7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LNSO ir NIKO koncertuos Ciuriche, „Tonhalle“ salėje

LNF inf.
Nr. 14 (1506), 2024-04-05
Kronika
Alexey’us Botvinovas, Gediminas Gelgotas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Alexey’us Botvinovas, Gediminas Gelgotas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) tęsia dalyvavimą 10-ajame „Odessa Classics“ festivalyje balandžio 4 d. laukia koncertas Ciuriche. Čia, garsiojoje „Tonhalle“ salėje, Modesto Pitrėno vadovaujamas LNSO koncertuos su festivalio iniciatoriumi bei vadovu Alexey’umi Botvinovu ir kompozitoriaus bei dirigento Gedimino Gelgoto vadovaujamu Naujų idėjų kameriniu orkestru (NIKO). Šio koncerto programoje skambės ir glaudžiai su festivaliu bendradarbiaujančio G. Gelgoto muzika.

 

Nuo 2015-ųjų rengiamas festivalis „Odessa Classics“ kasmet į Odesą sukviesdavo gausų klasikinės muzikos atlikėjų būrį. Rusijai užpuolus Ukrainą, festivaliui namų teko ieškoti svetur – jau trečius metus koncertai yra pasklidę po įvairius Europos miestus. Lietuvos muzikai nuo 2019 m. tapo vienais nuolatinių festivalio dalyvių. A. Botvinovas labai palankiai ir viltingai vertina NIKO ir LNSO dalyvavimą festivalyje.

 

„Balandžio 4 d. „Tonhalle“ scenoje gros LNSO – daugiau nei 70 muzikantų, diriguojamų Modesto Pitrėno, bei lietuvių ansamblis NIKO. Solistai – aš ir Gediminas Gelgotas, NIKO ansamblio įkūrėjas ir vadovas. Čia programoje derės tradicinė klasika – Brahmsas ir Bachas – ir tokie modernizuoti klasikos kūrėjai kaip Maxo Richterio aranžuoti Vivaldi ir Beethovenas. Be to, ansamblis NIKO – tai minimalistinė muzika ir performansas. Gruodį jie sukėlė ovacijas „Carnegie Hall, jau pakviesti čia kitam sezonui. Esu tikras, NIKO pasirodymas Šveicarijoje taps sensacija“, – sako A. Botvinovas.

 

G. Gelgotas į šią salę sugrįžta beveik po dešimtmečio – 2015 metais būtent Ciuricho „Tonhalle salėje įvyko jo kūrinio „Mountains. Waters. (Freedom) pasaulinė premjera. Kompozicija šioje salėje nuskambės ir balandžio 4-ąją. Į programą įtraukta ir daugiau G. Gelgoto kūrinių, taip pat skambės Johanneso Brahmso, Bedřicho Smetanos, Antonio Vivaldi–Maxo Richterio, Johanno Sebastiano Bacho, Valentino Silvestrovo muzika.

 

J. Brahmso Pirmojo koncerto fortepijonui ir orkestrui solo partiją Ciuriche atliks pats A. Botvinovas – pianistas, kurio inicijuotas vienu prestižiškiausių Europoje laikomas klasikinės muzikos festivalis „Odessa Classics“ vykstant karui Ukrainoje tampa savita muzikine deklaracija už taiką pasaulyje. Solistui akompanuos LNSO, diriguojamas orkestro meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Modesto Pitrėno. Orkestras taip pat atliks jautrią čekų kompozitoriaus B. Smetanos poemą „Mano tėvynė“, atliepiančią Ukrainos kovą už laisvę. Ši romantinė programos dalis nuskambėjo ir 10-ojo festivalio „Odessa Classics“ atidarymo koncerte kovo 28 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

 

„Tai išties yra įkvepiantis tarptautinio Ukrainos festivalio „Odessa Classics“ ir partnerių Lietuvoje – Lietuvos nacionalinės filharmonijos, LNSO ir NIKO – prasmingo bendradarbiavimo rezultatas. Mes nepaprastai laukiame šio ypatingo vakaro, esame dėkingi visiems, kurie padeda įgyvendinti šią iniciatyvą“, – teigia kompozitorius Gediminas Gelgotas ir Filharmonijos vadovė Rūta Prusevičienė.

 

10-ojo „Odessa Classics“ festivalio koncertas Tonhalle“ vyks balandžio 4 d. 19.30. Daugiau informacijos: https://www.tonhallezuerich.ch/konzerte/kalender/10-jahre-odessa-classics-lithuanian-national-symphony-orchestra-nico-botvinov-1776496/tz/

Žymos:
LNF inf.,
Alexey’us Botvinovas, Gediminas Gelgotas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Alexey’us Botvinovas, Gediminas Gelgotas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.