7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Baltijos Asamblėjos apdovanojimų komisija skyrė 2023 m. Baltijos Asamblėjos literatūros, meno ir mokslo premijas

LR Seimo inf.
Nr. 33 (1482), 2023-10-13
Kronika

Spalio 6 d., penktadienį, Rygoje įvyko Baltijos Asamblėjos apdovanojimų jungtinės žiuri posėdis, kuriame aptarti Lietuvos, Latvijos ir Estijos kandidatai 2023 m. Baltijos Asamblėjos literatūros, meno ir mokslo premijoms gauti.

Literatūros srityje kandidatavo estų rašytojas ir poetas Reinas Raudas (Rein Raud) už 2021 m. išleistą romaną Päikesekiri (liet. „Saulės raštas“), lietuvių vertėjas ir poetas Antanas A. Jonynas už sonetų „Naujieji sonetai“ rinkinį ir latvių rašytoja Kristynė Ilzinia (Kristīne Ilziņa) buvo pristatyta už 2022 m. išleistą novelių rinkinį I Will Not Testify Against You (liet. „Neliudysiu prieš tave“).

Meno srityje varžėsi estų menininkas Pėteris Lauritsas (Peeter Laurits), kuris buvo pristatytas už išskirtinį ir įvairiapusį meno kūrėjo darbą ir projektą Biotoopia, valstybinis choras „Vilnius“ už kūrybiškumo ir profesionalumo sintezę, netradicinių renginių ir projektų bei novatoriškų meninių sprendimų įgyvendinimą ir latvių dirigentas Kasparas Putninis (Kaspars Putniņš) už išskirtinius nuopelnus Latvijos ir Baltijos šalių kultūrai ir už pasirodymą su Latvijos radijo choru koncerte The Dream Stream (liet. „Svajonių srautas“), kuris 2023 m. kovo 31 d. tapo Baltijos muzikos dienų dalimi Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademijos Didžiojoje salėje. 

Mokslo srityje svarstyta Tartu universiteto Žiniasklaidos studijų profesorės dr. Andros Sibak (Andra Siibak) kandidatūra, kuri buvo pristatyta už pastarųjų penkerių metų mokslinių tyrimų indėlį (iš viso 31 mokslinis indėlis), susijusį su naujųjų skaitmeninių technologijų naudotojais ir galimomis galimybėmis bei pavojais, kuriuos naudotojams ir plačiajai visuomenei atneša naujųjų technologijų plėtra, Lietuvos prof. habil. dr. Jurgio Kazimiero Staniškio kandidatūra, kuris įvardytas kaip tarpdisciplininių mokslinių tyrimų ir studijų Baltijos regione iniciatorius už jo tarpdisciplininį mokslinį tyrimą „Tvarus vystymasis: vietos ir pasaulio sprendimai“ ir dr. Arnoldo Laimonio Klotinio (Arnolds Laimonis Klotiņš) kandidatūra – mokslininkas pristatytas už monografijas Mūzika pēckara staļinismā: Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 19441953 m. (liet. „Muzika pokario stalinizmo laikotarpiu: Latvijos muzikinis gyvenimas ir kūryba 1944–1953 m.“) ir Mūzika bēgļu gaitās: Latviešu mūzikas dzīve un jaunrade pēckara 1944–1951 m. (liet. „Latvijos muzikinis gyvenimas ir kūryba pokario Europoje 1944–1951 m.“).

Baltijos Asamblėjos apdovanojimų jungtinės žiuri sprendimu 2023 m. Baltijos Asamblėjos literatūros premija skiriama Antanui A. Jonynui (Lietuva), Baltijos Asamblėjos meno apdovanojimas – Pėteriui Lauritsui (Estija) ir Baltijos Asamblėjos mokslo premija – Arnoldui Laimoniui Klotiniui (Latvija).

Baltijos Asamblėjos apdovanojimai literatūros, meno ir mokslo srityse bus įteikti Baltijos Asamblėjos sesijos metu Taline lapkričio 23 d.

Žymos:
LR Seimo inf.,