7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Architektūros pokalbių fondo paskutinis ciklo ,,Disidentiškumas architektūroje” susitikimas

 Nacionalinėje dailės galerijoje

Architektūros fondo inf.
Nr. 16 (1030), 2013-04-19
Kultūra Anonsai
Martos Stanos privataus namo interjeras Rygoje. Latvijos architektūros muziejaus nuotr.
Martos Stanos privataus namo interjeras Rygoje. Latvijos architektūros muziejaus nuotr.

 Balandžio 18 d. (ketvirtadienį) Architektūros pokalbių fondas kviečia į paskutinį ciklo ,,Disidentiškumas architektūroje” susitikimą. Nacionalinėje dailės galerijoje susitiks pašnekovės iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Jos pristatys skirtingas kritinių praktikų formas architektūroje, tapusias atsaku slogiai standartizuotos sovietinės architektūros kalbai. Diskusijoje taip pat bus aptarta kritiškumo sąvoka dabarties ir praeities architektūroje bei svarstoma, kaip disidentiškumo pozicija, dažnai siejama su nepriklausomybės judėjimais, galėtų būti naujai permąstyta ir pritaikyta Baltijos regione.

 

Iš Estijos atvykstanti pokalbio viešnia Ingrid Ruudi yra meno ir architektūros kritikė. Pašnekovė domisi architektūros ir meno sankirtomis, erdvinėmis praktikomis, kurios skatina kritiškumą bei įsitraukimą dalyvauti. I. Ruudi kuravo estų projektą ,,Gas Pipe” Venecijos architektūros bienalėje (2008 m.), instaliacijų miesto viešose erdvėse festivalį ,,LIFT11” Taline (2011 m.). Šiuo metu I.Ruudi tiria pereinamąjį 1980-1990 m. laikotarpį. Paskaitos metu I.Ruudi pateiks savo įžvalgas apie šį laikmetį Estijoje. Pranešėja pristatys kritinių pozicijų įvairovę neramumų ir pasikeitimų akivaizdoje: žlungant Sovietų Sąjungos režimui ir kylant nacionalinės valstybės atkūrimo viltims.

 

Antroji pokalbio viešnia iš Latvijos – Ieva Zibartė, architektė, rašytoja ir studijos Modernistai, užsiimančios dizainu, tekstais, parodų rengimu ir tyrimais, kūrybos vadovė. 2010 m. ji kuravo parodą “Už užuolaidos. Architektė Marta Stana”, kuri buvo skirta paminėti Rygos Dailės teatro 90-ąjį jubiliejų bei pagerbti teatro architektę Martą Staną. Už šią parodą I.Zibartė gavo prestižinį Latvijos Architektūros apdovanojimą. Paskaitos metu I. Zibarte papasakos apie savo tyrimus, atradimus ir istorijas, susijusias su pokario modernizmu Latvijoje. Taip pat aptars Baltijos šalių architektų ryšius su Vakarais ir pasidalins įžvalgomis, kokią įtaką šie ryšiai padarė regiono architektūriniam kontekstui.

 

Pokalbyje dalyvaus architektūros istorikė Marija Drėmaitė. Ji domisi XX a. architektūros socialiniais ir technologiniais kontekstais, dalyvauja Šiaurės ir Baltijos šalių moderniosios architektūros istorijos projektuose (vienas iš jų – modernizmas.lt), neseniai su kolegomis išleido knygą „Architektūra sovietinėje Lietuvoje“ (2012). Paskaitoje M. Drėmaitė svarstys, koks kritiškumas galėjo egzistuoti nelaisvoje visuomenėje, kokiomis formomis, kaip pastebimai, kokio atgarsio jis sulaukė, bei kokie buvo kitaip mąstančio architekto siekiai: savo kritiškumu praplėsti architektūros meno ribas ar kritikuoti politinį režimą ir ideologiją, ir ar šios pozicijos, apskritai, gali būti atsiejamos.

 

Susitikimą moderuos meno kritikė ir kuratorė Lolita Jablonskienė, pokalbis vyks anglų kalba, Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje), pokalbio pradžia – 20 val. Renginys nemokamas.

Šį pavasarį Architektūros pokalbių fondo organizuojamame renginyje kviestiniai architektai, urbanistai, istorikai ir teoretikai siekia įvardinti bei išsamiau aptarti dabartinį architektūros ir politikos santykį. Prieš tai buvusių susitikimų metu buvo pristatytos Maskvos, Belgrado, Talino, Vilniaus ir Kauno architektūrinės praktikos, kurios dar socialistinės valdžios metu – aštuoniasdešimtaisiais – siekė praplėsti architekto profesijos ribas bei kvestionavo valstybės ir architekto, kliento ir užsakymo vykdytojo, ideologijos ir pastatytos formos santykius. Buvusių paskaitų vaizdo įrašai viešai prieinami Architektūros pokalbių fondo internetiniame puslapyje www.archfondas.lt

Martos Stanos privataus namo interjeras Rygoje. Latvijos architektūros muziejaus nuotr.
Martos Stanos privataus namo interjeras Rygoje. Latvijos architektūros muziejaus nuotr.