7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Knygos apie antiką Kazio Varnelio namuose-muziejuje

 Nuo 2012 m. gruodžio 4 d. 

LNM inf.
Nr. 44 (1012), 2012-12-07
Kultūra Anonsai

 Kazio Varnelio namų-muziejaus bibliotekoje lankytojams pristatomos XVIII–XX amžiaus knygos, skirtos antikos tematikai, iš dailininko ir kolekcininko Kazio Varnelio rinkinių. Tai leidiniai, skirti senovės Graikijos ir Romos menui, klasikinių autorių darbai ir XX a. pirmosios pusės rašytojų antikinės tematikos kūriniai, iliustruoti amžininkų – žymių iliustratorių.

 
Antikinių knygų rinkinį galima išskaidyti į kelias grupes. Pirmajai priklausytų leidiniai, skirti senovės Graikijos ir Romos menui. „Florencijos muziejus“ (Le Muséum de Florence) – tai 1787 metais François Valentino Mullot (Jeano Jacques’o Rousseau pasekėjo, Didžiosios Prancūzijos revoliucijos dalyvio, jakobino ir erudito) parengta studija, dedikuota antikinėms senienoms, iliustruota grafiko François-Anne Davido parengtomis reprodukcijomis. K. Varneliui kaip kolekcininkui ypač imponavo vienas žymiausių XVIII amžiaus grafikos meistrų Giovanni Battista Piranesi. Lankytojams pristatoma 1905 metais Paryžiuje išleista keliatomė italų dailininko darbų rinktinė. 
 
Reikšmingą vietą kolekcijoje užima daugybę kartų publikuoti ir iki šiol leidžiami klasikinių autorių darbai. Tai ir įvairių grafikos meistrų (Michaelio van Guchto, Louis Guernier, Elishos Kirkallo, Godfrey’aus Knellerio, George’o Vertue’io) iliustruota, „žymiausių žinovų išversta“ (su Samueliu Garthu priešakyje) Ovidijaus poema „Metamorfozės“, to paties Ovidijaus kūriniais pagrįstas Antoine’o de Beaumarchais veikalas olandų kalba „Mūzų šventykla“ (De Tempel der Zang-Godinnen) su efektingais Bernardo Picart’o vario raižiniais. Klasicistinės estetikos aukso fondui priklauso dailininko Johno Flaxmano kompozicijos, inspiruotos Homero „Iliados“. Atskirą grupę sudaro pastoralinis Longo romanas apie Dafnį ir Chloją, kurių meilės istorija sulaukė įvairių dailininkų dėmesio visais laikais. 
 
Trečiąją eksponatų grupę sudaro XX amžiaus pirmosios pusės rašytojų kūriniai, iliustruoti amžininkų – žymių iliustratorių. Tai trys bibliofilinės, numeruotos, popieriaus kokybe, subtiliais šriftais, maketavimu ir iliustracijų kokybe išsiskiriančios knygos. Dvi iš jų – tai Pierre’o Louÿs romanai „Antikiniai pasakojimai“ ir „Afroditė“ su specialiai jiems sukurtomis Sylvaino Sauvage’o bei Antoine’o Calbet iliustracijomis. Trečioji – Maurice’o Maugre pasakojimas apie Priscilą Aleksandrietę (knygos dailininkė – art deco atstovė Edith Follet). 
 
Lietuvos Nacionalinio muziejaus inf.