7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Susitikimas su prancūzų knygų iliustratoriumi Alexandre Clérisse

 Vilniaus knygų mugėje 

Rengėjų inf.
Nr. 8 (1022), 2013-02-22
Kultūra Anonsai

 Šių metų Vilniaus knygų mugės svečias – žinomas knygų iliustratorius iš Prancūzijos – Alexandre Clérisse (Aleksandras Klėrisas). A. Clérisse (g. 1980 m.) studijavo meno istoriją, 2005 m. baigęs Aukštąją meno mokyklą. Dar besimokydamas pradėjo dirbti knygų iliustratoriumi, bendradarbiauja su įvairiais žurnalais, kuria albumus bei iliustruoja knygas jaunimui, piešia komiksus. Naujausia jo knyga (kartu su T. Smolderenu) – vos prieš mėnesį Prancūzijoje pasirodžiusi knyga „Prisiminimai apie Atomo imperiją“. Knygų mugės išvakarėse ši knyga pasirodė ir lietuvių kalba.

 

„Prisiminimai apie Atomo imperiją“ – tai buvusio dėstytojo ir talentingo jo studento kūrinys. Šie žinomi Prancūzijos menininkai, susijungę bendram darbui, padovanojo skaitytojams puikią knygą, kurią galima pavadinti ir detektyviniu romanu, ir erdvine opera, ir fantastinių nuotykių knyga. Autoriai atiduoda pagarbą mokslinės fantastikos literatūrai ir jos kūrėjams, „Atomo stiliui“, kurį simbolizavo 1958 m. Briuselyje įvykusios pasaulinės parodos pastatas Atomiumas – metalo molekulės kopija. Jie mus kviečia į kelionę laike ir erdvėje, kur susipina praeitis, dabartis ir ateitis, svajonės ir tikrovė, retro ir dabartis. „Prisiminimai apie Atomo imperiją“ grąžina mus į vaikystę, padeda stačia galva pasinerti į nuotykius.

 

Knygos pavadinimas susijęs su Alfredo Van Vogto „Atomo imperija“, o Polio personažas paimtas iš karo psichologijos žinovo Cordwainerio Smitho knygos „Instrumentalizmo senjorai“. Joje nagrinėjamas tikras klinikinis atvejis.

 

Pasaulis įžengė į Atomo amžių. Amerikietis Polis, dirbantis Pentagone Tolimųjų Rytų konsultantu, puikiai prisiderinęs prie šeštojo dešimtmečio visuomenės. Teisybė, vaikystėje jis patyrė dvasinę traumą, buvo seksualiai išnaudojamas nimfomanės guvernantės, ir tada užmezgė telepatinius ryšius (įsivaizduojamus ar tikrus) su tolimos ateities galaktikos didvyriu Zartu Arnu. Apie šią draugystę jis rašė dienoraščius. Deja, Polio užrašai pateko jo viršininkams į rankas ir jie jį nusiuntė pas psichiatrą. Daktaras apie savo pacientą parašė intriguojantį straipsnį „Reaktyvinė sofa“. Straipsnis sudomino Gynybos ministerijos karo ir ginklų pramonės patarėją Žiboną Zelbubą. Šis, panaudojęs hipnozę, privertė Polį išgauti iš Zarto Arno ateities mokslo paslaptis. Prasideda žiauri kova. Zartas Arnas dėl slaptų dokumentų vagystės patenka į kalėjimą, jis nesupranta Polio elgesio, laiko jį išdaviku. Polis mėgina sužlugdyti Zelbubo planus, bet jo ir kolegų protu manipuliuoja blogio genijus, svajojantis sukurti Atomo imperiją, galinčią valdyti pasaulį...

 

Alexandre Clérisse piešiniai elegantiški, išraiškingi, žaižaruoja linksmomis, puikiai parinktomis spalvomis, džiugina akį. Dailininkas sumaniai žongliruoja šeštojo dešimtmečio grafiniais stiliais, perteikia to laikotarpio estetiką.

 

Susitikimas su dalininku Alexandre Clérisse Vilniaus knygų mugėje („Litexpo“) vasario 22 d., penktadienį, 18 val. Renginio metu bus pristatyta knyga „Prisiminimai apie Atomo imperiją“ ir bus demonstruojama, kaip šiuolaikiniai dailininkai kuria iliustruotas knygas. Knygų mugėje svečias vieši Prancūzijos instituto Lietuvoje ir leidyklos „Žara“ kvietimu.