7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerijos VARTAI ketvirtadienio peržiūroje Jūros Bardauskaitės darbai

 Šilkografijos atspaudų ciklas „Ornamentas“

Rengėjų inf.
Nr. 43 (1011), 2012-11-30
Kultūra Anonsai
Jūra Bardauskaitė. Taškai iš ciklo Ornamentai. 2012 m.
Jūra Bardauskaitė. Taškai iš ciklo Ornamentai. 2012 m.

 Šios savaitės ketvirtadienio peržiūroje, lapkričio 29 d. 18 val., pristatysime jaunos grafikės Jūros Bardauskaitės (g. 1989) šilkografijos atspaudų ciklą „Ornamentas“ (2012).

 

Studijas Vilniaus dailės akademijoje Jūra pradėjo nuo grafinio dizaino, tačiau šiemet baigė vaizduojamosios grafikos bakalaurą ir dalyvavo keliose VDA ir Vilniaus grafikos meno centro organizuotose grafikos parodose Vilniuje ir Kaune. Taikomosios grafikos abstraktumą ir formos grynumą Jūra sąmoningai naudoja savo parodiniuose atspauduose. Juose ji nagrinėja ryšį tarp dvimatės grafinės abstrakcijos popieriaus lape ir  fizinių bei fizikinių savybių, kurias abstrakcijai suteikiame savo galvose, negalėdami išjungti noro atpažinti ir asociatyvaus mąstymo. „Ornamente“ Jūra abstraktiems geometriniams ornamentams pritaiko fizikines savybes ir dėsnius – taškai, linijos, brūkšniai ir kvadratai plokštumoje juda tam tikrais greičiais savo trajektorijose. Tačiau, Jūrai užkliudžius vieną jų, tvarkingas ornamentas ima griūti, taškai, linijos ir brūkšniai vienas į kitą atsitrenkia, nurieda ir nukrenta. Dvimatis ornamentas tampa trimate kompozicija, tik joje prie aukščio ir ilgio prisijungia laiko, o ne apimties matas.

 

Konceptualiai į grafiką žiūrintys jaunosios kartos grafikai ją dažniau nagrinėja kaip techninių galimybių rinkinį, jų darbuose apmąstomi klišės gamybos ir spaudimo procesai. Tuo tarpu Jūros darbams įtakos turi platesnis kontekstas: grafika, kaip mokslinių abstrakcijų vaizdavimo priemonė, kaip tariamai patys aiškiausi vaizdai (kažką paaiškinantys grafikai). Tad jos ornamentiškus grafikus galima laikyti tarpdisciplininiais, nes jie skirti kiekvieno iš mūsų galvose tūnančių grafiko ir fiziko žvilgsniams.
Šiuolaikinio meno galerija VARTAI pristato visuomenei atviras menininkų darbų peržiūras, kurių metu yra pristatomi vieno atrinkto menininko naujausi darbai, nagrinėjami jo kūrybos žanras ir raida, išskirtinumas bei potencialas. 
 
**
Galerija VARTAI viešas ketvirtadienio peržiūras rengia siekdama intensyviau rinkti ir visuomenei pateikti naujausias žinias apie šiuolaikinio meno kūrėjų darbus, išsamiau pristatyti menininkus, greičiau pastebėti žinomų menininkų kūrinius bei atrasti naujus vardus. 
Menininkai, pageidaujantys pateikti darbus peržiūrai kviečiami kreiptis į galeriją el. paštu [email protected].
Meno kolekcionieriams rengiami ir asmeniniai darbų pristatymai bet kurią savaitės dieną. Dėl susitikimo laiko suderinimo prašome kreiptis į galeriją VARTAI tel. (+370) 5 2122 949 ar el. paštu [email protected].
 
Jūra Bardauskaitė. Taškai iš ciklo Ornamentai. 2012 m.
Jūra Bardauskaitė. Taškai iš ciklo Ornamentai. 2012 m.