7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Audiovizualinis sektorius konsoliduojasi

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1360), 2020-11-13
Kronika

Vienos stipriausių Lietuvos kūrybinių ir kultūrinių industrijų (KKI) organizacijų ‒ Vilniaus kino klasteris ir multimedijų klasteris „Nebula“ ‒ vienija jėgas konsoliduoti  Lietuvos audiovizualinę industriją, sustiprinti jos atstovavimą nacionaliniu bei tarptautiniu lygmeniu ir padėti industrijos įmonėms efektyviau didinti tarptautinį konkurencingumą. Naujo klasterio, pavadinto „Baltic Film & Creative Tech Cluster“, misija ‒ pasiekti, kad Lietuvos audiovizualinis sektorius taptų stipriausias Vidurio ir Rytų Europoje.

 

Jau kurį laiką kalbama apie Lietuvos kino industrijos atgimimą ‒ šalyje filmuojami visame pasaulyje žinomi filmai ir serialai, gaunami prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai, auga nacionalinio kino pasiūla. Panašiais tempais auga ir kitos šio sektoriaus sritys: kompiuterinių žaidimų, tradicinės ir 3D animacijos kūrimas, virtualios ir papildytos realybės, kitų multimedijos projektų vystymas. Deja, tolesnei industrijos plėtrai trukdo kvalifikuotų specialistų trūkumas, mokestinė aplinka, per menkas įsitraukimas į tarptautinius tinklus. Šių ir susijusių problemų sprendimas bus „Baltic Film & Creative Tech Cluster“  užduotys.

 

„Prisijungusi prie klasterio veiklos, iš karto deklaravau, kad vienas pagrindinių tikslų  visos audiovizualinės industrijos konsolidavimas ir naujų narių iš gretutinių sektorių pritraukimas. Privalome būti vieningu sektoriaus balsu formuojant Europos Sąjungos finansavimo politiką regione“, ‒ teigia Vilniaus kino klasterio valdybos pirmininkė Liana Ruokytė-Jonsson.

 

„Baltic Film & Creative Tech Cluster“ perspektyvas palankiai vertina ir „Nebula“ klasterio partneris Darius Sakalauskas: „Pasauliniu mastu viso Lietuvos audiovizualinio sektoriaus pridėtinė vertė gali prilygti nedidelei JAV, D. Britanijos, Prancūzijos ar Švedijos įmonei. Todėl deramai konkuruoti globalioje rinkoje galime tik dirbdami kartu. Praktika rodo, kad kokybiškų inovatyvių produktų ir paslaugų kūrimas gerokai efektyviau vyksta kūrybinių industrijų centruose (hub), kur dažniausiai sukoncentruotas visas kūrybinis, technologinis ir intelektinis sektoriaus potencialas. Todėl kurdami naują klasterį kviečiame visus audiovizualinės rinkos dalyvius jungtis prie mūsų ir kartu formuoti strategiją“.

 

Aukštesnės pridėtinės vertės produktus ir paslaugas kuriančias įmones vienysiantis „Baltic Film & Creative Tech Cluster“  sieks konsoliduoti sektorių, sukurti industrijai reikalingų specialistų rengimo sistemą, gerinti investicinę aplinką, vystyti infrastruktūrą ir atstovauti industrijai Lietuvos viešajame sektoriuje bei tarptautiniuose tinkluose. Iškeltas itin ambicingas tikslas  pasiekti, kad audiovizualinio sektoriaus indėlis į šalies BVP iki 2025 m. sudarytų 1 %.

 

Artimiausiu metu abiejų klasterių atstovai planuoja intensyvias konsultacijas su suinteresuotomis šalimis dėl „Baltic Film & Creative Tech Cluster“ valdymo formos, veiklos strategijos ir kitų klausimų bei kviečia kreiptis norinčius tapti nariais bei dalyvauti klasterio formavimo procese.

Žymos:
Rengėjų inf.,