7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lenkų televizijos spektaklio „Namas pasienyje“ pagal Sławomiro Mrožeką premjera (su lietuviškais titrais)

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1445), 2022-11-25
Kronika
Televizijos spektaklis „Namas pasienyje“. Lenkų teatro „Studija“ Vilniuje nuotr.
Televizijos spektaklis „Namas pasienyje“. Lenkų teatro „Studija“ Vilniuje nuotr.

Lapkričio 12 d 19.05 TVP Wilno kanale įvyko unikali lenkų teatro „Studija“ Vilniuje televizijos spektaklio premjera, pastatyta pagal Sławomiro Mrožeko dramą „Namas pasienyje“.

 

Spektaklis „Namas pasienyje“ buvo sukurtas 2009 m. ir buvo rodomas 3 metus, per kuriuos dalyvavo keliuose festivaliuose, o pagrindinis pasiekimas buvo dalyvavimas festivalyje „R@PORT 2012“, kuriame lankėsi ir pats Sławomiras Mrożekas. Diskusijos apie jo meną ir pagrindinę šio spektaklio idėją įkvėpė dar labiau įsigilinti į šį kūrinį.

 

Prasidėjus karui Ukrainoje teatras dar kartą suprato, kokia gili yra Mrožeko kūryba. Mrožeko „Namas pasienyje“ yra universalus kūrinys, parodantis, kaip dažnai tas ar kitas „namas“ pasitaikydavo įvairiais istorijos laikais. Deja, šiandienos tema beveik tiksliai atspindi 80 metų senumo istoriją, kai tada du tironai padalijo Europą. Šiandien Ukrainoje istorija kartojasi. Mąstydami tik vartotojiškai ir pozityviai, žmonės tarsi užsideda rožinius akinius ir gyvena tik savo malonumui, nematydami grėsmės, tikrosios geopolitinės padėties ir baisybių vykstančių aplinkui. Tyla blogio akivaizdoje yra tarsi pritarimas blogiui, o žmogus neturėtų to daryti, su blogiu turi būti kovojama ir būtent teatras kovoja kurdamas ir kalbėdamas nesvarbu iš scenos ar ekrano. Privalome žinoti savo tautos ir valstybės istoriją, dažnai ją analizuoti, kad ateityje išvengtume panašių klaidų. Be to, teatras yra, visada buvo ir bus realybės veidrodis, dažnai iškreiptas, bet vis tiek šių dienų skaudulių atspindys.

 

Pati mintis apie spektaklio nepavaldumą laikui buvo suvokta jau 2009 m., tad po 2022 m. vasario 24 d. prodiuseriams, kūrėjams, t.y. scenografams, kostiumų dailininkams ir kt. beliko tik tai pabrėžti. Galima sakyti, kad ta pati Sławomiro Mrożeko mintis buvo aprengta drabužiais, atitinkančiais šiandienos įvykius. Prie to daug prisidėjo Julija Ciurupa – scenografijos kūrėja, studijavusi Krokuvos dailės akademijoje. Jos pasiūlymas suteikė reginiui labai niūrių ir kartu absurdiškų spalvų, metaforiškų įvykių ir jausmo, kad namas yra iš popieriaus, t.y., degus, laikinas, o gal net trapus... kaip ir visas mūsų realus pasaulis.

 

Visgi televizijos teatras aktoriams yra unikali patirtis. Žinoma, gyvai vaidinančio aktoriaus perteikiama emocija visada yra įdomesnė, nes ji yra gyva ir momentinė. Gyvai kartu su žiūrovu vaidinantis aktorius išgyvena emocijas, kartu reaguoja į tai, kas vyksta spektaklio metu. Televizijos teatras turi kiek kitokią formą, nereikalauja, kad aktorius iš karto atliktų visą sceną. Kamera pagauna kiekvieną padarytą klaidą ir ją išsaugo, todėl toks darbas reikalauja kantrybės filmuojant kelis šimtus dublių.

 

„Galiu drąsiai teigti, kad pasiruošimas, ne tas administracinis, o tikrasis pasiruošimas filmavimui, praėjo be problemų. Šį kartą dirbau kaip režisierius ir tam skyriau daugiausia dėmesio, o visą administracinį ir techninį darbą, kaip įprasta, sėkmingai atliko produkcijos vadovas, prodiuseris, „žmogus orkestras“ TVP Wilno - Mirosław Bieraza ir jo komanda. Tačiau iššūkių visada pasitaiko. Svarbiausia, kad yra žmonių, kurie kartu išsprendžia iškilusias problemas ir noriai bei atsakingai kuria kartu. Vienas iš tokių žmonių – Lenkijoje žinomas televizijos teatro profesionalas, prodiuseris, Dariuszas Pawelecas, šalia kurio jautėmės saugūs, o perteikta patirtis tik padėjo išsigryninti šio projekto niuansus.“ – įspūdžiais dalinosi režisierius Edwardas Kiejzikas.

 

Teatro režisūra: Edward Kiejzik, Kino režisūra ir operatorius: Dariusz Pawelec, Meno vadovas: Lila Kiejzik, Scenografija: Julija Ciurupa, Kostiumai: Aldona Meirovič, Choreografija: Malika Achilova, Apšvietimas: Edwin Nowickij, Matas Galdikas, Garsas: Ignas Mateika, Vytautas Valiūnas, Makiažas: Elena Permogorskaja, UAB „Grimo Akademija“, Viktorija Obora, Asistentės: Anastasija Dubravina, Kristina Gudaitė, Operatorius: Jaroslav Gavrin, Mateusz Mozyro, Ostrzyciel Rajmond Maldis, Mindaugas Docaitis, Operatoriaus padėjėjas: Aleksander Galicki, Vairuotojas: Ryszard Branicki, apšvietimo meistras: Mikołaj Paprocki, postprodukcija, koregavimas, montažas : Bartłomiej Wasilewski Dasein Media, Plano vadovas: Renata Semaškienė, Ewald Satkiewicz, techniniai darbai: Mirosław Marcinkiewicz, Ernestas Lenkauskas, Režisieriaus asistentas: Kinga Lewko, Technikas filmavimo aikštelėje: Marek Widuto, Nuotraukos: Ričardas Grigas.

 

Aktoriai:

Aš: Oskar Wygonovski

Žmona: Dorota Bartoszewicz

Uošvis: Viktor Lafarovicz

Uošvė: Jagoda Ewa Rall

Vaikas: Jacek Orszewski

Diplomatas I: Piotr Cyrwus

Diplomatas II: Paweł Gładyś

Kapitonas: Marek Pszczołowski

Kontrabandininkas: Grzegorz Jakowicz

I muitinininkas: Edgaras Krivelis

II muitinininkas: Vitalij Walentynovicz

Sargas: Artur Dowgiało

Kariškiai: Ernestas Lenkauskas, Sergej Tostsikau, Krzysztof Stankiewicz, Tomas Grablewski, Paweł Jarmolowicz, Dominik Pszczołowski

 

Produkcijos vadovas: Mirosław Bieraza, Produkcijos vykdytojai: Edward Kiejzik. Lenkų teatras „Studija“ Vilniuje TVP Wilno. Trukmė: 49 min., TV premjera: 2022 m. lapkričio 12 d.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Televizijos spektaklis „Namas pasienyje“. Lenkų teatro „Studija“ Vilniuje nuotr.
Televizijos spektaklis „Namas pasienyje“. Lenkų teatro „Studija“ Vilniuje nuotr.