7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Išleistas Stasio Vainiūno fortepijoninių kūrinių tritomis

LMTA inf.
Nr. 21 (1428), 2022-05-27
Kronika
Stasys Vainiūnas. J. Dilio nuotr. LMTA archyvas
Stasys Vainiūnas. J. Dilio nuotr. LMTA archyvas

Lietuvos muzikos ir teatro akademija pristato naujai išleistą Stasio Vainiūno fortepijoninę kūrybą. 2020 m. prof. Birutės Vainiūnaitės iniciatyva pradėtas rengti pilnas Vainiūno kūrinių fortepijonui leidimas (trys tomai) aprėpia didžiąją dalį mūsų muzikos klasiko kūrybos, o natų tekstas, rengtas pagal išlikusius rankraščius, atlikėjams ir tyrėjams siūlo naujai pažvelgti į šią muziką.

 

„Mano draugas – fortepijonas“, – yra sakęs Stasys Vainiūnas (1909–1982), žymus lietuvių pianistas, kompozitorius ir pedagogas. S. Vainiūnas, kaip ir jo amžininkai Balys Dvarionas bei Vytautas Bacevičius, XX a. trečiajame dešimtmetyje pradėjo pianisto karjerą, bet netrukus ėmė reikštis ir kaip kompozitorius. S. Vainiūno kūryba persmelkta pianisto virtuozo patirties. Keturi koncertai fortepijonui ir orkestrui, du fortepijoniniai kvintetai, „Mažoji vabzdžių siuita“, fortepijoninis ciklas „Gimtinės pievos“, „Rauda“ ir kiti kūriniai tapo svaria lietuvių fortepijoninės muzikos dalimi.

 

Leidinio „Stasys Vainiūnas. Kūriniai fortepijonui“ pirmajame tome „Ankstyvoji kūryba“ publikuoti ankstyvieji, iki tol neskelbti, studijų Rygos konservatorijoje metais ir netrukus po jų sukurti opusai. Šių kompozicijų formų įvairovė sutvirtina prielaidą, kad jie rašyti, norint įvaldyti skirtingas muzikos komponavimo formas. Nemažai kūrinių grindžiama lietuvių liaudies dainų ir šokių melodijomis. Šiame tome spausdinamos Variacijos lietuvių liaudies dainos tema, Scherzo, Noktiurnas, pjesė „Vakaras miške“, „Lietuviškas šokis“ („Suktinis“), kiti šokiai. Jie parengti iš kompozitoriaus autografų, dabar saugomų Lietuvos literatūros ir meno archyve.

 

Antrasis tomas aprėpia 1940–1964 m. S. Vainiūno fortepijoninę kūrybą. Čia pristatomi peržiūrėti, patikslinti ir komentarų lydimi muzikos kūriniai; atnaujintas leidimas sudaro galimybę nagrinėti ir naujai interpretuoti kompozitoriui pripažinimą pelniusias kompozicijas. Šie kūriniai – tai lietuvių fortepijoninės muzikos aukso fondas: „Mažoji vabzdžių siuita“, siuita „Gimtinės pievos“, Etiudas, Noktiurnas, Baladė, pjesės „Bėkit, bareliai“, „Polėkis“ ir kt.

 

Trečiajame tome pateikiamos vėlyvojo periodo S. Vainiūno fortepijoninės kompozicijos. Jau ir anksčiau spausdinti kūriniai čia pateikiami papildyti, patikslinti iš kompozitoriaus rankraščių. Tai – 1972–1979 m. sukurta „Rauda“, Sonata fantazija, Op. 41, ir miniatiūrų ciklas „Aštuonios nuotaikos“.

 

Paskutinis S. Vainiūno fortepijoninis kūrinys buvo skirtas vaikams – siuita „Vaikų kampelis“ (1982). Jį ir kitas tokio pobūdžio pjeses planuojama išleisti atskiru tomu „Muzika vaikams“.

 

Šie trys Stasio Vainiūno fortepijoninės muzikos tomai – tai mokslo šaltinių publikacija, pateikianti kompozitoriaus kūrinius peržiūrėtus, patikslintus ir naujai sutikrintus su jo rankraščiais Lietuvos literatūros ir meno archyve. Rinkinio sudarytoja – prof. Birutė Vainiūnaitė; sudarytoja, redaktorė, įžangos straipsnių ir komentarų autorė – doc. dr. Judita Žukienė. Tekstai pateikiami lietuvių ir anglų kalbomis. Natų leidybą parėmė Lietuvos kultūros taryba.

 

Leidinius galima įsigyti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Centrinių rūmų bibliotekoje.

Žymos:
LMTA inf.,
Stasys Vainiūnas. J. Dilio nuotr. LMTA archyvas
Stasys Vainiūnas. J. Dilio nuotr. LMTA archyvas