7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Festivalis „Užventis’MENE XII“: atidengtos naujos ugnies skulptūros, prie istorinio dvaro – kolona su kalviškomis vaistažolėmis ir akvarelininkų darbai

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1390), 2021-06-25
Kronika
 Akimirkos iš festivalio „Užventis’MENE XII“. J. Knyzelytės nuotr.
Akimirkos iš festivalio „Užventis’MENE XII“. J. Knyzelytės nuotr.

Kalviškosios kryždirbystės ir šamoto keramikos sostinė Lietuvoje – Užventis – jau dvyliktą kartą sukvietė menininkus ir meno mylėtojus į visą savaitę trukusį festivalį „Užventis’MENE XII“. Kelmės rajone, prie Ventos upės, istoriniame Užvenčio dvaro malūne ir jį supančiame parke vykęs pleneras bei kūrybos stovykla pritraukė tris dešimtis menininkų iš visos Lietuvos ir Latvijos. Darbų kūrimą šį kartą lydėjo rekordiniai karščiai, kurie kiek pakoregavo menininkų grafikus.

Į Užventyje visą savaitę trukusią meno fiestą tradiciškai susirinko kalviai, Lietuvoje tik prieš trejus metus pradėtų kurti ugnies skulptūrų – šamoto keramikos kūrėjai, bei grupė akvarelininkų, pamėgusių visiems žemaičiams šventos Ventos upės slėnį. Festivalyje „Užventis’MENE XII“ šį kartą atidengtos dvi naujos ugnies skulptūros, greta istorinio ąžuolinio dvaro gyvenamojo pastato jau stūkso beveik 4 metrų aukščio kolona su kalviškomis vaistažolėmis, o akvarelininkai įamžino Užvenčio dvaro aplinką, dvarą juosiantį parką.

 

Rekordiniai liepos karščiai nesutrukdė festivalio uždarymo vakarą įžiebti ugnies ažūrinėse šamoto skulptūrose. Beveik dviejų metrų aukščio skulptūros, sulipdytos ant specialių degimo krosnių, žiūrovams buvo atidengtos sutemus. Barstomos pjuvenomis, jos liepsnojo 1100 laipsnių kaitroje – žiūrovai išvydo įspūdingą ugnies spektaklį. Keramikai iš Šiaulių Irena ir Vilius Šliuželiai atidengė savo naują šamoto skulptūrą „Kupolė“, o latvių menininkė Ilzė Emse-Grīnberga išdegė skulptūrą „Maitake“ (liet. k. „Šokantis grybas“).

 

„Skulptūras kuriame gamtoje, Ventos upės saloje – šįsyk dėl tvyrojusių karščių į visą procesą tikrai reikėjo įdėti daugiau fizinių pastangų. Stengdavomės keltis anksti, pradėdavome dirbti jau 6 valandą ryto. Visada baiminamės to momento, kai išvysime, ką mums ugnis „atiduos“. Džiaugiamės, kad ir šįkart skulptūros išdegė sveikos, šuolį nuo 1100 laipsnių iki lauke esančios temperatūros atlaikė sėkmingai. Džiaugiamės, kad festivalio uždarymo vakaras šį kartą pritraukė ypač didelį būrį vietos gyventojų, užventiškių. Tai atnešė dar daugiau džiaugsmo, kuriuo buvo gera dalintis“, – sakė keramikė I. Šliuželienė.

 

Kurti dvyliktajame plenere Užventyje šią vasarą dėl pandemijos ribojimų ar kitų priežasčių negrįžo keli menininkai iš Latvijos. Vis dėlto prie latvių keramikės I. Emsės-Grīnbergos prisijungė tapytoja Jolanta Ābele, kuri į Žemaitiją specialiai parvyko iš Šveicarijos. Akvarelininkų darbai eksponuoti ir festivalio žiūrovams pristatyti istorinio Užvenčio dvaro malūno menėse.

„Per kūrybinės stovyklos savaitę pavyko sukurti stiprių darbų, rezultatais esam patenkinti. Esu tikras, kad mūsų tapytojų idėjos keliaus toliau per Lietuvą, o tokius plenerus, menininkų susibūrimus kaip Užventyje laikau fenomenu“, – sakė „Užventis’MENE XII“ akvarelininkų grupės koordinatorius tapytojas Voldemaras Barakauskas.

 

Užventyje kūrybos stovyklų ir meno festivalio idėja išsivystė iš kalviškosios kryždirbystės. Mažeikiškis kalvių kalvis Virgilijus Mikuckis sako, kad būtent Užventyje kalviai kasmet deda pastangas sukurti geriausia, ką gali. Septyniolika kalvių iš visos Lietuvos šią vasarą sukūrė kompoziciją su kalviškomis vaistažolėmis prie Užvenčio dvaro: pastatyta beveik 4 metrų aukščio skulptūra – kolona, ant kurios viršaus užkelta vaza su vaistažolėmis. Kalvius inspiravo apie 1937 m. šalia dvaro gyvenamojo pastato daryta nuotrauka, kurioje užfiksuotas Kazimieras Smilgevičius, Užventyje gyvenusio Nepriklausomybės akto signataro Jono Smilgevičiaus sūnus, kartu su žmona Danute. Greta Smilgevičių dvaro kieme matoma kolona ir gėlių vazonas.

 

„Kartu su kalviais mėginome tą koloną atkurti, žinoma, interpretuodami vaizdą, nes pati nuotrauka pablukusi, medžiagiškumas nėra aiškus. Naująją koloną pastatėme netoliese dvaro gyvenamojo pastato, šalia liepų alėjos. Kiekvienas kalvis specialiai šiai skulptūrai iškalė skirtingas Lietuvoje augančias vaistažoles. Taip savotiškai pratęsėme praėjusių metų temą, kai Užventyje įkurdinome „Vaistinę šventagaršvę“, skirtą šalies medikams, kovojantiems su pandemija“, – pasakojo kalvis V. Mikuckis.

 

Jo teigimu, kadaise nuotraukoje užfiksuotam Užvenčio dvaro gyvenamajam pastatui, prieš šimtus metų suręstam iš ąžuolų ir Šatrijos Raganos aprašytam apysakoje „Sename dvare“, šiandien taip pat būtų pravartu atsinaujinti. Dabar pastate gyvena kelios Užvenčio šeimos.

 

„Užventis’MENE XII“ iniciatorė Milda Balvočiūtė-Knyzelienė sako, kad palaipsniui rengiamas festivalis išaugo prieš dvyliką metų pradėtos kūrybinės stovyklos formato rėmus ir tapo svarbiu kultūros reiškiniu ne vien Žemaitijoje. „Šiųmetis festivalis mums kaip vaistas sielai – po užsitęsusio karantino nuoširdžiai džiaugėmės galimybe Užventyje sutikti jau pažįstamų ir naujų menininkų būrį. Vis atsinaujinantis kūrybinis procesas yra svarbus visai Užvenčio bendruomenei, jaučiame stiprų kraštiečių palaikymą. Kasmet Užventyje sukuriama ir lieka kelios dešimtys naujų meno objektų – keramikos, kalviškosios kryždirbystės, akvarelininkų darbai. Žinome, kad Užventyje gyveno ar kūrė tokios asmenybės kaip P. Višinskis, J. Smilgevičius, Šatrijos Ragana, Žemaitė. Prisimenant profesorės V. Daujotytės žodžius, Užventis buvo ir lieka viena energetiškai stipresnių vietų visoje Lietuvoje. Tai palanki vieta kūrybai“, – sako M. Balvočiūtė-Knyzelienė.

 

„Užventis’MENE XII“ festivalyje (liepos 12-16 d.) kūrę menininkai. Kalviai: Arūnas Degė, Ričardas Grekavičius, Ramūnas Gudaitis, Andrius Janulis, Albinas Jukumas, Juozas Kavaliauskas, Saulius Kronis, Virgilijus Mikuckis, Tomas Pacaitis, Česlovas Pečetauskas, Eitaras Pokvytis, Evaldas Rimkūnas, Egidijus Sinkevičius, Vytautas Slavinskas, Antanas Sodaitis, Stanislovas Špukas, Darius Vilius. Medžio drožėjas: Aurimas Šimkus. Akvarelininkai: Jolanta Ābele, Voldemaras Barakauskas, Gitana Kaltanienė, Valerija Medelinskienė, Loreta Narušienė, Bangutis Prapuolenis, Jurga Sidabrienė, Genutė Sutkienė, Virginijus Sutkus. Keramikai: Ilze Emse-Grīnberga, Irena Šliuželienė, Vilius Šliuželis. Menotyrininkas: Vytautas Tumėnas

 

„Užventis’MENE XII“ iniciatorius ir rengėjas – Užvenčio Dvaro Malūnas. Kūrybos stovyklą, meno festivalį ir plenerą parėmė Lietuvos kultūros taryba, Kelmės rajono savivaldybė, bendrovė „Šiaulių karjerai“. Festivalio partneriai: Užvenčio seniūnija, Užvenčio kultūros centras, paramos fondas ,,Užvenčio Pegasas“, Užvenčio kraštotyros muziejus.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
 Akimirkos iš festivalio „Užventis’MENE XII“. J. Knyzelytės nuotr.
Akimirkos iš festivalio „Užventis’MENE XII“. J. Knyzelytės nuotr.