7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VDA tęsia viešų paskaitų ciklą „Aktualioji dailėtyra: naujausios Lietuvos meno tyrimų atodangos“

VDA inf.
Nr. 14 (1421), 2022-04-08
Kronika

Vilniaus dailės akademija (VDA) atnaujina 2019 m. pradėtą ir didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusį viešų paskaitų ciklą. Jame VDA Dailės istorijos ir teorijos katedros dėstytojai, absolventai, VDA Dailėtyros instituto mokslininkai, projekto partnerio – Nacionalinės dailės galerijos (Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus) dailėtyros profesionalai pristatys naujausius tyrimus ir atradimus dailės, dizaino ir architektūros istorijos, paveldo, kolekcionavimo bei šiuolaikinio meno procesų srityse.

Renginiai skirti visiems, norintiems giliau pažinti meną, jo tyrimų specifiką ir aktualijas, taip pat paskatinti kultūros srityje dirbančių profesionalų diskusijas ir dialogą.

Paskaitos nemokamos, jos vyks 2022 m. balandžio 5 d. – gegužės 24 d. (antradieniais) Nacionalinės dailės galerijos Konferencijų ir kultūros renginių salėje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius), taip pat bus tiesiogiai transliuojamos VDA YouTube paskyroje. Dalyvaujantiems paskaitose gyvai, būtina išankstinė registracija (bus skelbiama prieš kiekvieną paskaitą VDA tinklalapyje). 

Paskaitų  pradžia – 18 val., trukmė – 1 val.

Pirmoji ciklo paskaita vyks jau šį antradienį, balandžio 5 d. Išgirsti paskaitą „Pažinti pasaulį: meno raidos interpretacijos XIX a. Lietuvos dvarų interjeruose“ kviečia VDA dėstytojas dr. Marius Daraškevičius. Norint dalyvauti šioje paskaitoje, reikėtų užsiregistruoti.

„Gotika, Renesansas, barokas, rokoko ar klasicizmas – šie vienas po kito plitę architektūros ir dailės stiliai XIX amžiuje tapo statybinių katalogų puslapių antraštėmis. Eksterjero ir interjero apdailos medžiagas, įrangą, baldus architektai bei užsakovai galėjo rinktis atsižvelgdami į pastato ir patalpos paskirtį ar savo asmeninius pomėgius. Šioje paskaitoje duris praversime į skirtingas dvarų rūmų erdves – vestibiulį, valgomąjį, saloną, biblioteką, biliardinę, buduarą, kabinetą, miegamąjį, koplyčią, ir apžvelgsime, kokius stilius skirtingoms patalpoms rinkosi Lietuvos bajorija. Tokia puošybos įvairovė taip pat turėjo lavinti namų gyventojus, svečius, kitus lankytojus, o kartais išreikšdavo ir patriotiškas šeimininkų nuostatas. Todėl interjeruose be tarptautinių stilių atsiranda ir regioniniai pavyzdžiai – „baltiškasis“, Gdansko ar Zakopanės stilius. Tokia gyvenamoji kasdienė aplinka ypač derėjo su bendra XIX amžiaus romantiška nuotaika“, – apie būsimą paskaitą pasakoja dr. Marius Daraškevičius.

Dr. Marius Daraškevičius – humanitarinių mokslų daktaras, architektūros istorikas, architektas, architektūros paveldo specialistas, VDA lektorius. 2021 m. apsigynė disertaciją „Valgomasis Lietuvos dvarininkų namuose XIX amžiuje“. Nuo 2021-ųjų – Panemunės pilies direktorius. Tarp jo mokslinio darbo sričių – Naujųjų laikų Europos architektūros istorija ir teorija, Rytų Europos architektūra bei taikomoji ir dekoratyvinė dailė, taip pat Lietuvos bajorų materialinė kultūra. M. Daraškevičius yra mokslinių straipsnių ir knygų, skirtų dvarų architektūrai, autorius, jo mokslinė studija „Magiškasis kambarys arba dvaro vaistinėlė“ (leidykla LAPAS) geriausių knygų rinkimuose „Knygos 2021“ pateko tarp dešimties geriausiųjų lietuvių autorių negrožinių knygų.

 

Paskaitų ciklo „Aktualioji dailėtyra: naujausios Lietuvos meno tyrimų atodangos“ tvarkaraštis:

Balandžio 19 d. prof. dr. Agnė Narušytė, „Kasdienybėje užsilikusio karo architektūra ir fotografija“.

Balandžio 26 d. prof. dr. Giedrė Mickūnaitė, „Renesanso veidai, ženklai ir keliai Drūkšių altoriniame paveiksle „Išminčių pagarbinimas“ (~1520)“.

Gegužės 3 d. mgr. Laima Kreivytė, „Karo nuojautos šiuolaikiniame Lietuvos mene“.

Gegužės 10 d. dr. Dalia Klajumienė, „Eksperimentatoriai broliai Bonafede ir jų meninis palikimas Lietuvoje“.

Gegužės 24 d. mgr. Živilė Intaitė, „Dizaino ypatumai sovietmečiu: Felikso Daukanto kūrybos atvejis“.

 

Projekto rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba
Projekto partneris: Nacionalinė dailės galerija (Lietuvos nacionalinis dailės muziejus)

 

 

Žymos:
VDA inf.,