7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kitokie ir tokie pat „Oskarai“

„7md“ inf.
Nr. 17 (1382), 2021-04-30
Kronika
„Klajoklių žemė“
„Klajoklių žemė“

Už šių metų „Oskarų“ ceremoniją buvo atsakingi režisierius Stevenas Soderberghas ir kino bei televizijos prodiuseriai Stacey Sher ir Jesse’as Collinsas. Pagrindinė jos dalis vyko Los Andželo geležinkelio stotyje „Union Station“, joje dalyvavo nominuotieji kartu su juos lydinčiais asmenimis bei penkiolika teikiančiųjų statulėles, tarp kurių – Joaquinas Phoenixas, Renée Zellweger, Bradas Pittas, Halle Berry, Harrisonas Fordas, Reese Witherspoon. Dalis ceremonijos buvo gyvai transliuojama iš „Dolby Theatre“, taip pat buvo jungiamasi su Paryžiumi, Seulu, Londonu, Sidnėjumi. Ceremonija turėjo priminti filmą ir prasidėjo stilizuotais titrais. Kitokia nei visad buvo statulėlių teikimo tvarka – dalis svarbiausių kategorijų „Oskarų“ buvo netikėtai įteikta ceremonijos pradžioje, ceremoniją užbaigė „Oskarų“ teikimas antrojo plano aktoriams. Tačiau tarp laureatų, regis, didesnių staigmenų nenutiko – geriausiu filmu tapo „Klajoklių žemė“ („Nomadland“), geriausia režisiere – jį sukūrusi Chloé Zhao. „Klajoklių žemės“ triumfas prasidėjo pernai Venecijos kino festivalyje, kur filmas buvo apdovanotas „Auksiniais liūtais“, kovą jam atiteko „Auksinis gaublys“. Zhao yra antra moteris, apdovanota „Oskaru“ už režisūrą, – pirmoji buvo 2009-aisiais apdovanota Kathryn Bigelow. Iš viso filmas sulaukė trijų „Oskarų“ – trečioji statulėlė įteikta Frances McDormand už geriausią moters vaidmenį. Tai jos trečiasis „Oskaras“.

 

Už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas Anthony Hopkinsas, suvaidinęs Alcheimerio liga sergantį pagyvenusį operos gerbėją Floriano Zellerio filme „Tėvas“ („The Father“). Kaip režisierius debiutuojantis Zelleris ir garsus britų dramaturgas Christopheris Hamptonas pelnė „Oskarą“ už geriausią adaptuotą scenarijų: jo pagrindas – prancūziškai parašyta Zellerio pjesė. Už originalų scenarijų apdovanota filmu „Perspektyvi mergina“ („Promising Young Woman“) režisūros srityje debiutavusi ir scenarijų parašiusi aktorė Emerald Fennell.

 

Geriausiu tarptautiniu filmu tapo Thomo Vinterbergo „Dar po vieną“ („Druk“), Lietuvoje jau pristatytas „Scanoramos“ programoje. Geriausio animacinio filmo „Oskaras“ paskirtas Pete’o Doctero „Sielai“ („Soul“), filmas taip pat apdovanotas už geriausią muziką (Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste). Geriausio pilnametražio dokumentinio filmo kategorijoje nugalėtoju tapo „Mano mokytoja aštuonkojė“ („My Octopus Teacher“, rež. Pippa Ehrlich, James Reed). Už geriausią antrojo plano moters vaidmenį „Oskaras“ paskirtas aktorei Yuh-Jung Youn už vaidmenį filme „Minari“, už antrojo plano vyro vaidmenį – Danieliui Kaluuya, suvaidinusiam filme „Judas ir juodasis mesijas“ („Judas and the Black Messiah“). Geriausio operatoriaus „Oskaras“ atiteko Erikui Messerschmidtui už filmą „Mankas“ („Mank“). Dar vieną statulėlę šis Davido Fincherio filmas pelnė už geriausią scenografiją (Donald Graham Burt, Jan Pascale). Dariuso Marderio filmas „Metalo garsas“ („ Sound of Metal“) taip pat pelnė du „Oskarus“ – už geriausią montažą (Mikkel E.G. Nielsen) ir garsą (Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés i Phillip Bladh). Už kostiumus (Ann Roth) ir grimą (Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal, Jamika Wilson) „Oskarais“ apdovanotas George’o C. Wolfe’o filmas „Ma Rainey’s Black Bottom“. Lietuvoje rodytas Christopherio Nolano filmas „Tenet“ gavo „Oskarą“ už specialiuosius efektus (Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley, Scott Fisher).

Žymos:
„7md“ inf.,
„Klajoklių žemė“
„Klajoklių žemė“