7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus dailės akademija švenčia mokslinio žurnalo „Acta Academiae Artium Vilnensis“ 100-ąjį numerį

VDA inf.
Nr. 30 (1395), 2021-10-01
Kronika

Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros institutas bei Vilniaus dailės akademijos leidykla išleido 100-ąjį mokslinio žurnalo „Acta Academiae Artium Vilnensis“ (AAAV) numerį ir kartu su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka rugsėjo 29 d. kviečia į renginį, skirtą jubiliejaus temai ir AAAV istorijai.

Nuo 1993 m. leidinyje publikuota per 1200 mokslinių straipsnių, meninių tyrimų, šaltinių, studijų, o pačioje pradžioje – net monografijų. Susiklostė savita leidinio istorija, vizualinė ir teminė tapatybė, kuri liudija ir bendresnes menotyrinių tyrimų bei mąstymo apie meną tendencijas, menotyros sankirtas su vizualumo, kultūros, lyčių, medijų studijomis.

Tarp Lietuvoje leidžiamų menotyrai skirtų mokslinių žurnalų AAAV išsiskiria tuo, kad kiekvienas numeris turi savo sudarytoją ir straipsnius vienijančią temą. Pastaraisiais metais, atliepiant meninio tyrimo reikšmės augimą humanitarinių mokslų lauke, kartu su moksliniais tyrimais publikuojami ir meniniai. Taip pat skiriamas ypatingas dėmesys vizualiajai pusei, siekiant, kad leidinį būtų malonu ne tik skaityti, bet ir vartyti.

Jubiliejinis žurnalo numeris skirtas pačiam jubiliejaus reiškiniui. „Viena svarbiausių jubiliejaus šventimo ar minėjimo paskirčių – suaktyvinti atmintį, sutelkti dėmesį į konkretų asmenį, instituciją, kultūros reiškinį. Šis numeris buvo puiki proga pamąstyti, ką mūsų kultūroje reiškia jubiliejai, kaip jie struktūruoja laiką, tapatybę, kasdienybę ir politiką“, – sako 100-ojo numerio sudarytojos, VDA Dailėtyros instituto mokslininkės Lina Michelkevičė ir Tojana Račiūnaitė.

Jubiliejiniame leidinyje, peržengdami savo laikmečių ribas, susitinka Vytautas Didysis, Kristupas Kolumbas, M. K. Čiurlionis ir net Liolekas su Boleku. Vieni paminklai griūva, kiti kyla, treti įstringa politinėse batalijose. Šimtmečių minėjimus keičia tūkstantmečiai, o šiuos – žmogiško gyvenimo masteliu neišmatuojamas gilusis laikas, kuris dėl pastarojo šimtmečio technologijų istorijos atsidūrė kaip niekad arti kasdienių procesų.

Greta mokslinių ir meninių tyrimų čia publikuojama ir visų iki šiol išleistų AAAV numerių bibliografija (1993–2020), vienoje vietoje išskleidžianti ir nemažos dalies Lietuvos dailėtyros tyrimų raidą, ir žurnalo leidybinę istoriją.

Visus šimtą numerių vienoje vietoje galima pamatyti parodoje Vilniaus dailės akademijos skaitykloje (Maironio g. 6, Vilnius) nuo rugsėjo 29 iki spalio 22 d.

Apie AAAV sumanymą, raidą, perspektyvas ir jubiliejus mūsų kultūroje bus diskutuojama susitikime 2021 m. rugsėjo 29 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje (III  aukšte). Susitikimo pradžia 17.00 val.

Renginio programoje – 100-ojo AAAV numerio „Jubiliejų kultūra“ pristatymas, Nijolės Keršytės paskaita „Jubiliejus tarp mitinio ir istorinio laiko“ ir diskusija „Acta Academiae Artium Vilnensis: kaip viskas prasidėjo ir kas toliau?“ Pristatyme ir diskusijoje dalyvauja Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros instituto mokslininkai: Algė Andriulytė, Adomas Butrimas, Marius Iršėnas, Rūta Janonienė, Dalia Klajumienė, Lina Michelkevičė, Tojana Račiūnaitė, Aušra Trakšelytė ir kiti.

Norinčius dalyvauti renginyje prašome registruotis: https://forms.gle/P1TUwZpmaBPX5nC99.

 

Daugiau informacijos apie renginį – Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros instituto puslapyje.

Žymos:
VDA inf.,