7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Franziskos Nast (DE) paroda Vilniaus dailės akademijoje

 II-ojo Nidos meno kolonijos gimtadienio proga

VDA inf.
Nr. 12 (1026), 2013-03-22
Kultūra Anonsai
Franziska Nast savo studijoje Nidos meno kolonija. 2012 m. vasara
Franziska Nast savo studijoje Nidos meno kolonija. 2012 m. vasara

 Kovo 19 dieną Vilniaus dailės akademijoje (Maironio g. 6, Vilnius) 17.00 val. atidaroma Vokietijos menininkės Franziskos Nast paroda „Never Say Ever", veiksianti iki balandžio 2 dienos. Paroda atidaroma pažymint Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos dvejų metų sukaktį. 


Franziska Nast - viena iš VDA Nidos meno kolonijos buvusių rezidenčių. Ji kolonijoje kūrė 2012-ųjų birželio ir liepos mėnesiais su Goethe instituto Vilniuje stipendija. Plakatų paroda „Never Say Ever" pirmą kartą pristatyta ir visą vasarą eksponuota Nidos katalikų bažnyčios oranžerijoje. Menininkė visuomet ieško netradicinių erdvių savo parodoms ir šį kartą juos rodo Vilniaus dailės akademijos valgykloje kaip kasdienėje susitikimų vietoje, nes ir patys plakatai gimė iš kasdienybės rezidencijoje permąstymo ir emocijų.

Rezidencijos VDA Nidos meno kolonijoje metu Franziska Nast kūrybinių sumanymų sėmėsi vietos aplinkoje. Menininkė grafiniu-fotografiniu būdu kūrė vizualias istorijas, kurios remiasi fiktyviais, dokumentiniais, biografiniais ir iš dalies banaliais faktais, daugiasluoksne asociacijų struktūra, neatskiriančia viešumo nuo privatumo. Popieriniams elementams F. Nast panaudojo tiek savo pačios, tiek rastą vaizdinę medžiagą, kurią derino su citatomis ir savo pačios sukurtais tekstais.

A0 formato rankų darbo plakatai suklijuoti iš šešiolikos A4 formato ryžių lapų, ant jų spausdinta paprasčiausiu spalvotu spausdintuvu. Plakatai pasakoja apie menininkės gyvenimą Nidoje, intymią kasdienybę paversdami viešais „super“ įvykiais.

Hamburge gyvenanti ir kurianti Franziska Nast 2011 m. baigė laisvųjų menų studijas Braunšveigo aukštojoje vaizduojamųjų menų mokykloje. Ten ji studijavo ir komunikacijų dizainą, nuo to laiko dirba grafikos dizainere ir jau realizavo daugybę profesionalių knygos dizaino projektų. 2006 m. po stažuotės Tenerifėje kartu su bičiuliais įkūrė St. Pauli meno draugiją (Kunstverein) Hamburge. Taip pat ji yra fiktyvaus mados ženklo vadovė, o gyvenime - rankos negalią turintis žmogus, didžėjė ir plokštelių kolekcionierė. Kartu su leidėju Arno Aueriu (Arno Auer) nuo 2010 m. ji kuria žurnalą „Quick“, dirba tatuiruočių meistre.

Per dvejus VDA Nidos meno kolonijos gyvavimo metus čia rezidavo daugiau kaip šimtas Lietuvos ir užsienio menininkų, apsistoję kolonijoje nuo vieno iki keturių mėnesių, o įvairiose edukacinėse ir kūrybinėse programose sudalyvavo daugiau kaip 1300 dalyvių.

Gyvybingu kūrybiniu centru esanti VDA Nidos meno kolonija iš geografinės periferijos pažymėti savo gimtadienio trumpam persikelia į Vilnių ir sukaktuves kovo 19 d. nuo 20 valandos švęs ŠMC kavinėje radijo stoties „Neringa FM“ organizuojamame vakarėlyje.

Franziska Nast savo studijoje Nidos meno kolonija. 2012 m. vasara
Franziska Nast savo studijoje Nidos meno kolonija. 2012 m. vasara