7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kakedžiku (tapyba ant ritinėlių) šiuolaikiniame Japonijos mene

 VDA parodų salėse „Titanikas“, I aukšte 

VDA inf.
Nr. 15 (1029), 2013-04-12
Kultūra Anonsai

 2013 m. balandžio 11 dieną, ketvirtadienį, 17.00 val., VDA parodų salėse „Titanikas“, I aukšte (Maironio g., 3, Vilnius), bus atidaryta paroda „Kakedžiku (tapyba ant ritinėlių) šiuolaikiniame Japonijos mene“.

 

Kakedžiku yra tradicinis japonų tapybos ir kaligrafijos kūrinių eksponavimo būdas. Pats kakedžiku ritinėlis yra gaminamas iš popieriaus ar audinio (dažniausiai naudojamas šilkas). Eksponuojant kakedžiku ritinėlį, tereikia jį tiesiog pakabinti virvele ant vinies. Kai kakedžiku nebenaudojamas, jį galima gražiai susukti į ritinėlį, kuris užima visai nedaug vietos.

 

Nuo senų laikų japonai kabindavo kakedžiku svetainėje tam, kad parodytų savo pagarbą ir svetingumą svečiams.

 

Kakedžiku tapyboje dažniausiai naudojamos gėlės, paukščiai, kraštovaizdžio motyvai. Mums, japonams, labai svarbus sezoniškumas, todėl   visuomet žavėjomės ir labai vertinome keturių metų laikų grožį. Dėl šios priežasties namų šeimininkas turi parinkti kakedžiku, atspindintį metų laiką bei svečių atvykimo progą.

 

Pastaruoju metu japonų kasdieninio gyvenimo būdas smarkiai pasikeitė ir tapo panašus į vakarietiškąjį, tad retas japonas pasitinka svečius su namuose pakabintu kakedžiku ritinėliu. Šiais laikais kakedžiku ir mums nėra toks artimas ir įprastas dalykas.

 

Paroda „Kakedžiku (tapyba ant ritinėlių) šiuolaikiniame Japonijos mene“ yra gera proga mums, dalyvaujantiems dailininkams, vėl pajusti nuo senų laikų išlaikytą japonų dvasią, kuriant meno kūrinius tradiciniu japonišku stiliumi. Vieni naudoja šuolaikiškas tapybos priemones, tokias kaip akriliniai dažai ar guašas, kiti -  tradicines medžiagas: ryžių popierių, šilką ar japoniškus dažus. Tačiau mes visi stengiamės išreikšti savo meną kakedžiku stiliumi.

 

Džiaugiamės turėdami galimybę organizuoti kakedžiku parodą Vilniuje. Tikimės, jog Lietuvos žmonėms patiks trisdešimties meno kūrinių paroda, sukurta dvylikos japonų dailininkų, kurių modernus meno pojūtis išreikštas harmonijoje su japoniškąja tradicija – kakedžiku.

 

Parodos autoriai:

 

GOTO Minoru                    KISHIMOTO Koetsu          WATANABE Toshiko

MINAMI Teruko                YORIFUJI Nana                 TANGE Yuko

HIRANO Masako               KIYOHARA Sumiko          TAKAOKA Norio

KIJIMA Takao                   SHIROSHITA Mana           TAKASAKI Yoko

 

Kūrybinės dirbtuvės „Mažų kakedžikų kūryba“: 2013.04.12, 13.00 val., I aukšto salėje. 

Parodos atidarymas 2013.04.11  17.00 val.

Paroda veiks: 2013.04.11-2013.05.04