7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus festivalis skelbia 2023-iųjų programą ir kviečia įsigyti bilietus

LNF inf.
Nr. 8 (1457), 2023-02-24
Kronika
Paganini ansamblis iš Vienos. Organizatorių nuotr.
Paganini ansamblis iš Vienos. Organizatorių nuotr.

Lietuvos nacionalinė filharmonija dalyvauja Vilniaus knygų mugėje ir ta proga skelbia 2023-iųjų Vilniaus festivalio programą. 27-tą kartą vyksiantis vienas svarbiausių Lietuvos muzikinių renginių, nuosekliai pasaulyje garsinantis mūsų sostinės vardą, taps dar viena solidžia dovana Vilniaus 700-mečiui.

 

„Nuo pat Vilniaus festivalio atsiradimo puoselėję vieną iš tikslų – garsinti mūsų šalies muzikinę kultūrą pasaulyje – stengiamės šio festivalio programos kartelę laikyti iškeltą aukštai ir festivalyje pristatyti pačius geriausius muzikantus, kolektyvus, kūrinius. Šiųmetį festivalį pavadinome „Muzikine odisėja“, muzikinių kelionių ir atradimų tema jame suksis pačiais įvairiausiais aspektais – nuo pirmą kartą mūsų šalyje viešėsiančių žvaigždžių pasirodymo iki kadaise festivalyje jau skambėjusių, laiko nugludintų ir naujai pristatomų kūrinių, kaip antai Mūzos Rubackytės atliekami Ferenco Liszto „Klajonių metai“ ar Vilniaus miestui dedikuota Onutės Narbutaitės oratorija „Centones meae urbi“ („Skiautinys mano miestui“)“, – festivalį pristato jo vadovė Rūta Prusevičienė.

 

27-asis Vilniaus festivalis vyks birželio 2–29 dienomis. Aštuoni jo koncertai rengiami Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje, vienas numatytas Šv. Kazimiero bažnyčioje, o uždarymui pasirinkta Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Pranciškonų) bažnyčia. Visi festivalio koncertai jau paskelbti interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

 

Šių metų festivalio pradžios koncerte „Mano širdis atsiveria tavo balsui“ su maestro Modesto Pitrėno vadovaujamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) pasirodys prancūzų ir belgų kilmės violončelininkė Camille Thomas. Anot muzikos kritikų, jos griežimas pasižymi optimizmu, gyvybingumu ir džiaugsmingu polėkiu. 2017 m. ši charizmatiška atlikėja pasirašė išskirtinę sutartį su prestižine garso įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“. Savo meno galia siekianti suburti įvairių kultūrų žmones, C. Thomas teigia, jog „muzika suteikia vilties žmogaus sielos grožiui ir didybei“.

 

C. Thomas violončelės vilties balsas atvers turiningą tolesnę Vilniaus festivalio programą, o joje – ryškūs užsienio svečių pasirodymai. Sulauksime Paganini ansamblio iš Vienos (birželio 4 d.), Estijos „Glasperlenspiel Sinfonietta“ su dirigentu Andresu Mustonenu ir koloratūriniu sopranu Elina Nechayeva (birželio 9 d.), ukrainiečio pianisto Alexey’aus Botvinovo (birželio 12 d.). Su Lietuvos kameriniu orkestru ir jo meno vadovu Sergejumi Krylovu koncertuos pianistė iš Pietų Korėjos Yeol Eum Son (birželio 17 d.), su lietuvių violončelininkų ansambliu „Cello Club“ grieš svečiai iš Lenkijos „Polish Cello Quartet“ (birželio 19 d.), o su LNSO pasirodys ugningasis brolių pianistų Lucaso ir Arthuro Jussenų duetas iš  Nyderlandų ir dirigentas iš Lenkijos Andrzejus Boreyko (birželio 22 d.).

 

Jau minėtą F. Liszto muzikos rečitalį skambins Mūza Rubackytė (birželio 4 d.), sakralios muzikos programą „Baltijos malda“ atliks Vaclovo Augustino diriguojamas choras „Jauna muzika“ ir Glebo Pyšniako (violončelė) bei Dalios Dėdinskaitės (smuikas) ansamblis „Duettissimo“ (birželio 14 d., šis koncertas bus nemokamas), o visą festivalio programą vainikuos jungtinių Lietuvos atlikėjų pajėgų interpretuojama O. Narbutaitės oratorija „Centones meae urbi“ (birželio 29 d.).

 

Pirmieji daugiau apie festivalį iš pirmų lūpų sužinoti ir bilietus įsigyti gali Vilniaus knygų mugės lankytojai. Vasario 23–26 d. jie kviečiami užsukti į trečioje salėje įsikūrusį Filharmonijos stendą (3.05). Muzikos gerbėjų čia taip pat lauks tradiciškai Filharmonijos pristatomi muzikos leidiniai, kompaktinės plokštelės, aktualios naujienos ir muzikinės staigmenos. Daugiau informacijos apie festivalį – vilniusfestival.lt. Mugės metu Vilniaus festivalio koncertų bilietams taikoma 20 proc. nuolaida (išskyrus žemiausio tarifo bilietus).

Žymos:
LNF inf.,
Paganini ansamblis iš Vienos. Organizatorių nuotr.
Paganini ansamblis iš Vienos. Organizatorių nuotr.
Mūza Rubackytė. A. Baltėno nuotr.
Mūza Rubackytė. A. Baltėno nuotr.
„Glasperlenspiel Sinfonietta“. M. Varv nuotr.
„Glasperlenspiel Sinfonietta“. M. Varv nuotr.
Alexey Botvinov. D. Matvejevo nuotr.
Alexey Botvinov. D. Matvejevo nuotr.
Yeol Eum Son. M. Borggreve nuotr.
Yeol Eum Son. M. Borggreve nuotr.
„Polish Cello Quartet“. L. Rajchert nuot.
„Polish Cello Quartet“. L. Rajchert nuot.
Lucaso ir Arthuro Jussenų duetas iš  Nyderlandų. M. Borggreve nuotr.
Lucaso ir Arthuro Jussenų duetas iš Nyderlandų. M. Borggreve nuotr.