7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pirmoji Muziejų naktis Medininkų pilyje

 

Rengėjų inf.
Nr. 20 (1034), 2013-05-17
Kultūra Anonsai

 Š. m. gegužės 18 d. Trakų istorijos muziejus, sutemoms gaubiant galingus Medininkų pilies mūrus, pirmą kartą atvers šios pilies vartus lankytojams ir pakvies dalyvauti Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) inicijuojamame renginyje. Renginys prasidės 17 val. ir truks iki vidurnakčio.


„Pernai rudenį, atidarius Medininkų pilį,  pradėjome galvoti apie tai, kaip šį nepaprastą Lietuvos paveldo objektą paversti kultūrinio gyvenimo traukos centru. Muziejų naktis – vienas iš tokių renginių,  – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Jį pradėsime graviūrų parodos atidarymu 17 val.“.

 

 „Medininkų pilyje atidaroma graviūrų paroda – galimybė pažvelgti į kultūros ir meno istoriją keliais aspektais,  pasakoja dailės istorikas dr. Helmutas Šabasevičius.  Pirmiausia,  prisiminti šią reprodukcinę techniką, kuri nuo pat XV a. suteikė galimybę keistis ikonografinėmis ir stilistinėmis idėjomis. Antra, daugelio eksponuojamų graviūrų autorius Jeanas le Pautre‘as (1618–1682) Lietuvoje mažai žinomas, nors jo indėlis į Europos graviūros raidą bei XVII a. kultūros sklaidą aukštai vertinamas. Trečia, tai naujų lietuviško kolekcionavimo tradicijų atspindys, nes rodomi kūriniai yra iš fotomenininko Sauliaus Paukščio kolekcijos“.

 

Nuo 17 val. Medininkų pilies kieme bus rodomossenovės baltų kovos, amatai ir gyvensena. Bus galima pašaudyti iš lanko, pamiklinti ranką svaidant  ietį, pramokti senovinių žaidimų ir patirti, kokios senovėje buvo pramogos. Išalkę galės pasistiprinti smuklėje, pasiklausyti muzikos. Nuobodžiauti neleis muziejininkų organizuojami žaidimai ir rungtys, kurių nugalėtojai bus apdovanoti įvairiais suvenyrais. Per vakarinę ekskursiją lankytojai bus kviečiami dalyvauti žaidime  „Eiliuotos mįslės“. Didžiulis pilies kiemas gali tapti puikia pikniko vieta, jeigu lankytojai tuo pasirūpins iš anksto patys.

 

Lankytojai laukiami  ne tik kieme, bet ir ekspozicijų salėse. Čia bus skaitoma paskaita apie gotiką ir  gotikinę tapybą, bus galima pažaisti šachmatais su pilininku, pamatyti  juvelyro rekonstruotus archainius papuošalus, sužinoti kaip jie kito amžiams bėgant.

 

Vakaro kulminacija – Senovės baltų kovų brolijos „Vilkatlakai“ vakaro kova ir Lietuvos atlikėjo Aleksandro Makejevo koncertas.

 

Programa skelbiama muziejaus svetainėje www.medininkaipilis.lt

 

Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis:

 

Donatas Žukauskas, Trakų istorijos muziejaus Medininkų  pilies skyriaus vedėjas,

mob. tel.: +370 696 60 246, el. paštas: d[email protected]