7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Suformuota projekto „Dizaino sparnai“ mentorių komanda

LKT inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Kronika
Artimiausias projekto mentorių komandos darbas – įvertinti, atrinkti ir į komandas priskirti administracinę patikrą praėjusius projekto „Dizaino sparnai“ dalyvius – pradedančiuosius dizainerius ir įmones
Artimiausias projekto mentorių komandos darbas – įvertinti, atrinkti ir į komandas priskirti administracinę patikrą praėjusius projekto „Dizaino sparnai“ dalyvius – pradedančiuosius dizainerius ir įmones

Jau šį mėnesį darbą projekte „Dizaino sparnai“ pradės atrinkta ir patvirtinta mentorių komanda. Joje – šeši skirtingų dizaino sričių dizaino profesionalai: Martynas Birškys, Pijus Cicėnas, Denis Orlenok, Jolanta Rimkutė, Sandra Mockutė–Cicėnė ir Lukas Ruškys. Taip pat sudarytas rezervinis mentorių sąrašas, kuriame esantys dizaineriai gali būti pakviesti dalyvauti projekte pasikeitus aplinkybėms.

 

„Mentorystė – viena svarbiausių šio projekto dalių, kurioje kvietėme dalyvauti dizaino profesionalus. Jie taps jungiamąja grandimi tarp kitų projekto dalyvių: padės dizaineriams gilinti profesines žinias, dalinsis patirtimi ir kartu sieks bendro kūrybinio rezultato įgyvendinant įmonių poreikius atitinkančius dizaino sprendimus“, – sako Rūta Stepanovaitė, Lietuvos kultūros tarybos administracijos direktorė.

 

Į mentorių atranką kviesti dizaino profesionalai, kurie turi patirties produkto, gaminio dizaino, komunikacijų dizaino ar procesų, paslaugų ir sąsajų dizaino srityje. Siekiant didesnio dalyvių skaičiaus, atranka buvo pratęsta ir organizuojama dviem etapais. Pirmajame etape kandidatai teikė gyvenimo aprašymus ir darbų pavyzdžių rinkinius, antrajame etape dalyvavo motyvaciniuose pokalbiuose.

 

„Planuota atrinkti penkis projekto mentorius, tačiau atsižvelgiant į projektui reikalingas platesnes dizaino kompetencijas, ši komanda padidėjo. Labai džiaugiuosi susirinkusių mentorių motyvacija, užsidegimu dalyvauti bei dirbti projekte. Mentorių įvairialypė kompetencija bei patirtis džiugina, jau per pirmuosius susitikimus matome kokia stipri jėga papildė projekto komandą, sulaukiame daug pasiūlymų projekto tobulinimo bei vystymo klausimais Esu tikra, kad projekto dalyviams tikrai pasiseks ir bus pasiekti puikūs rezultatai“, – teigia Gabija Vanagė, projekto „Dizaino sparnai“ vadovė.

 

Projekto mentoriumi tapęs Martynas Birškys yra dizaino studijos „DADADA studio“ įkūrėjas ir kūrybos vadovas, įgyvendinęs ne vieną tarptautinį projektą, pelnęs kelias dešimtis apdovanojimų ir vadovavęs didelėms dizainerių kūrybinėms komandoms žinomose agentūrose Ukrainoje bei Čekijoje dirbant su pasauliniais prekių ženklais.

 

3D judančios grafikos profesionalas Pijus Cicėnas turi darbo patirties su įvairių verslų specifika, o per 10 kūrybos metų įgyvendino ne vieną didelį projektą žinomose įmonėse kaip „Biolife Solutions“, „Ordoline“, „BROLIS“, „Straumann“ ir kt. Vilniaus dailės akademijoje įgijęs magistro laipsnį, jis praeityje taip pat plėtojo vitražu meną, įgyvendino ne vieną vadinamojo įvietinto meno projektą.

 

Praktiku save vadinantis Denis Orlenok yra dizaino studijos „Desdorp“ bendraįkurėjas bei produkto dizaineris, Vilniaus dailės akademijos lektorius ir tyrėjas, kviestinis Kauno technologijos universiteto dėstytojas, kurio darbai yra pelnę daugiau nei 20 nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų. Denis Orlenok turi įvairialypės patirties, nuo produkto iki įmonės vystymo bei didelę patirtį kuriant produktus tarptautinei rinkai nuo Kinijos iki Europos.

 

Dar viena mentorių komandos narė Jolanta Rimkutė yra gerai žinoma mados pasaulyje kaip daugybės lietuviško identiteto iniciatyvų ir žinomų prekės ženklų „LT–Identity“ bei „Baltai“ autorė, filmų ir spektaklių kostiumų kūrėja, daugelio Lietuvos akademinių institucijų dėstytoja, mados festivalių organizatorė ir dalyvė, pelniusi daug įvairių apdovanojimų. Pasiryžusi savo ilgus metus sukauptą patirtį kūryboje, komandiniame darbe ir gamybos procesų valdyme, prekės ženklų kūrime pasidalinti su projekto dalyviais.

 

26 metų patirtį vizualinės komunikacijos srityje sukaupęs Lukas Ruškys plėtoja įvairius vizualinio identiteto, ženklodaros ir socialinės reklamos projektus. Jų įgyvendinimui dizaino profesionalas pasitelkia ne tik anksčiau įgytą patirtį reklamos agentūrose ir dizaino studijose, bet ir pastoviai auginamas rinkodaros bei socialinės psichologijos žinias.

 

Šiais metais meno daktarės laipsnį mados srityje įgysianti Sandra Mockutė–Cicėnė plėtoja prekės ženklą „LueL“ – kuria drabužių kolekcijas ir pristato jas tarptautinėse parodose, o taip pat vysto hibridinį skaitmeninės ir fizinės mados projektą. Per daugiau nei 15 metų įgytas teorines žinias ji nuolat taikė praktiškai ir kūrybiškai prekės ženklų vystyme, o įvairialypė patirtis dirbant įvairiuose nacionaliniuose ir tarptautiniuose projektuose apima kūrybos, rinkodaros ir gamybos sritis.

 

Artimiausias mentorių komandos darbas – įvertinti, atrinkti ir į komandas priskirti administracinę patikrą praėjusius projekto „Dizaino sparnai“ dalyvius – pradedančiuosius dizainerius ir įmones. Planuojama atrinkti 15 pradedančiųjų dizainerių ir 30 labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių, kurios turės galimybę dalyvauti viename iš dviejų 5 mėnesių trukmės kūrybinio darbo etapuose.

 

Projekto mentoriai prieš pradedant darbą su dizaineriais bei įmonėmis taip pat dalyvaus mokymuose, skirtuose išsamiai aptarti įvairius mentorystės aspektus bei turės galimybę drauge su kitais projekto dalyviais gilinti žinias ir kitose srityse, tokiose kaip žiedinė ekonomika, tvarumas, intelektinė nuosavybė ir kt.

 

 

PROJEKTAS „DIZAINO SPARNAI“

 

Tai nefinansinės paramos projektas, jungiantis talentus, žinias ir patirtį kurti pasaulyje konkurencingus skaitmeniniais, inovacijų ir žiedinės ekonomikos principais grįstus ateities dizaino produktus ir paslaugas.

 

Projekto veiklose dalyvauja mentoriai – patyrę dizaino profesionalai, pradedantieji dizaineriai ir labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės.

 

Pagrindinis siekis – pasitelkiant pandeminiu laikotarpiu nukentėjusį kultūros ir kūrybinių industrijų sektorių, per skaitmeniniais, inovacijų ir žiedinės ekonomikos principais grįstus dizaino sprendimus didinti Lietuvos verslo kuriamą pridėtinę vertę, konkurencinį pranašumą ir socialinę atsakomybę.

 

Projektas finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą, skirtas finansavimas – 788 551 Eur.

 

Projektą vykdo Lietuvos kultūros taryba iki 2023 m. rugpjūčio 31 dienos.

Žymos:
LKT inf.,
Artimiausias projekto mentorių komandos darbas – įvertinti, atrinkti ir į komandas priskirti administracinę patikrą praėjusius projekto „Dizaino sparnai“ dalyvius – pradedančiuosius dizainerius ir įmones
Artimiausias projekto mentorių komandos darbas – įvertinti, atrinkti ir į komandas priskirti administracinę patikrą praėjusius projekto „Dizaino sparnai“ dalyvius – pradedančiuosius dizainerius ir įmones