7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Antazavės dvaro festivalyje – violončelininkės Žanos Miniotaitės koncertas

Lukrecija Stonkutė
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Kronika
Žana Miniotaitė ir Virginija Kochanskytė. L. Stonkutės nuotr.
Žana Miniotaitė ir Virginija Kochanskytė. L. Stonkutės nuotr.

Birželio 17 d., Antazavės dvare vyko II tarptautinis Antazavės dvaro vasaros festivalio (meno vadovė Zita Lukošiūnienė) atidarymo koncertas. Jame solinę programą „Violončelės muzikos perlai“ pristatė viena ryškiausių jaunosios kartos violončelininkių Žana Miniotaitė, kuriai fortepijonu pritarė jos tėtis, kompozitorius Viktoras Miniotas. Festivalio atidarymo renginys ypatingas tuo, kad greta muzikos, žiūrovai turėjo galimybę gėrėtis Ž. Miniotaitės tapybos darbų paroda. Koncertą vedė aktorė bei režisierė Virginija Kochanskytė. Įdomu, kad vos prieš kelis metus toks renginys Antazavės dvare būtų vargiai įmanomas, tad norisi pristatyti dalį dvaro istorijos vingių.

Iki XVIII a. pr. Antazavė įėjo į Dusetų dvaro valdų sudėtį, kurių savininkai buvo įžymios bajorų giminės: Radvilos, Rudaminai, Piotrovskiai, Tyzenhauzai. Vėliau ilgus metus Antazavės dvarą valdė kelios Pliaterių giminės kartos. Jų sumanymu buvo pastatyti dabartiniai mūriniai dvaro rūmai, bažnyčia, klebonija, špitolė, užeigos namai, nutiestas kelias nuo dvaro iki bažnyčios bei įkurtas parkas. Žinoma, kad paskutiniaisiais dvaro savininkais buvo bajorai Elžbieta ir Mikalojus Voinarovskiai, tačiau Antrojo pasaulinio karo metais šie buvo ištemti į Sibirą ir dvaro rūmai liko neprižiūrimi. Kurį laiką rūmų patalpose buvo įkurti ir veikė vaikų namai, vėliau internatinė mokykla, bet neilgai trukus pastatas vėl liko tuščias.

Birželio 17-oji svarbi ne tik dėl II tarptautinio Antazavės dvaro vasaros festivalio atidarymo koncerto. Dar prieš koncertą vyko dvaro rūmų atidarymo iškilmės. Mat lygiai prieš 10 metų, architektės Judita Olšauskienė ir Irma Javtokė parengė ir pradėjo įgyvendinti rūmų kapitalinio remonto projektą. Tad šiandien dvaras džiaugiasi galėdamas pasiūlyti dailės dirbtuvių, konferencijų, menininkų rezidencijų patalpas. Dvare veikia autentiška biblioteka, įrengta geros akustikos kamerinė salė koncertams, dailės darbų parodoms. Džiaugsmą atgijusiu dvaru per atidarymo koncertą išreiškė ir dabartinis savininkas, dailininkas Alvydas Stauskas: „Šis dvaras buvo išgelbėtas“, – sakė jis.

Po minėtų iškilmių įvyko violončelininkės Žanos Miniotaitės koncertas, kuris tapo ne tik festivalio atidarymo akcentu, bet ir sveikinimo gestu atkurtam dvarui. Solistė, kartu su tėčiu V. Miniotu atliko maltiečių kilmės kompozitoriaus Josepho Vellos „Serenadą Sonjai“ ir Boriso Asafjevo Solo iš baleto „Bachčisarajaus fontanas“. Muzikinę programą Ž. Miniotaitė papildė ir solo numeriais, grieždama žymiąją Johanno Sebastiano Bacho Siuitą Nr. 1, G-dur, Benjamino Britteno Siuitą, op. 72, Nr. 1.

Kaskart sužavi violončelininkės dėmesys įvairiems muzikos stiliams ir epochoms. Minėtą programą solistė atliko jau ne pirmą kartą, tad Žanos griežime buvo justi itin kruopštus kiekvieno garsinio potėpio filosofinis apmąstymas, dailiai nugludinta technika. Jos atlikimas tądien užbūrė iki 100 žiūrovų talpinusią salę, buvo matyti ne vienas susijaudinęs žvilgsnis. Kaip sakė pati atlikėja, „jaučiausi, lyg grieždama savo draugams, antazaviečiai sukūrė itin jaukią atmosferą“.

Kamerinę salę puošė šeši Ž. Miniotaitės tapybos darbai, kuriuos specialiai šiam koncertui parinko Antazavės dvaro dailės kuratorė, dailinininkė Liliana Žutautienė. Įdomu tai, kad visi parodoje eksponuoti Žanos paveikslai turi savo muzikos kūrinį, specialiai sukurtą jos tėčio Viktoro Minioto. „Skambančių paveikslų“ buvo galima pasiklausyti telefonu nuskaičius unikalų QR kodą. Žanos kūryba itin įvairi ir unikali – nuo tikroviškų portretų iki abstrakcijų, kurie išreikšti drąsiais ir ryškiais aliejinių dažų potėpiais. Muzikė ir dailininkė pasakojo, kad „savo kūryboje esu linkusi pavaizduoti šį pasaulį tokį, kokį jį matau aš – iš visiškai kitokios perspektyvos, kokios žmonės nėra įpratę matyti“.

Žana Miniotaitė – gimusi muzikų ir dailininkų šeimoje, neabejotinai turi daug meninių, kūrybinių sumanymų. Tad norisi palinkėti surengti dar ne vieną personalinę dailės darbų parodą skambant jos pačios atliekamai muzikai!

Žana Miniotaitė ir Virginija Kochanskytė. L. Stonkutės nuotr.
Žana Miniotaitė ir Virginija Kochanskytė. L. Stonkutės nuotr.
Žana Miniotaitė ir Viktoras Miniotas. L. Stonkutės nuotr.
Žana Miniotaitė ir Viktoras Miniotas. L. Stonkutės nuotr.
Žana Miniotaitė, „Pasakos prieš miegą“. 2021 m. L. Stonkutės nuotr.
Žana Miniotaitė, „Pasakos prieš miegą“. 2021 m. L. Stonkutės nuotr.
Atkurtas Antazavės dvaras. L. Stonkutės nuotr.
Atkurtas Antazavės dvaras. L. Stonkutės nuotr.