7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Visus žiūrovus sutinkanti ir išlydinti Gintarė Masteikaitė: „Jei spektaklis nepataiko iš pirmo karto, svarbu suteikti dar vieną šansą“

Rengėjų inf.
Nr. 23 (1430), 2022-06-10
Kronika
Gintarė Masteikaitė. Asmeninio archyvo nuotr.
Gintarė Masteikaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Ką tik pasibaigusio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ organizatorė, Lietuvos šokio informacijos centro vadovė Gintarė Masteikaitė sako, kad meilė šiuolaikiniam šokiui nebūtinai užgimsta jau po pirmo pamatyto spektaklio, tad jei pažiūrėjote spektaklį, kuris labai nepatiko, ji būtinai pataria suteikti šokiui dar vieną šansą.

„Kai nueini vieną kartą į šiuolaikinio šokio spektaklį ir jauti, kad jis nepatinka, „nepataiko“, svarbu suteikti dar vieną šansą. Nes gali būti, kad iš trečio karto pamatysi geriausią savo gyvenimo spektaklį, kas labai dažnai ir nutinka“, – dalyvaudama naujoje renginių organizatoriaus Aurimo Kamantausko tinklalaidėje „Kamantinėjimai. Apie kūrėjus ir veikėjus“ kalbėjo G. Masteikaitė, festivalių „Naujasis Baltijos šokis“ ir „Contempo“ organizatorė.

Visą režisieriaus ir renginių organizavimo įmonės „Rekūrai“ vadovo A. Kamantausko pokalbį su pandemijos metu daugelio kultūros sektoriaus žmonių akiratyje atsidūrusia G. Masteikaite galite išgirsti ir pamatyti čia: https://bit.ly/3m544PS.

Ryškiausių ir įdomiausių šiuolaikinio šokio atlikėjų pasirodymus Lietuvoje organizuojanti G. Masteikaitė sutiko, kad į kai kurių atlikėjų spektaklius vis dar einama „dėl prestižo“, dėmesį patraukus garsioms pavardėms, kaip kad nutiko Dimitris Papaioannou (Graikija) atveju, kurio pasirodymą kovo mėnesį galėjo išvysti „Naujojo Baltijos šokio“ festivalio žiūrovai.

Pasak organizatorės, visiškai normalu, jei tuomet salėje tenka išgirsti ir vieną kitą iš nuobodulio „dūsaujantį“ žiūrovą, pajutusį, kad atsidūrė ne savo vietoje.

„Bet tai kartu yra žiūrovų edukacija, gal jam prasiplėtė tam tikros sąvokos ir tai, ką jis pamatė spektaklio metu, jam dar sugrįš kokia nors forma ateityje“, – teigė G. Masteikaitė, kurios skaičiavimais, apie 30 proc. visų žiūrovų šiemet festivalyje „Naujasis Baltijos šokis“ apsilankė pirmą kartą.

Šokio ir scenos menų festivalių organizatorė A. Kamantausko laidoje „Kamantinėjimai“ teigė iš patirties žinanti ne vieną atvejį, kai žiūrovas eidavo į šiuolaikinio šokio spektaklius vieną, antrą, trečią, ketvirtą kartą ir kas kartą sakydavo, kad „ne tas“: pamatyti spektakliai nepatikdavo, „neužkabindavo“. Tačiau, pasak G. Masteikaitės, tas pats žiūrovas, apsilankęs šokio spektaklyje ketvirtą ar net penktą kartą, galiausiai išeina iš festivalio su upeliais tekančiomis ašaromis ir dėkodamas sako: „Štai, tai mano spektaklis“.

G. Masteikaitė įsitikinusi: šiuolaikinio šokio pasirodymai praplečia žiūrovų mąstymo ribas ir skatina kritinį mąstymą. Todėl šiuolaikinio šokio festivalių organizatoriai, sudarydami repertuarą, remiasi ne vien „grožio“ kriterijumi: pasak jos, šokio spektaklis nebūtinai turi būti gražus, priešingai – jis gali būti ir tam tikra forma „nepatogus“ žiūrovui.

„Valstybės, kurios neturi tokio stipraus šiuolaikinio meno pagrindo, neturi ir tokio progresyvaus mąstymo“, – įsitikinusi G. Masteikaitė.

Laidoje „Kamantinėjimai“ G. Masteikaitė taip pat kalbėjo, kad šokio menininkai, kuriuos ji atveža į festivalius, nebūtinai turi jai pačiai patikti, daug svarbiau – kad ji jais tikėtų ir tvirtai žinotų, kodėl jie yra festivalio programoje. „Kitaip aš negaliu jų pristatyti žmonėms, jų atstovėti“, – savo darbo principus atskleidė festivalių organizatorė.

Laidos vedėjui paklausus apie jos įprotį asmeniškai sutikti ir išlydėti į spektaklius ateinančius žiūrovus, G. Masteikaitė sakė, kad jai yra įdomu pamatyti, kokie žiūrovai ateina į festivalius, kaip jie keičiasi. „Į festivalius ateina labai įvairūs žmonės. Galima pamatyti kostiumuotą diplomatą ir iš alternatyvios bendruomenės atėjusį atstovą šalia, ir jie labai gerai jaučiasi vieni šalia kitų“, – pastebi ji.

Tinklalaidės „Kamantinėjimai. Apie kūrėjus ir veikėjus“ metu pristatomi pokalbiai su įdomiais, daug pasiekusiais ar savitu požiūriu išsiskiriančiais žmonėmis iš įvairių sričių. Laidos autorius A. Kamantauskas sako savo tinklalaidėje siekiantis praskleisti įvairių renginių ir svarbių įvykių, kurių sūkuryje jis gyvena jau kelis dešimtmečius, užkulisius, pasakoti tendencijas, įdomiausias istorijas bei atskleisti daugeliui nematomą ir nepažintą savo pašnekovų asmenybės pusę.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Gintarė Masteikaitė. Asmeninio archyvo nuotr.
Gintarė Masteikaitė. Asmeninio archyvo nuotr.