7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ketvirtasis šio rudens Architektūros pokalbių ciklo susitikimas

Su Nyderlandų architektūros muziejaus direktoriumi Ole Boumanu

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1005), 2012-10-19
Kultūra Anonsai
Ole Bouman
Ole Bouman

Šį ketvirtadienį, spalio 25 d. 20 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje Architektūros fondas kviečia į ketvirtąjį šio rudens pokalbį su Nyderlandų architektūros instituto direktoriumi Ole Boumanu „Iš naujo atrasti architektūrą.“ Nyderlandų architektūros instituto (NAi) Roterdame – tai stambiausia architektūra užsiimanti institucija pasaulyje. Čia surinkta gausi architektūros kolekcija, biblioteka, nuolatos pristatomos architektūros parodos.


Prieš tapdamas Nai direktoriumi Ole Boumanas dirbo vyriausiuoju redaktoriumi žurnale Volume, kuris yra nepriklausomas architektūros žurnalas, bandantis praplėsti architektūros ribas ir ieškantis naujų socialinių šios srities vaidmenų. Volume yra Archis fondo,  AMO minties platformos ir Kolumbijos universiteto Architektūros, planavimo ir išsaugojimo mokyklos projektas. Ole Boumanas taip pat buvo Archis fondo direktorius. Šis fondas užsiiminėja leidyba, konsultavimu ir, kaip nevyriausybinė organizacija, padeda užmegzti ryšius tarp vietinių projektavimo bendruomenių, stokojančių ekspertizės, bei globalaus Archis žinių tinklo.    


Boumanas yra daug rašęs, kuravęs ir dėstęs ne vienos disciplinos rėmuose. Tarp jo publikacijų yra enciklopediniu tapes manifestas “Nematoma architektūroje” (bendraautorius, 1994 m.) ir “Mūšis už laiką” (2003 m., olandų k.). Jis buvo vienas iš Manifestos 3 (2000 m.) bei Archis RSVP serijos kuratorių. Jis yra dėstęs ir skaitęs paskaitas įvairiausiose pasaulio mokyklose. Šiuo metu jis taip pat skaito paskaitas MIT, Kembridže, Masačiūsetse.


Boumanas teigia, kad architektūros diskursą šimtmečiais lėmė ryški dialektika, ginčijantis, kas šioje disciplinoje svarbiau – objektas ar veiksmas, menas ar socialinė atsakomybė, autorystė ar kolaboracija, išskirtiniai ar kasdieniai statiniai. Abi pusės kariavo žodžių karus, viena kitą kaltindamos architektūros esmės neišmanymu. Šis konfliktas pasirodė esąs pražūtingu pačiai architektūrai. Ole Boumanas Vilniuje pristatys savo intelektinę biografiją, siekdamas paaiškinti savo bandymus, išeiti iš šio ginčo sukurto akligatvio.

 

Pokalbis su Ole Boumanu – tai aštuntojo Architektūros [pokalbių] fondo ciklo dalis. Ciklą pavadinimu „Vieta. Erdvės antropologija,“ vykstantį šį rudenį rengia Architektūros fondas kartu su kviestinėmis kuratorėmis menotyrininke Ūla Tornau ir sociologe Vita Petrušauskaite. Penkios aštuntojo architektūros pokalbių ciklo paskaitos pristato antropologinį požiūrį į architektūrą ir kviečia patyrinėti ją kaip socialinį reiškinį, atkreipti dėmesį į socialines jos priežastis, veikimą ir įtakas. Architektūra visų pirma yra erdvės modeliavimas, o erdvė – esminis patirties matmuo, todėl svarbu suvokti, kokios yra mūsų aplinkos fizinės, juslinės, istorinės ar socialinės savybės, kaip jos verčia mus elgtis, judėti, jaustis ir mąstyti. Modernistinis mąstymas architektūrą suvokė kaip abstraktų ir universalų formos bei funkcijos santykį. Tuo tarpu šiuolaikinėse erdvės studijose įsigali „vietos“ terminas. „Vieta“ – tai konkreti, lokali, spalvota ir veikli erdvė, kuri riboja ar skatina, kontroliuoja ar įgalina, įkvepia ar slegia, kuri gali būti triukšminga, guodžianti, džiugi ar tyli.


Susidomėjimas socialiniu erdvės vaidmeniu į architektūros studijas įtraukė ir socialinių mokslų disciplinas. Kaip viena ar kita vieta sukuriama ir kodėl ji vienaip ar kitaip veikia, bando atsakyti antropologiniai erdvės tyrimai. Šį rudenį aštuntojo Architektūros (pokalbių) cikle dalyvauja Vilniaus universiteto sociologė Dalia Čiupailaitė, Frankfurto universiteto geografas Berndas Belina, Varviko universiteto antropologė Pia Christensen, Nyderlandų architektūros instituto direktorius Ole Boumanas ir dailėtyrininkė Agnė Narušytė.
Pranešėjai iš skirtingų perspektyvų žvelgia į architektūrines vietas, nagrinėdami jų socialinę įvairovę, nusikaltimų geografiją, vaikų mobilumą, architektūros socialumą bei vaizduotės architektūrą – architektūros įvaizdžius sovietinėje fotografijoje.


Pokalbių ciklą remia Kultūros rėmimo fondas, Lietuvos mokslo taryba, Gėtės institutas Vilniuje ir Karališkoji Danijos ambasada.


 

Ole Bouman
Ole Bouman