viešąjai erdvei pagerinti. Paskutinę dieną į pristatymą ir bendrą diskusiją bus pakviesta visa miestelio bendruomenė.

 

Tikimasi, kad objektas, kuris bus sukurtas kiekviename miestelyje, turės išliekamąją vertę, kad jis kils iš tos vietos vaikų ir jaunimo poreikio. Per diskusiją su vietos jaunimu ir vaikais bus ieškoma konkrečiai vietovei tinkamiausio būdo, kaip aplinką pagerinti. Dėl to kiekviename miestelyje turėtų gimti unikalus, būtent tai vietai reikalingas objektas. “Vis dėlto svarbiausias aspektas yra ne konkretus objektas, bet požiūrio į savo aplinką pokytis, įvykęs diskusijų ir kūrybinio proceso metu“, – pabrėžė M. Timaitis.

Simboliškai skelbdami projekto pradžią, KAD komanda upės pakrantėje įvykdė meninę akciją – pirmąsias kūrybines dirbtuves. Jų idėja – krantinėje suformuoti nusileidimą prie vandens nuo Baltojo tilto pievos. Tai buvo įgyvendinta kastuvais iškasus žolę ir tokiu būdu suformavus improvizuotus laiptus. Projekto savanoriai tuo norėjo parodyti, kad aplinką keičiančiai, gerinančiai idėjai įgyvendinti dažnai užtenka vien tik žmogiškųjų išteklių.

 

 

 

Kontaktai:

Rūta Makutėnaitė,
+370 616 90387

„Architektūros [vaikų] fondas“

[email protected]