7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VI Tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso pirmosios vietos laurai atiteko smuikininkui iš Ispanijos

Rengėjų inf.
Nr. 22 (1387), 2021-06-04
Kronika
M. Mikulėno nuotr.
M. Mikulėno nuotr.

Pasibaigus VI Tarptautiniam Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursui paaiškėjo, kad pirmosios vietos laurai iškeliaus į Ispaniją – tarptautinės žiuri sprendimu pirmąja vieta ir 10 tūkst. eurų premija buvo apdovanotas smuikininkas Javieras Comesaña. Antrąja vieta buvo įvertinta smuikininkė iš Ukrainos Eva Rabchevska, o trečiąja – prancūzų smuikininkė Manon Galy. Pastarajai muzikei atiteko ir žiūrovų simpatijų prizas. Diplomais apdovanoti smuikininkai Leonardas Toschevas (Vokietija), Amia Janicki (Šveicarija) ir Lorenzas Karlas (Švedija). Geriausia Lietuvoje studijuojančia konkurso dalyve pripažinta Marija Pranskutė.

 

Pirmieji, virtualūs konkurso turai vyko žiemą, o gegužės pabaigoje, po kelių mėnesių pertraukos konkurso finalininkai pasirodė Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje susirinkusiai publikai. Savo pasirinktas programas jaunieji smuikininkai atliko kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojant Modestui Barkauskui. Abu finalinius koncertus buvo galima stebėti ir internetu ne tik konkurso svetainėje heifetz.lt, bet ir bene svarbiausioje tarptautinėje smuikininkų platformoje „The Violin Channel“, kurioje VI Tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso pasirodymai sulaukė ypatingo dėmesio.

 

Konkurso finalo žiuri pirmininkavęs pasaulinio garso smuikininkas, orkestro „Kremerata Baltica“ įkūrėjas ir meno vadovas Gidonas Kremeris apdovanojimų ceremonijos metu užsiminė, kad Jaschą Heifetzą galima pavadinti „smuikininkų smuikininku“, kuris turėjo gerai atpažįstamą savo braižą. O konkurse dalyvaujantys smuikininkai, jo nuomone, to savito braižo kaip tik ir ieškoję. Konkurso dalyvius taip pat vertino žiuri nariai Isabelle van Keulen (Nyderlandai), Goranas Končaras (Kroatija), Sergejus Krylovas (Italija), Rūta Lipinaitytė (Lietuva), Svetlana Makarova (Šveicarija), Rusnė Mataitytė (Lietuva).

 

Konkurso nugalėtoju tapęs Javieras Comesaña – Madrido aukštosios karalienės Sofijos muzikos mokyklos studentas, ne vieno tarptautinio konkurso nugalėtojas, prieš kelerius metus išleidęs pirmąjį savo albumą. Finalo metu vertinimo komisiją ir žiūrovus jis sužavėjo atlikdamas Maxo Brucho „Škotiškąją fantaziją“. Be pirmosios VI Tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso premijos, Javierui Comesañai taip pat atiteko ir du koncertiniai prizai – solo pasirodymai Lietuvos nacionalinės filharmonijos sezone ir muzikos festivalyje „Kintai“.

Žymos:
Rengėjų inf.,
M. Mikulėno nuotr.
M. Mikulėno nuotr.