7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dainiaus Junevičiaus knygos „Antalis Rohrbachas. 1861 m. fotografijos“ pristatymas

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje, Vilniaus g. 33, Kaune 

NMKČDM inf.
Nr. 19 (1033), 2013-05-10
Kultūra Anonsai

  

Gegužės 14 d., antradienį, 17 val. įvyks fotografijos istoriko Dainiaus Junevičiaus knygos „Antalis Rohrbachas. 1861 m. fotografijos“ pristatymas.

 

Renginyje dalyvaus knygos autorius Dainius Junevičius, prof. dr. Jonas Vaičenonis, menotyrininkė dr. Vaida Almonaitytė-Navickienė.

 

Knygoje pirmą kartą ištisai publikuojamos unikalios daugiau kaip prieš 150 metų darytos vengrų fotografo A. Rohrbacho nuotraukos, kurių atradimas yra Lietuvos fotografijos istorijos sensacija.

 

Pagrindiniai šios knygos herojai yra du XIX amžiaus atradimai – geležinkelis ir fotografija, o pagrindinis veiksmas vyksta Lietuvoje ir Latvijoje, XIX amžiuje priklausiusiose Rusijos imperijai. Knygoje pasakojama apie tai, kaip keletas laimingų atsitiktinumų leidžia mums sužinoti, kaip 1861 m. rudenį vyko geležinkelio linijos Sankt Peterburgas – Varšuva tiltų statybos darbai ir kaip atrodė jau pastatyti tiltai kelio ruože tarp Rėzeknės ir Bugo, o taip pat ir Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos miestai ir miesteliai, esantys prie šios geležinkelio linijos. Būtina pabrėžti, kad knygoje kalbama apie didžiausią XIX amžiaus užsienio kapitalo investiciją carinėje Rusijoje.

 

Ypatingo dėmesio ši knyga turėtų susilaukti iš buvusių, esamų ir būsimų kauniečių, – knygoje publikuojami patys pirmieji Kauno vaizdai, iš kurių vienas gražiausių puošia knygos viršelį. Knygoje bus galima susipažinti su anksčiau nematytais Vilniaus, Daugpilio, Gardino bei kitų vietovių vaizdais, jau nebestovinčių tiltų nuotraukomis, – pristatydamas šias nuotraukas autorius gilinasi į XIX a. vidurio fotografijos, technikos, kultūros istoriją. Knygos vertę padidina joje panaudoti įvairiakalbiai šaltiniai, retos iliustracijos ir unikalūs žemėlapiai. Knygoje aprašomi iki šiol mažai žinomi faktai apie tai, kad Kauno tunelį statyti pabaigė prancūzų inžinieriai, o Kauno geležinkelio tiltas buvo pastatytas unikaliu, vėliau niekur nenaudotu būdu.

 

Knygą išleido leidykla „Versus aureus“.

   

Papildoma informacija teikiama  tel. 8 37 201778